Skaner kanałów Zigbee

Moderator: vajera

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Wersja Z2S: 1.4.30

Ustawiony kanał dla radia Zigbee: 16
ZPCH.png

Skaner pokazuje:

Code: Select all

Scan done
1 networks found:
Nr | PAN ID | CH | Permit Joining | Router Capacity | End Device Capacity | Extended PAN ID
 1 | 0xed15 | 11 | No             | Yes             | Yes                 | 7c:2c:67:ff:fe:64:bf:f0
Jakikolwiek kanał byśmy nie ustawili w bramce Z2S, to skaner zawsze pokazuje kanał 11 dla bramki Z2S.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Robert Błaszczak wrote: Wed Feb 18, 2026 4:41 pm Wersja Z2S: 1.4.30

ZPCH.png

Skaner pokazuje:

Scan done
1 networks found:
Nr | PAN ID | CH | Permit Joining | Router Capacity | End Device Capacity | Extended PAN ID
 1 | 0xed15 | 11 | No             | Yes             | Yes                 | 7c:2c:67:ff:fe:64:bf:f0
Jakikolwiek kanał byśmy nie ustawili w bramce Z2S, to skaner zawsze pokazuje kanał 11 dla bramki Z2S.
Też to przerabiałem, a sprawdź telnetem bo u mnie wtedy pokazało prawidłowy kanał
Robert Błaszczak

bokk wrote: Wed Feb 18, 2026 4:47 pm

ZPCH.png

Skaner pokazuje:

Scan done
1 networks found:
Też to przerabiałem, a sprawdź telnetem bo u mnie wtedy pokazało prawidłowy kanał
Jeszcze raz od początku.
Ustawienie Zigbee primary channel z poziomu GUI na wartość 16 (jak i dowolną inną) jest przyjmowane. Bramka się restartuje. Po restarcie odczyt na którym kanale pracuje bramka pokazuje prawidłowo kanał 16. Również z telnetu get-zigbee-primary-channel zwraca wartość 16. Jednak skaner sieci Zigbee pokazuje, że bramka cały czas pracuje na kanale 11. Skaner zainstalowany na innym ESP32-C6. Skaner działa prawidłowo, bo pokazuje także czasami jakąś sieć Zigbee (pewnie coś po sąsiedzku) na kanale 25.

Log skanera wykrywającego także inną sieć Zigbee:

Scan done
2 networks found:
 2 | 0xb68d | 25 | No             | Yes             | Yes                 | e0:1e:e7:ea:7f:05:04:85
Last edited by Robert Błaszczak on Wed Feb 18, 2026 5:11 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Robert Błaszczak wrote: Wed Feb 18, 2026 5:04 pm

ZPCH.png

Skaner pokazuje:

Scan done
1 networks found:
Jeszcze raz od początku.
Ustawienie Zigbee primary channel z poziomu GUI na wartość 16 (jak i dowolną inną) jest przyjmowane. Bramka się restartuje. Po restarcie odczyt na którym kanale pracuje bramka pokazuje prawidłowo kanał 16. Również z telnetu get-zigbee-primary-channel zwraca wartość 16. Jednak skaner sieci Zigbee pokazuje, że bramka cały czas pracuje na kanale 11. Skaner zainstalowany na innym ESP32-C6. Skaner działa prawidłowo, bo pokazuje także czasami jakąś sieć Zigbee (pewnie coś po sąsiedzku) na kanale 25.
W tym temacie się tutaj gimnastykowałem

[Błąd-rozwiązany] Utrata komunikacji dla niektórych czujników [bramka Zigbee]
Robert Błaszczak

bokk wrote: Wed Feb 18, 2026 5:09 pm W tym temacie się tutaj gimnastykowałem

Tyle że nie widzę, aby coś z tej gimnastyki wynikało :P
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Robert Błaszczak wrote: Wed Feb 18, 2026 5:04 pm

ZPCH.png

Skaner pokazuje:

Scan done
1 networks found:
Jeszcze raz od początku.

Log skanera wykrywającego także inną sieć Zigbee:

Scan done
2 networks found:
 2 | 0xb68d | 25 | No             | Yes             | Yes                 | e0:1e:e7:ea:7f:05:04:85
Robert - problem jest większy, niż początkowo można było myśleć. Wychodzi na to, że bramka nie przełącza fizycznie tego kanału, mimo tego, że tak twierdzi (a przynajmniej nie zawsze).
vajera wrote: Wed Feb 11, 2026 1:02 pm Poniżej fragment kodu GUI odczytującego numer kanału Zigbee:

case GUI_CB_GET_PC_FLAG : { //read primary channel

uint32_t zb_primary_channel = 
					esp_zb_get_primary_network_channel_set();

for (uint8_t i = 11; i <= 26; i++) {
      		if (zb_primary_channel & (1 << i)) {

working_str = i;
						ESPUI.updateText(zigbee_primary_channel_text, working_str);
					}
    		}		
			} break;

Jak widać bramka odwołuje się bezpośrednio do niskopoziomowej funkcji API esp_zb_get_primary_network_channel_set().

Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to ewentualny błąd w samym kodzie Zigbee - może ktoś da radę wgrać do C6 bramkę z grudnia albo nawet listopada i sprawdzi to?
I dalej:
vajera wrote: Fri Feb 13, 2026 10:55 pm Tutaj podobny problem:

https://github.com/espressif/esp-zigbee-sdk/issues/435

Z opisu wynika, że rozwiązaniem było erase flash - może komuś uda się zrobić taki też na świeżej bramce po czyszczeniu pamięci i wgraniu merged?

No i konkluzja, w wolnym tłumaczeniu:
Wygląda na to, że zapisane ustawienia w pamięci flash mają pierwszeństwo.
czyli na nasze: czyść pamięć (erase flash) przed każdym wgraniem softu. Zastanawiam się tylko, jak to zrobić przy robieniu update?
I czy coś to da, skoro i tak w pliku merged jest zaszyta początkowa wartość...

Może się okazać, że zostaniemy skazani na kanał 11, chyba, że @vajera wymyśli inny sposób na jego zmianę.
Ja nawet miałbym taki pomysł, że w kodzie nie ma nadanego numeru kanału, definiujemy go dopiero podczas pierwszego dodania bramki do Supli. Ale tutaj znowu jest możliwe dodanie bramki z kreatora, I co wtedy? Musielibyśmy przyjąć domyślny, np. ten 11.
Wyszłoby na to, że jeśli dodajesz przez kreator, to zostajesz na 11, jeśli ręcznie - masz wybór (ale nie wiem, czy tylko nie raz ;-)).

Ja bym dał sobie coś uciąć, że w październiku, jak wypuszczałem moją wersję skanera, to chyba działało. Bo przestawiałem i sprawdzałem (testowałem) działanie mojego softu. A może bym teraz chodził bez tego czegoś. Sam już nie wiem...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Robert Błaszczak wrote: Wed Feb 18, 2026 5:35 pm

Masz rację, zostało bez rozwiązania. Krótkie wyjaśnienie i moja propozycja powyżej.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Zibi_007 wrote: Wed Feb 18, 2026 5:42 pm
Robert Błaszczak wrote: Wed Feb 18, 2026 5:35 pm

Masz rację, zostało bez rozwiązania. Krótkie wyjaśnienie i moja propozycja powyżej.
Będę to testować, ale dopiero po urlopie, bo potrzebuję kilku C6.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Robert Błaszczak

Pozwolę już sobie bez cytowania Zbyszka, ale:

Postawiłem całkowicie nową bramkę na nowym C6 wyjętym z folii elektrostatycznej. Oczywiście ERASE i FLASH plikiem Z2S_Gateway.8MB.OTA.no_logs.full_version.bin.
Na tym etapie bramka nie rozgłasza sieci Zigbbe, tylko sieć konfiguracyjną Wi-Fi. Dodałem (ręcznie) bramkę do Supli, ale nie włączyłem w Cloud rejestrowania urządzeń. Dalej bramka nie rozgłasza sieci Zigbee. Musi być koniecznie zarejestrowana w Cloud.
Po rejestracji zaczyna rozgłaszać sieć Zigbee na kanale 11. Wchodzę zatem na panel bramki, zmieniam kanał sieci Zigbee na 25, bramka się restartuje i dalej pracuje na kanale 11. W całym tym procesie nie mam dodanego żadnego urządzenia Zigbee do bramki.
Zatem teoria, że zadziała to po pełnym ERASE i wgraniu pełnego firmware chyba jednak nie jest poprawna.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Ja przetestowałem różne wersje softu i wychodzi że chyba nie zmieniało kanału zigbee nigdy a na pewno od sierpnia tamtego roku . W skanerze dalej pokazuje 11 , co bym nie kombinowała . A ta zmiana kanału była badana skanerem czy tylko odczytaliśmy w telnet że zapisało lub w GUI , bo mi wychodzi jak by nadawało zawsze na 11 kanale ale tu proszę o potwierdzenia lub zaprzeczenie

Return to “Bramka ZigBee”