Zgłoszenia nowych urządzeń 2026 [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

vajera wrote: Thu Feb 19, 2026 9:03 am
DawidZi wrote: Thu Feb 19, 2026 8:55 am
vajera wrote: Wed Feb 18, 2026 10:53 pm
Poprawka w 1.4.32-19/02/26
Dziękuje działa
Super! To mamy pierwszy sterownik bramy z wbudowanym czujnikiem otwarcia? Ten czujnik działa prawidłowo?
Mój moduł bramy DIY z użyciem kontraktonu działa już ok 2tyg
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

george1255 wrote: Thu Feb 19, 2026 7:52 pm
vajera wrote: Thu Feb 19, 2026 9:03 am
DawidZi wrote: Thu Feb 19, 2026 8:55 am

Dziękuje działa
Super! To mamy pierwszy sterownik bramy z wbudowanym czujnikiem otwarcia? Ten czujnik działa prawidłowo?
Mój moduł bramy DIY z użyciem kontraktonu działa już ok 2tyg
1. Brawo Ty!
2. Szklanej kuli jeszcze na AE nie sprzedają ;)
2. Nie zmienia to faktu, że jest to pierwszy gotowy moduł dostępny w sprzedaży.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Thu Feb 19, 2026 7:58 pm [...]
[...]
Jak nie, jak tak.
https://pl.aliexpress.com/item/32969985281.html
Kupiłem, ale przysłali popsutą, bo nie działa.
Chińczyk przysłał mi instrukcję (po chińsku) ale nawet translator z googla nie daje rady.
Przetłumaczył tylko coś w stylu: "Czary mamy, głupi stary..." i takie tam inne bez sensu.
Reklamowałem, ale może Ty dostaniesz sprawną :lol:
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Zibi_007 wrote: Thu Feb 19, 2026 8:04 pm
vajera wrote: Thu Feb 19, 2026 7:58 pm [...]
[...]
Jak nie, jak tak.
https://pl.aliexpress.com/item/32969985281.html
Kupiłem, ale przysłali popsutą, bo nie działa.
Chińczyk przysłał mi instrukcję (po chińsku) ale nawet translator z googla nie daje rady.
Przetłumaczył tylko coś w stylu: "Czary mamy, głupi stary..." i takie tam inne bez sensu.
Reklamowałem, ale może Ty dostaniesz sprawną :lol:
😂🤣
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
george1255

vajera wrote: Thu Feb 19, 2026 7:58 pm 2. Szklanej kuli jeszcze na AE nie sprzedają ;)
Pisałem o tym wielokrotnie, nawet sam mi gratulowałeś i kazałeś się chwalić takimi projektami ;)

BTW projekt @Zibi007 ze switchami też można z powodzeniem użyć do tego jako bazę. Kwestia dodania kontraktorów
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

george1255 wrote: Thu Feb 19, 2026 9:21 pm
vajera wrote: Thu Feb 19, 2026 7:58 pm 2. Szklanej kuli jeszcze na AE nie sprzedają ;)
Pisałem o tym wielokrotnie, nawet sam mi gratulowałeś i kazałeś się chwalić takimi projektami ;)

BTW projekt @Zibi007 ze switchami też można z powodzeniem użyć do tego jako bazę. Kwestia dodania kontraktorów
W takim razie przepraszam!
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera czy mógłbyś do bramki dodać poniższe urządzenie?
DESC
.z2s_device_clusters = { ESP_ZB_ZCL_CLUSTER_ID_POWER_CONFIG,
ESP_ZB_ZCL_CLUSTER_ID_OCCUPANCY_SENSING }},
LIST
.manufacturer_name = "DIY_ZZRR", .model_name = "POSTIN_W2P",
.z2s_device_endpoints_count = 1

joined_device, SONOFF_PIR_SENSOR_OCCUPANCY_SID, "SKRZYNKA",
SUPLA_CHANNELFNC_MAILSENSOR);

Już mówię co to jest...
Przeglądając forum, ze dwa dni temu natknąłem sie na ten post
Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am ...

Ps.
Może ktoś z Forumowiczów pokusi się o napisanie firmware na ESP32-C6 (najlepiej na Xiao C6 z włączeniem anteny zewnętrznej), które obsługuje dwa kontaktrony i jest wybudzane zmianą stanu jednego z dwóch kontaktronów, a stan baterii wysyła np. co 12 godzin?
Pomyślałem dlaczego by nie spróbować tego zrobić. W kwestii samego ZigBee byłem zielony jak trawa po deszczu więc podjąłem wyzwanie dla umysłowego treningu. Zacząłem, zrobiłem, sprawdziłem i działa. Dalej jestem zielony ale już bardziej to idzie w stronę niebieskiego ;-)
Urządzenie ma dokładnie zrobione to co napisał Robert. Nic więcej, nic mniej. W2P(Wake 2 PINS), jak w nazwie którą nadałem. Jeden pin ustawia 1 na BinSensor, drugie go kasuje. Urządzenie budzi się tylko przy zdarzeniach na tych dwóch pinach i przy wysłaniu stanu baterii co 12 godzin. Oczywiście w sofcie który udostępnię jest obsługa włączenia anteny zewnętrznej. Miałem zrobić jakieś alternatywne włączanie na pinie wewnętrzna/zewnętrzna. Ale jak wczoraj mi przyszło XIAO i zobaczyłem jak to działa na wewnętrznej antenie ceramicznej to uznałem że że nie ma to najmniejszego sensu.
Bez rezystorów na dzielniku urządzenie pobiera 17-19uA. Sprawdziłem. Próbowałem policzyć ile to wytrzyma na ogniwie 18650. W trakcie obliczeń doszedłem do wniosku że też nie ma sensu tego liczyć po prostu należy przyjąć zasadę że powiedzmy raz na rok czy dwa trzeba naładować ogniwo ;-)
Pozostaje tylko kwestia czy to dodasz do bramki aby ewntualne osoby które sobie zechcą to używać mogły skorzystać. Jedna już się wypowiedziała że chce.
george1255

zzrr wrote: Fri Feb 20, 2026 10:28 am @vajera czy mógłbyś do bramki dodać poniższe urządzenie?
DESC
.z2s_device_clusters = { ESP_ZB_ZCL_CLUSTER_ID_POWER_CONFIG,
ESP_ZB_ZCL_CLUSTER_ID_OCCUPANCY_SENSING }},
LIST
.manufacturer_name = "DIY_ZZRR", .model_name = "POSTIN_W2P",
.z2s_device_endpoints_count = 1

joined_device, SONOFF_PIR_SENSOR_OCCUPANCY_SID, "SKRZYNKA",
SUPLA_CHANNELFNC_MAILSENSOR);

Już mówię co to jest...
Przeglądając forum, ze dwa dni temu natknąłem sie na ten post
Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am ...

Ps.
Może ktoś z Forumowiczów pokusi się o napisanie firmware na ESP32-C6 (najlepiej na Xiao C6 z włączeniem anteny zewnętrznej), które obsługuje dwa kontaktrony i jest wybudzane zmianą stanu jednego z dwóch kontaktronów, a stan baterii wysyła np. co 12 godzin?
Pomyślałem dlaczego by nie spróbować tego zrobić. W kwestii samego ZigBee byłem zielony jak trawa po deszczu więc podjąłem wyzwanie dla umysłowego treningu. Zacząłem, zrobiłem, sprawdziłem i działa. Dalej jestem zielony ale już bardziej to idzie w stronę niebieskiego ;-)
Urządzenie ma dokładnie zrobione to co napisał Robert. Nic więcej, nic mniej. W2P(Wake 2 PINS), jak w nazwie którą nadałem. Jeden pin ustawia 1 na BinSensor, drugie go kasuje. Urządzenie budzi się tylko przy zdarzeniach na tych dwóch pinach i przy wysłaniu stanu baterii co 12 godzin. Oczywiście w sofcie który udostępnię jest obsługa włączenia anteny zewnętrznej. Miałem zrobić jakieś alternatywne włączanie na pinie wewnętrzna/zewnętrzna. Ale jak wczoraj mi przyszło XIAO i zobaczyłem jak to działa na wewnętrznej antenie ceramicznej to uznałem że że nie ma to najmniejszego sensu.
Bez rezystorów na dzielniku urządzenie pobiera 17-19uA. Sprawdziłem. Próbowałem policzyć ile to wytrzyma na ogniwie 18650. W trakcie obliczeń doszedłem do wniosku że też nie ma sensu tego liczyć po prostu należy przyjąć zasadę że powiedzmy raz na rok czy dwa trzeba naładować ogniwo ;-)
Pozostaje tylko kwestia czy to dodasz do bramki aby ewntualne osoby które sobie zechcą to używać mogły skorzystać. Jedna już się wypowiedziała że chce.
Robert już dostał binarke z tym rozwiązaniem do testów
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

george1255 wrote: Fri Feb 20, 2026 11:07 am ...
i ? ;) Co to ma do rzeczy że sobie ktoś prowadzi prywatną korespondencję ;)
EDIT:
W razie czego zawsze można do bramki dodać i jedno i drugie. No ale to już decyzja @vajery. Zasobów bramki to przecież nie zabiera. A jeśli ktoś będzie tym zainteresowany to sobie skorzysta z tego rozwiązania które mu pasuje. Moje gotowe w razie czego
george1255

zzrr wrote: Fri Feb 20, 2026 11:14 am
george1255 wrote: Fri Feb 20, 2026 11:07 am ...
i ? ;) Co to ma do rzeczy że sobie ktoś prowadzi prywatną korespondencję ;)
EDIT:
W razie czego zawsze można do bramki dodać i jedno i drugie. No ale to już decyzja @vajery. Zasobów bramki to przecież nie zabiera. A jeśli ktoś będzie tym zainteresowany to sobie skorzysta z tego rozwiązania które mu pasuje. Moje gotowe w razie czego
żle mnie zrozumiałes :)
chcialem tylko powiedziec ze wspomniane przez Roberta oprogramowanie gotowe tylko czeka na przetestowanie :)
Zdublować oczywiscie mozna. Im wiecej rozwiązań szczegolnie DIY tym lepiej :)

Return to “Bramka ZigBee”