george1255 wrote: Sat Feb 14, 2026 10:03 pm
@Zibi007 czy jest jakis wymierny sposób aby sprawdzić czy wzmacniacz spełnia swoje zadanie?
Chce u kolegi zrobić projekt sterowania bramami wjazdowymi oraz garażowymi w blaszaku. Wszystko ok 10m od domu. Więc muszę skorzystać ze wzmacniania sygnału, szczególnie w blaszaku.
U siebie testuję ten zestaw, zrobiłem repeater na C6, wsadziłem do blaszaka i jakoś nie zauważyłem poprawy. 3m od blaszaka mam gniazdko zigbee więc kolejny potencjalny router. A czujniki w garażu martwe. Nie wiem czy to nie wina tego bugu o którym wspominał @Vajera, czy zasięgu
To nie wina bugu. Bug jest związany z brakiem możliwości zmiany kanału na inny niż 11.
Ja już wielokrotnie pisałem o "wzmacniaczach" sygnału Zigbee,
Wiele osób się rozczarowuje, myśląc, że podłączą gniazdko Zigbee i sieć nagle będzie sięgać nie wiadomo, jak daleko...
Generalnie każde urządzenie na 230V (poza tymi działającymi bez "N") powinno działać jako router. Niektóre nawet mają tryb "turbo".
Robiłem wiele testów (wyniki są na Forum). Krótko: jest za wiele czynników, aby generalizować, że coś będzie dobrze działać, a coś nie.
Natomiast zawsze warto zainwestować w antenę. Nawet niech to będzie gwóźdź mod, to zawsze lepiej niż "goły" moduł.
Masz skaner (ten skompilowany przez Ciebie pokaże co trzeba). Sprawdzisz, czy w danym miejscu widać daną bramkę. Na samej bramce możesz sprawdzić moc radia (pod "i"). Użyj tych narzędzi.
Ja zawsze będę twierdził, że lepiej zainwestować w kolejną bramkę (jeśli jest możliwość jej podłączenia /zasięg/) z dobrą anteną, niż bawić się w ekspandery.
I pamiętaj, że antena antenie nie równa. Te z Chin, mimo że mają napisane 2.4Ghz i 3-5dB to w rzeczywistości mogą nie być zestrojone nawet blisko tej częstotliwości, a zysk będzie żaden. Było tu też o tym...