Dwa czujniki otwarcia Zigbee (bateryjne) - na jednym (tym na okienku od wyjmowania poczty) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => CLEAR (VirtualBinary) a na drugim (tym od klapki listonosza) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => SET(VirtualBinary). Nic więcej nie potrzeba - masz powiadomienia o poczcie kasowane otwarciem głównych drzwiczek.Robinson74 wrote: Mon Feb 16, 2026 12:08 pmDzięki za szczegółowe wyjaśnienie.Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am Wszystko zależy od konstrukcji samej skrzynki, ale w zdecydowanej większości konstrukcji skrzynek pocztowych potrzebne są dwa kontaktrony. (...)
No to teraz muszę pomyśleć o doprowadzeniu zasilania do skrzynki i wtedy będzie można poszaleć.
Bo na baterię to raczej nic sensownego nie zrobię.
Skrzynka na listy.jpg
Powiadomienia skrzynki na listy
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Mam identyczną skrzynkę, do niej doprowadziłem skretkę. Jedynie sama konstrukcja wymaga pokombinowania z umieszczeniem kontaktronów. Będę w piątek w domu to mogę podesłać fotki.Robinson74 wrote: Mon Feb 16, 2026 12:08 pmDzięki za szczegółowe wyjaśnienie.Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am Wszystko zależy od konstrukcji samej skrzynki, ale w zdecydowanej większości konstrukcji skrzynek pocztowych potrzebne są dwa kontaktrony. (...)
No to teraz muszę pomyśleć o doprowadzeniu zasilania do skrzynki i wtedy będzie można poszaleć.
Skrzynka na listy.jpg
Dzięki za instrukcję.vajera wrote: Mon Feb 16, 2026 12:21 pm Dwa czujniki otwarcia Zigbee (bateryjne) - na jednym (tym na okienku od wyjmowania poczty) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => CLEAR (VirtualBinary) a na drugim (tym od klapki listonosza) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => SET(VirtualBinary). Nic więcej nie potrzeba - masz powiadomienia o poczcie kasowane otwarciem głównych drzwiczek.
To teraz tylko zakup kontaktronów.
Super. Poproszę o zdjęcia.djalex wrote: Mon Feb 16, 2026 12:27 pm Jedynie sama konstrukcja wymaga pokombinowania z umieszczeniem kontaktronów. Będę w piątek w domu to mogę podesłać fotki.
Pokaż gdzie je dokładnie umieściłeś i jakie masz te czujniki, bo pewnie im mniejsze tym lepsze.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
Na Zigbee pod bramkę ?Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am
Może ktoś z Forumowiczów pokusi się o napisanie firmware na ESP32-C6 (najlepiej na Xiao C6 z włączeniem anteny zewnętrznej), które obsługuje dwa kontaktrony i jest wybudzane zmianą stanu jednego z dwóch kontaktronów, a stan baterii wysyła np. co 12 godzin?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Dokładnie takgeorge1255 wrote: Mon Feb 16, 2026 12:57 pmNa Zigbee pod bramkę ?Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am
Może ktoś z Forumowiczów pokusi się o napisanie firmware na ESP32-C6 (najlepiej na Xiao C6 z włączeniem anteny zewnętrznej), które obsługuje dwa kontaktrony i jest wybudzane zmianą stanu jednego z dwóch kontaktronów, a stan baterii wysyła np. co 12 godzin?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Zrobisz. Czujnik wibracji na Zigbee. Poziom aktywacji trzeba dobrać tak, aby go przypadkowo nie wzbudzać.Robinson74 wrote: Mon Feb 16, 2026 12:08 pmDzięki za szczegółowe wyjaśnienie.Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am Wszystko zależy od konstrukcji samej skrzynki, ale w zdecydowanej większości konstrukcji skrzynek pocztowych potrzebne są dwa kontaktrony. (...)
Skrzynka na listy.jpg
Za te kilka-kilkanaście złotych można zaryzykować i sprawdzić...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zbyszek, pod warunkiem, że jest to skrzynka w domku jednorodzinnym. Bo jeśli w wielorodzinnym, to będziesz miał powiadomienia ze wszystkich skrzynekZibi_007 wrote: Mon Feb 16, 2026 8:35 pm Zrobisz. Czujnik wibracji na Zigbee. Poziom aktywacji trzeba dobrać tak, aby go przypadkowo nie wzbudzać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
Odpisz na priv bo mam binarke do testówRobert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 8:43 pmZbyszek, pod warunkiem, że jest to skrzynka w domku jednorodzinnym. Bo jeśli w wielorodzinnym, to będziesz miał powiadomienia ze wszystkich skrzynekZibi_007 wrote: Mon Feb 16, 2026 8:35 pm Zrobisz. Czujnik wibracji na Zigbee. Poziom aktywacji trzeba dobrać tak, aby go przypadkowo nie wzbudzać.
Za te kilka-kilkanaście złotych można zaryzykować i sprawdzić...![]()
Zibi_007 wrote: Mon Feb 16, 2026 8:35 pm Czujnik wibracji na Zigbee. Poziom aktywacji trzeba dobrać tak, aby go przypadkowo nie wzbudzać.
OK, dzięki za pomysł.
Pomyślę, bo te 2 kontaktrony na baterie, czyli 4 elementy, to mogą zająć pół skrzynki na listy.
PS. Ciekawe, czy mocniejszy wiatr nie włączy takiego czujnika.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.