Robert Błaszczak wrote: Wed Feb 18, 2026 5:04 pm
bokk wrote: Wed Feb 18, 2026 4:47 pm
Robert Błaszczak wrote: Wed Feb 18, 2026 4:41 pm
Wersja Z2S: 1.4.30
Ustawiony kanał dla radia Zigbee: 16
ZPCH.png
Skaner pokazuje:
Code: Select all
Scan done
1 networks found:
Nr | PAN ID | CH | Permit Joining | Router Capacity | End Device Capacity | Extended PAN ID
1 | 0xed15 | 11 | No | Yes | Yes | 7c:2c:67:ff:fe:64:bf:f0
Jakikolwiek kanał byśmy nie ustawili w bramce Z2S, to skaner zawsze pokazuje kanał 11 dla bramki Z2S.
Też to przerabiałem, a sprawdź telnetem bo u mnie wtedy pokazało prawidłowy kanał
Jeszcze raz od początku.
Ustawienie Zigbee primary channel z poziomu GUI na wartość 16 (jak i dowolną inną) jest przyjmowane. Bramka się restartuje. Po restarcie odczyt na którym kanale pracuje bramka pokazuje prawidłowo kanał 16. Również z telnetu
get-zigbee-primary-channel zwraca wartość 16. Jednak skaner sieci Zigbee pokazuje, że bramka cały czas pracuje na kanale 11. Skaner zainstalowany na innym ESP32-C6. Skaner działa prawidłowo, bo pokazuje także czasami jakąś sieć Zigbee (pewnie coś po sąsiedzku) na kanale 25.
Log skanera wykrywającego także inną sieć Zigbee:
Scan done
2 networks found:
Nr | PAN ID | CH | Permit Joining | Router Capacity | End Device Capacity | Extended PAN ID
1 | 0xed15 | 11 | No | Yes | Yes | 7c:2c:67:ff:fe:64:bf:f0
2 | 0xb68d | 25 | No | Yes | Yes | e0:1e:e7:ea:7f:05:04:85
Robert - problem jest większy, niż początkowo można było myśleć. Wychodzi na to, że bramka nie przełącza fizycznie tego kanału, mimo tego, że tak twierdzi (a przynajmniej nie zawsze).
vajera wrote: Wed Feb 11, 2026 1:02 pm
Poniżej fragment kodu GUI odczytującego numer kanału Zigbee:
case GUI_CB_GET_PC_FLAG : { //read primary channel
uint32_t zb_primary_channel =
esp_zb_get_primary_network_channel_set();
for (uint8_t i = 11; i <= 26; i++) {
if (zb_primary_channel & (1 << i)) {
working_str = i;
ESPUI.updateText(zigbee_primary_channel_text, working_str);
}
}
} break;
Jak widać bramka odwołuje się bezpośrednio do niskopoziomowej funkcji API
esp_zb_get_primary_network_channel_set().
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to ewentualny błąd w samym kodzie Zigbee - może ktoś da radę wgrać do C6 bramkę z grudnia albo nawet listopada i sprawdzi to?
I dalej:
No i konkluzja, w wolnym tłumaczeniu:
Wygląda na to, że zapisane ustawienia w pamięci flash mają pierwszeństwo.
czyli na nasze: czyść pamięć (erase flash) przed każdym wgraniem softu. Zastanawiam się tylko, jak to zrobić przy robieniu update?
I czy coś to da, skoro i tak w pliku merged jest zaszyta początkowa wartość...
Może się okazać, że zostaniemy skazani na kanał 11, chyba, że @vajera wymyśli inny sposób na jego zmianę.
Ja nawet miałbym taki pomysł, że w kodzie nie ma nadanego numeru kanału, definiujemy go dopiero podczas pierwszego dodania bramki do Supli. Ale tutaj znowu jest możliwe dodanie bramki z kreatora, I co wtedy? Musielibyśmy przyjąć domyślny, np. ten 11.
Wyszłoby na to, że jeśli dodajesz przez kreator, to zostajesz na 11, jeśli ręcznie - masz wybór (ale nie wiem, czy tylko nie raz

).
Ja bym dał sobie coś uciąć, że w październiku, jak wypuszczałem moją wersję skanera, to chyba działało. Bo przestawiałem i sprawdzałem (testowałem) działanie mojego softu. A może bym teraz chodził bez tego czegoś. Sam już nie wiem...