Cześć.
Zamontowałem SBW-02 podłączyłem bramę z napędem FAAC 740 i działa ale.
Jak naciskam "Otwórz" to otwiera.
Brama otwarta, naciskam "Zamknij" nic się nie dzieje.
Jak brama jest otwarta naciskam"Otwórz" to brama się zamyka.
Przyciska "Otwórz/zamknij (krok po kroku) działa prawidłowo.
Drugie pytanie. Mam domofon Optima 255, jak podłączyć otwieranie furtki?
Idą tylko dwa przewody odsługujące audio i sygnał otwierania bramki
W załączeniu schemat:
Trzecie pytanie dotyczy stanu bramy. Mam ciągle zamknięte.
SBW musiał by pewnie mieć informację z jakiś czujników o położeniu bramy.
Ktoś to zrealizował ? Co trzeba by zrobić, aby mieć info o położeniu bramy Otwarta/Zamknieta?
Trzy pytania do SBW-02
-
Smrek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
1 - funkcję zamknij i otwórz działają poprawnie tylko gdy podłączono czujnik otwarcia.
2 - SBW ma dojście do elektrozaczepu/kasety zewnętrznej czy do urządzenia wewnątrz.
3 - brak podłączonego czujnika otwarcia
viewtopic.php?t=6810
2 - SBW ma dojście do elektrozaczepu/kasety zewnętrznej czy do urządzenia wewnątrz.
3 - brak podłączonego czujnika otwarcia
viewtopic.php?t=6810
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Smrek
SBW jest wewnątrz, ma dostęp do słuchawek.
Właśnie czytałem, mam inne zasilanie, nie z napędu więc tylko dodatkowe krancówki.
Właśnie czytałem, mam inne zasilanie, nie z napędu więc tylko dodatkowe krancówki.
-
Smrek
Nadmiarowe żyły idą, ale przycisk działa z wywołania:(
Myślałem by dolutować nadmiarowe żyły do przycisku, ale nie zadziała bez wywołania.
Myślałem by dolutować nadmiarowe żyły do przycisku, ale nie zadziała bez wywołania.
-
malarz
- Been thanked: 2 times
Ja w moim domofonie mogłem dodać dodatkowy przycisk (chyba miał 2 lub 3 wejścia w centralce) i go dowolnie (prawie) skonfigurować. Wykorzystałem tak jak przycisk otwarcia furtki na osiedlach zamkniętych, tyle, że mam go fizycznie w domu koło drzwi. I przy okazji zwiera go też SBW-02.
Wydaje mi się, że na dołączonych schematach (strona 3) jest taki właśnie "Przycisk otwierania dodatkowego". Podrąż instrukcję domofonu i doczytasz czy da się wykorzystać. Wtedy tymi dwoma dodatkowymi przewodami dochodzącymi do słuchawki możesz "naciskać" ten przycisk.
Wydaje mi się, że na dołączonych schematach (strona 3) jest taki właśnie "Przycisk otwierania dodatkowego". Podrąż instrukcję domofonu i doczytasz czy da się wykorzystać. Wtedy tymi dwoma dodatkowymi przewodami dochodzącymi do słuchawki możesz "naciskać" ten przycisk.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
Smrek
Idą od słuchawek do rozdzieli w domu w której mam SBW-02, a od niego do furtki.