🇿 Zibi ZigBee Range Extender 📶🛜

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

george1255 wrote: Fri Feb 13, 2026 12:18 pm
Zibi_007 wrote: Fri Feb 13, 2026 10:56 am
george1255 wrote: Fri Feb 13, 2026 9:23 am

Od @Zibi007 mam tylko binarke gotowa
Dobrze koledzy radzą. Zmniejsz do 64Mhz, bo H2 ma niższą częstotliwość i powinno się wgrać.
Poniżej ustawienia kompilacji (z definicji w boardach) dla jakich poszła ta wersja na H2.
Tylko Twoja kompilacja dla H2 powoduje bootlopa.
Tak jak pisałem nie mam w tej chwili wolnego H2.
Ustawiłem kompilację na ESP32H2 Dev Module i nic więcej nie zmieniałem w stosunku do C6.

Może skompiluj sobie samodzielnie najprostszą wersję stąd: https://docs.espressif.com/projects/ard ... ender.html i sprawdź, czy Ci działa.
Jak dojdzie do mnie z Chin H2, to siądę do tego i sprawdzę.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Zibi_007 wrote: Fri Feb 13, 2026 12:39 pm
Może skompiluj sobie samodzielnie najprostszą wersję stąd: https://docs.espressif.com/projects/ard ... ender.html i sprawdź, czy Ci działa.
Przyklad dziala esp32h2 4mb
george1255

@Zibi007 czy jest jakis wymierny sposób aby sprawdzić czy wzmacniacz spełnia swoje zadanie?
Chce u kolegi zrobić projekt sterowania bramami wjazdowymi oraz garażowymi w blaszaku. Wszystko ok 10m od domu. Więc muszę skorzystać ze wzmacniania sygnału, szczególnie w blaszaku.

U siebie testuję ten zestaw, zrobiłem repeater na C6, wsadziłem do blaszaka i jakoś nie zauważyłem poprawy. 3m od blaszaka mam gniazdko zigbee więc kolejny potencjalny router. A czujniki w garażu martwe. Nie wiem czy to nie wina tego bugu o którym wspominał @Vajera, czy zasięgu
Zibi_007

george1255 wrote: Sat Feb 14, 2026 10:03 pm @Zibi007 czy jest jakis wymierny sposób aby sprawdzić czy wzmacniacz spełnia swoje zadanie?
Chce u kolegi zrobić projekt sterowania bramami wjazdowymi oraz garażowymi w blaszaku. Wszystko ok 10m od domu. Więc muszę skorzystać ze wzmacniania sygnału, szczególnie w blaszaku.

U siebie testuję ten zestaw, zrobiłem repeater na C6, wsadziłem do blaszaka i jakoś nie zauważyłem poprawy. 3m od blaszaka mam gniazdko zigbee więc kolejny potencjalny router. A czujniki w garażu martwe. Nie wiem czy to nie wina tego bugu o którym wspominał @Vajera, czy zasięgu
To nie wina bugu. Bug jest związany z brakiem możliwości zmiany kanału na inny niż 11.
Ja już wielokrotnie pisałem o "wzmacniaczach" sygnału Zigbee,
Wiele osób się rozczarowuje, myśląc, że podłączą gniazdko Zigbee i sieć nagle będzie sięgać nie wiadomo, jak daleko...
Generalnie każde urządzenie na 230V (poza tymi działającymi bez "N") powinno działać jako router. Niektóre nawet mają tryb "turbo".
Robiłem wiele testów (wyniki są na Forum). Krótko: jest za wiele czynników, aby generalizować, że coś będzie dobrze działać, a coś nie.
Natomiast zawsze warto zainwestować w antenę. Nawet niech to będzie gwóźdź mod, to zawsze lepiej niż "goły" moduł.
Masz skaner (ten skompilowany przez Ciebie pokaże co trzeba). Sprawdzisz, czy w danym miejscu widać daną bramkę. Na samej bramce możesz sprawdzić moc radia (pod "i"). Użyj tych narzędzi.
Ja zawsze będę twierdził, że lepiej zainwestować w kolejną bramkę (jeśli jest możliwość jej podłączenia /zasięg/) z dobrą anteną, niż bawić się w ekspandery.
I pamiętaj, że antena antenie nie równa. Te z Chin, mimo że mają napisane 2.4Ghz i 3-5dB to w rzeczywistości mogą nie być zestrojone nawet blisko tej częstotliwości, a zysk będzie żaden. Było tu też o tym...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
george1255

Zibi_007 wrote: Sun Feb 15, 2026 2:19 am
george1255 wrote: Sat Feb 14, 2026 10:03 pm @Zibi007 czy jest jakis wymierny sposób aby sprawdzić czy wzmacniacz spełnia swoje zadanie?

To nie wina bugu. Bug jest związany z brakiem możliwości zmiany kanału na inny niż 11.
Wiele osób się rozczarowuje, myśląc, że podłączą gniazdko Zigbee i sieć nagle będzie sięgać nie wiadomo, jak daleko...
Generalnie każde urządzenie na 230V (poza tymi działającymi bez "N") powinno działać jako router. Niektóre nawet mają tryb "turbo".
Robiłem wiele testów (wyniki są na Forum). Krótko: jest za wiele czynników, aby generalizować, że coś będzie dobrze działać, a coś nie.
Natomiast zawsze warto zainwestować w antenę. Nawet niech to będzie gwóźdź mod, to zawsze lepiej niż "goły" moduł.
Masz skaner (ten skompilowany przez Ciebie pokaże co trzeba). Sprawdzisz, czy w danym miejscu widać daną bramkę. Na samej bramce możesz sprawdzić moc radia (pod "i"). Użyj tych narzędzi.
Ja zawsze będę twierdził, że lepiej zainwestować w kolejną bramkę (jeśli jest możliwość jej podłączenia /zasięg/) z dobrą anteną, niż bawić się w ekspandery.
I pamiętaj, że antena antenie nie równa. Te z Chin, mimo że mają napisane 2.4Ghz i 3-5dB to w rzeczywistości mogą nie być zestrojone nawet blisko tej częstotliwości, a zysk będzie żaden. Było tu też o tym...
Nie rozczarowuje się, tylko zastanawiałem się czy jest jakieś narzedzie które pozwoli mi przetestować kilka scenariuszy, kilka setupów aby osiągnąć najlepszy wynik.
I zrobię tak jak proponujesz, użyję skanera aby sprawdzić czy sieć dochodzi do blaszaka ze wzmacniaczem, bez wzmacniacza itd

Co do anten to mam te 2-3db wszędzie tam gdzie jest taka fizyczna możliwość (bez przecinania ścieżek i lutowania)

Co do mocy radia, mam wrażenie że to też dziwnie działający wskaźnik, bo mam urządzenia dalej od bramki i mają lepszy zasięg niż te które są za ścianą, więc się nim nie sugeruje ;)

Dzięki za wytłumaczenie 👍
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Zibi_007 wrote: Sun Feb 15, 2026 2:19 am

Co do anteny to masz rację. Przykładem jest słynny Kwiatek do pomiaru nasłonecznienia i deszczu. Na początku na zwykłej bramce na ESP32-C6 z anteną na PCB po sprawoaniu działał moze 1-3 h i się rozłączał. Potem czasami się łączył - jest za 2 ścianami na dworze. Odpuściłem temat i potem zrobiłem bramkę z anteną 10 dBi. Od tego czasu kwiatek nie rozłączył się ani razu :) także widać że antena jak piszesz nawet pewnie taka z 2 dBi będzie lepsza niż kawałek ściezki na pcb która jest horyzontalna
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Zibi_007 wrote: Sun Feb 01, 2026 2:38 am Z założenia Zibi Zigbee Range Extender miał być kompaktowym, a jednocześnie bardzo wydajnym urządzeniem przeznaczonym do rozszerzania zasięgu sieci Zigbee bramki Z2S w systemie Supla.
(...)
ZZ Range Extender skutecznie eliminuje martwe strefy sygnału, poprawia jakość połączeń oraz zwiększa niezawodność całej sieci Zigbee
(...)
Czy dobrze rozumiem, że te założenia raczej eliminują z użycia wersje ESP32-C6 z wbudowaną anteną, która jest dość słaba?
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Robinson74 wrote: Fri Mar 13, 2026 10:04 am ...
Czy dobrze rozumiem, że te założenia raczej eliminują z użycia wersje ESP32-C6 z wbudowaną anteną, która jest dość słaba?
To zależy od użytego ESP. Są takie z anteną wewnętrzną że naprawdę mają kilka razy większy zasięg niż inne a jak się im dorobi zewnętrzną to naprawdę jest "spoko". Antena zewnętrzna z założenia daje zasięg lepszy. Podchodziłbym do tego jednak zdroworozsądkowo. Podam przykład. ESP z wewnętrzną anteną ogólnie słabej jakości, jeśli dorobimy antenę zewnętrzną będzie i tak "lipa" bo zasięgiem będą lepsze niektóre moduły z anteną wewnętrzną. Po prostu tor radiowy słaby i żadna antena nie pomoże. Druga sprawa że chyba w sprzedaży te co są dedykowane pod anteny zewnętrzne jakościowo są w większym procencie lepszej jakości. Takie są moje dotychczasowe wnioski. Antena zewnętrzna zawsze poprawi tylko miałem do czynienia z takimi modułami że nawet z anteną zewnętrzną miały gorszy zasięg niż inny moduł z anteną wewnętrzną. Trochę naplątałem ale wniosek taki. Chcemy zaoszczędzić to ryzykujemy. Chcemy kupić i oczekiwać to kupujemy moduły z oryginalnym Espressif a jeszcze lepiej z oryginalnym Espressif z anteną zewnętrzną.
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Mam takie ESP32-C6 od jednego z kolegów z tego forum i zastanawiam się nad dołożeniem antenki zewnętrznej.

Płytka wygląda tak:
Z2S_4.jpg
Z2S_3.jpg

Można dołożyć wg tego opisu?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4124039.html

Znalazłem jeszcze filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=BVZj_w4lKH0
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007

Robinson74 wrote: Fri Mar 13, 2026 5:55 pm Mam takie ESP32-C6 od jednego z kolegów z tego forum i zastanawiam się nad dołożeniem antenki zewnętrznej.

Płytka wygląda tak:

Z2S_4.jpg

Z2S_3.jpg

Można dołożyć wg tego opisu?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4124039.html

Znalazłem jeszcze filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=BVZj_w4lKH0
U Ciebie możesz zrobić, jak na tym filmiku. Temat wałkowany tutaj już dziesiątki razy. Są nawet porównania co komu dała dana przeróbka. Przy sensownej antence zawsze powinno być lepiej niż bez.
W C6 SuperMini wystarczy nawet tzw. "gwóźdź mod" i też jest lepiej.
Robiłem takie mody (jak na filmiku) dziesiątki razy. Żadnego nie żałuję, szczególnie, że to 2-3 minuty roboty. No może 5 minut, jak jesteś początkujący...

Return to “Bramka ZigBee”