Witam
Chciałem zrobić sobie termometr na ESP01s. Wgrywam do niego plik prze GUI Generic łączę się z nim przez wifi wpisuje dane swojej sieci serwera itd, zapisuje, robię restart i połączenie zostaje zerwane i nie widzę już modułu ani w supli ani w sieciach wifi. Co mogę robić źle?
Problem z ESP01
Źle mogłeś podać np. dane sieci (ew. serwera). Przy haśle staraj się je przepisać, nie wklejać, bo często lubi dodać jakąś spację. Jeśli wprowadzisz moduł z powrotem w tryb konfiguracji, to w last state (na samej górze) powinno być napisane co było przyczyną braku połączenia.matix19a wrote: Wed Feb 11, 2026 10:02 pm Witam
Chciałem zrobić sobie termometr na ESP01s. Wgrywam do niego plik prze GUI Generic łączę się z nim przez wifi wpisuje dane swojej sieci serwera itd, zapisuje, robię restart i połączenie zostaje zerwane i nie widzę już modułu ani w supli ani w sieciach wifi. Co mogę robić źle?
Ewentualnie próbujesz się łączyć z siecią 5G zamiast 2.4 i efekt jest podobny.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
matix19a
Coś on się gryzie z moim ruterem, jeżeli zrobię hotspota z telefonu to wszystko działa bezbłędnie, a przy ruterze gubi sieć. Tylko pytanie co mu nie pasuje
Podaj może, jak masz zorganizowaną sieć domową; jaki ruter, czy jest to urządzenie "Twoje", czy wydzierżawione (kupione) od dostawcy. One często mają ograniczenia liczby podłączanych klientów. Jak pisał wcześniej Zbyszek, po takim nieudanym łączeniu wprowadź ESP w tryb konfiguracji i wklej tutaj ten opis z " last state ".
Im dokładniej opiszesz problem, tym prędzej mógłbyś uzyskać rozwiązanie.
-
rokoshewsky
Witam,
Sprawdź, czy masz włączone szyfrowanie AES na routerze.
Pozdrawiam,
Jarek
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Mam prośbę, abyś pisał domyślnym kolorem, w trybie nocnym ten niebieski kolor jest nieczytelny.rokoshewsky wrote: Thu Feb 12, 2026 10:31 pm
Witam,
Sprawdź, czy masz włączone szyfrowanie AES na routerze.
Pozdrawiam,
Jarek
-
matix19a
A jak go wprowadzić w ten tryb konfiguracyjny?RomanG wrote: Thu Feb 12, 2026 8:11 pm Podaj może, jak masz zorganizowaną sieć domową; jaki ruter, czy jest to urządzenie "Twoje", czy wydzierżawione (kupione) od dostawcy. One często mają ograniczenia liczby podłączanych klientów. Jak pisał wcześniej Zbyszek, po takim nieudanym łączeniu wprowadź ESP w tryb konfiguracji i wklej tutaj ten opis z " last state ".
-
Bania
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Wgrałeś program za pomocą konwertera USB <-> UART? Jeśli tak to odczytaj logi, za pomocą np. Arduino IDE, albo Realterm. Prędkość w GG jest 115200
Code: Select all
Serial.begin(115200);https://github.com/anarhbania/Supla