MEW-01 i płyta indukcyjna

Szakal21

Hej,

Podłączenie sprawdzałem juz wielokrotnie. Mam inne suple które mierzą inne obwody i wszystko jest ok.

1) Sprawdziłem czy nie zamienilem fazy - wszędzie 0v
2) Patrzylem przekladniki strzalka jest w strone płyty od elektrowni.
3) Przekladniki podlaczone sa czerwony czarny czerwony czarny czerwony czarny.

Efekt jest taki ze jak tylko odpale indukcje to na jednej fazie mam zużycie na plusie a na reszcie na minusie. Nie wiem juz sam, wszystko wsazuje na zle podlaczenie ale podlaczenie jest prawidlowe. Co jeszcze sprawdzic?

Bo powoli wydaje mi się, że ma to związek z 3fazową płytą a tylko ją chciałem mierzyć :D
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Podłącz zwykłą żarówkę po kolei na każdą z faz. Będziesz wtedy pewien. Zdażały się przekładniki z odwrotnymi kolorami przewodów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Gitman

Na testy przełóż odwrotnie przekładniki od faz które ci liczą na minusie i zobacz czy będzie dobrze.
rpiekarz

Wyjaśniło się co to powodowało u Ciebie? U mnie jest taki problem, że jak włączę większy pobór na jednej fazie to na fazie mam wartości ujemne 🙈🙉🙊
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gitman

Sprawdź czy na 3 fazie przekładnik nie jest obrócony. To nie jest kwestia poboru bo na 3 fazie nie masz nic na plus tylko w minus.
rpiekarz

Raczej jest wszystko ok, jak już mam pobór na fazie 3 to i tak duży pobór na fazie 1 powoduje spadek poboru na fazie 3. Co jest trochę bez sensu i nie potrafię tego wyjaśnić :|
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Jesteś pewny na 100% że każda faza napięciowa pokrywa się z fazą prądową? Mi to wygląda trochę na pomylone fazy względem przekładników.
Masz jakiś inny licznik na tym obwodzie? Pokrywają się pomiary?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
rpiekarz

Jeszcze tego nie weryfikowałem, ale problem występuje tylko gdy jest klimatyzator odpala się by trochę dogrzać powietrze. Jak pobór jest mniejszy - podgrzewacz tacy skroplin tego samego klimatyzatora (ok ~100w) to problem nie występuje w ogóle.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

rpiekarz wrote: Wed Feb 11, 2026 8:24 am Jeszcze tego nie weryfikowałem, ale problem występuje tylko gdy jest klimatyzator odpala się by trochę dogrzać powietrze. Jak pobór jest mniejszy - podgrzewacz tacy skroplin tego samego klimatyzatora (ok ~100w) to problem nie występuje w ogóle.
Wrzuć jakiejś zdjęci gdzie widać dokłądnie połączenia, może uda się coś namierzyć :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL MEW-01”