Powiadomienia skrzynki na listy

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Robinson74 wrote: Mon Feb 16, 2026 12:08 pm
Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am Wszystko zależy od konstrukcji samej skrzynki, ale w zdecydowanej większości konstrukcji skrzynek pocztowych potrzebne są dwa kontaktrony. (...)
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie.

No to teraz muszę pomyśleć o doprowadzeniu zasilania do skrzynki i wtedy będzie można poszaleć.
Bo na baterię to raczej nic sensownego nie zrobię.

Skrzynka na listy.jpg
Dwa czujniki otwarcia Zigbee (bateryjne) - na jednym (tym na okienku od wyjmowania poczty) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => CLEAR (VirtualBinary) a na drugim (tym od klapki listonosza) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => SET(VirtualBinary). Nic więcej nie potrzeba - masz powiadomienia o poczcie kasowane otwarciem głównych drzwiczek.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am Wszystko zależy od konstrukcji samej skrzynki, ale w zdecydowanej większości konstrukcji skrzynek pocztowych potrzebne są dwa kontaktrony. (...)

No to teraz muszę pomyśleć o doprowadzeniu zasilania do skrzynki i wtedy będzie można poszaleć.

Skrzynka na listy.jpg
Mam identyczną skrzynkę, do niej doprowadziłem skretkę. Jedynie sama konstrukcja wymaga pokombinowania z umieszczeniem kontaktronów. Będę w piątek w domu to mogę podesłać fotki.
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

vajera wrote: Mon Feb 16, 2026 12:21 pm Dwa czujniki otwarcia Zigbee (bateryjne) - na jednym (tym na okienku od wyjmowania poczty) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => CLEAR (VirtualBinary) a na drugim (tym od klapki listonosza) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => SET(VirtualBinary). Nic więcej nie potrzeba - masz powiadomienia o poczcie kasowane otwarciem głównych drzwiczek.
Dzięki za instrukcję.
To teraz tylko zakup kontaktronów.

djalex wrote: Mon Feb 16, 2026 12:27 pm Jedynie sama konstrukcja wymaga pokombinowania z umieszczeniem kontaktronów. Będę w piątek w domu to mogę podesłać fotki.
Super. Poproszę o zdjęcia.
Pokaż gdzie je dokładnie umieściłeś i jakie masz te czujniki, bo pewnie im mniejsze tym lepsze.
Zigbee door sensor.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am
Może ktoś z Forumowiczów pokusi się o napisanie firmware na ESP32-C6 (najlepiej na Xiao C6 z włączeniem anteny zewnętrznej), które obsługuje dwa kontaktrony i jest wybudzane zmianą stanu jednego z dwóch kontaktronów, a stan baterii wysyła np. co 12 godzin?
Na Zigbee pod bramkę ?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

george1255 wrote: Mon Feb 16, 2026 12:57 pm
Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am
Może ktoś z Forumowiczów pokusi się o napisanie firmware na ESP32-C6 (najlepiej na Xiao C6 z włączeniem anteny zewnętrznej), które obsługuje dwa kontaktrony i jest wybudzane zmianą stanu jednego z dwóch kontaktronów, a stan baterii wysyła np. co 12 godzin?
Na Zigbee pod bramkę ?
Dokładnie tak :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Skrzynka na listy.jpg
Zrobisz. Czujnik wibracji na Zigbee. Poziom aktywacji trzeba dobrać tak, aby go przypadkowo nie wzbudzać.
Za te kilka-kilkanaście złotych można zaryzykować i sprawdzić...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robert Błaszczak

Zibi_007 wrote: Mon Feb 16, 2026 8:35 pm Zrobisz. Czujnik wibracji na Zigbee. Poziom aktywacji trzeba dobrać tak, aby go przypadkowo nie wzbudzać.
Zbyszek, pod warunkiem, że jest to skrzynka w domku jednorodzinnym. Bo jeśli w wielorodzinnym, to będziesz miał powiadomienia ze wszystkich skrzynek :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 8:43 pm
Zibi_007 wrote: Mon Feb 16, 2026 8:35 pm Zrobisz. Czujnik wibracji na Zigbee. Poziom aktywacji trzeba dobrać tak, aby go przypadkowo nie wzbudzać.
Zbyszek, pod warunkiem, że jest to skrzynka w domku jednorodzinnym. Bo jeśli w wielorodzinnym, to będziesz miał powiadomienia ze wszystkich skrzynek :lol:
Odpisz na priv bo mam binarke do testów ;)
Robert Błaszczak

george1255 wrote: Mon Feb 16, 2026 8:58 pm Odpisz na priv bo mam binarke do testów ;)
Odpisałem. Podałem GPIO
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Zibi_007 wrote: Mon Feb 16, 2026 8:35 pm Czujnik wibracji na Zigbee. Poziom aktywacji trzeba dobrać tak, aby go przypadkowo nie wzbudzać.
czujnik drgań.jpg

OK, dzięki za pomysł.
Pomyślę, bo te 2 kontaktrony na baterie, czyli 4 elementy, to mogą zająć pół skrzynki na listy. ;)

PS. Ciekawe, czy mocniejszy wiatr nie włączy takiego czujnika.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”