Problem z ESP01

matix19a

Witam
Chciałem zrobić sobie termometr na ESP01s. Wgrywam do niego plik prze GUI Generic łączę się z nim przez wifi wpisuje dane swojej sieci serwera itd, zapisuje, robię restart i połączenie zostaje zerwane i nie widzę już modułu ani w supli ani w sieciach wifi. Co mogę robić źle?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

matix19a wrote: Wed Feb 11, 2026 10:02 pm Witam
Chciałem zrobić sobie termometr na ESP01s. Wgrywam do niego plik prze GUI Generic łączę się z nim przez wifi wpisuje dane swojej sieci serwera itd, zapisuje, robię restart i połączenie zostaje zerwane i nie widzę już modułu ani w supli ani w sieciach wifi. Co mogę robić źle?
Źle mogłeś podać np. dane sieci (ew. serwera). Przy haśle staraj się je przepisać, nie wklejać, bo często lubi dodać jakąś spację. Jeśli wprowadzisz moduł z powrotem w tryb konfiguracji, to w last state (na samej górze) powinno być napisane co było przyczyną braku połączenia.

Ewentualnie próbujesz się łączyć z siecią 5G zamiast 2.4 i efekt jest podobny.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
matix19a

Coś on się gryzie z moim ruterem, jeżeli zrobię hotspota z telefonu to wszystko działa bezbłędnie, a przy ruterze gubi sieć. Tylko pytanie co mu nie pasuje
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Podaj może, jak masz zorganizowaną sieć domową; jaki ruter, czy jest to urządzenie "Twoje", czy wydzierżawione (kupione) od dostawcy. One często mają ograniczenia liczby podłączanych klientów. Jak pisał wcześniej Zbyszek, po takim nieudanym łączeniu wprowadź ESP w tryb konfiguracji i wklej tutaj ten opis z " last state ".
Im dokładniej opiszesz problem, tym prędzej mógłbyś uzyskać rozwiązanie.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Obstawiam konflikt adresów ip
Może wejdź w ustawienia routera i sprawdź, ewentualnie zapisz mu na sztywno adres
rokoshewsky

Witam,

Sprawdź, czy masz włączone szyfrowanie AES na routerze.

Pozdrawiam,
Jarek
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

rokoshewsky wrote: Thu Feb 12, 2026 10:31 pm
Witam,

Sprawdź, czy masz włączone szyfrowanie AES na routerze.

Pozdrawiam,
Jarek
Mam prośbę, abyś pisał domyślnym kolorem, w trybie nocnym ten niebieski kolor jest nieczytelny.
matix19a

RomanG wrote: Thu Feb 12, 2026 8:11 pm Podaj może, jak masz zorganizowaną sieć domową; jaki ruter, czy jest to urządzenie "Twoje", czy wydzierżawione (kupione) od dostawcy. One często mają ograniczenia liczby podłączanych klientów. Jak pisał wcześniej Zbyszek, po takim nieudanym łączeniu wprowadź ESP w tryb konfiguracji i wklej tutaj ten opis z " last state ".
Im dokładniej opiszesz problem, tym prędzej mógłbyś uzyskać rozwiązanie.
A jak go wprowadzić w ten tryb konfiguracyjny?
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

To zależy czy w sofcie który wgraleś ustawiłeś pod konkretnym GPIO taką możliwość.
Bania
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Wgrałeś program za pomocą konwertera USB <-> UART? Jeśli tak to odczytaj logi, za pomocą np. Arduino IDE, albo Realterm. Prędkość w GG jest 115200

Code: Select all

Serial.begin(115200);
https://github.com/anarhbania/Supla

Return to “Pomoc”