🚨Zigbee Post Module by george1255 📬📫📩

Moderator: vajera

QLQ

@george1255 testuję tak na szybko na tych esp32 16MB.
Jeden bramka drugi wykonawcze - zwarcie gnd do gpio1 oraz gpio02 nic nie wywołuje. :( . Wszystko się fajnie sparowało...
.
20260220_204427.jpg
EDIT: 21:02
jedyne urządzenie podlączone i zalogowane do bramki:
Clip_4.png
.
w dodatku zasilanie ma z USB i jest 15 cm - bramka - urządzenie i tak to wygląda:
.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

QLQ wrote: Fri Feb 20, 2026 7:54 pm Jeden bramka drugi wykonawcze - zwarcie gnd do gpio1 oraz gpio02 nic nie wywołuje. :( . Wszystko się fajnie sparowało...
.
wez to polutuj normalnie, chociaz goldpiny dolutuj i wtedy testuj.
QLQ

george1255 wrote: Fri Feb 20, 2026 8:08 pm
QLQ wrote: Fri Feb 20, 2026 7:54 pm Jeden bramka drugi wykonawcze - zwarcie gnd do gpio1 oraz gpio02 nic nie wywołuje. :( . Wszystko się fajnie sparowało...
.
wez to polutuj normalnie, chociaz goldpiny dolutuj i wtedy testuj.
Proszę:
.
https://drive.google.com/file/d/1-gb ... p=drivesdk
QLQ

Zamieniłem GateZtS z urzadzeniem. To samo. Najnowszy soft @vajera. CO DZIWNE : po znalezieniu urządzenia bramka dopiero jak zewrę na urządzeniu POST MODULE GPIO1 z GND odświeża wartość baterii "ale stan skrzynki się nie zmienia??" Oc otu kaman?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

QLQ wrote: Fri Feb 20, 2026 9:19 pm Zamieniłem GateZtS z urzadzeniem. To samo. Najnowszy soft @vajera. CO DZIWNE : po znalezieniu urządzenia bramka dopiero jak zewrę na urządzeniu POST MODULE GPIO1 z GND odświeża wartość baterii "ale stan skrzynki się nie zmienia??" Oc otu kaman?
Jesteś w stanie zebrać logi po stronie bramki w momencie zwarcia tego GPIO1 i GND?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
QLQ

vajera wrote: Fri Feb 20, 2026 9:32 pm
QLQ wrote: Fri Feb 20, 2026 9:19 pm Zamieniłem GateZtS z urzadzeniem. To samo. Najnowszy soft @vajera. CO DZIWNE : po znalezieniu urządzenia bramka dopiero jak zewrę na urządzeniu POST MODULE GPIO1 z GND odświeża wartość baterii "ale stan skrzynki się nie zmienia??" Oc otu kaman?
Jesteś w stanie zebrać logi po stronie bramki w momencie zwarcia tego GPIO1 i GND?
Oczywiście. zaraz zrobię
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Nie wiele logi po stronie bramki pewnie dadzą. Strzelam ale wydaje mi sie po obejrzeniu filmu że problem będzie w źle obsługiwanych PullUpach. @george1255 jak w sofcie zrobiłeś obsługę PullUp? Jesli masz zrobioną obsługę EXT1 z All_ON lub Al_OFF czyli wszystkie piny zrobione jako wake muszą mieć pullup albo pullDown. A w ESP32C6 ten mechanizm przy DeepSleep się wyłącza i tak naprawdę ESP wariuje bo stany na pinach pływają. Przy DeepSleep zewnetrzne piny to podstawa. Przy normalnym działaniu wewnętrzne jak najbardziej. Można je na siłę włączyć przy DeepSleep podobno ale wtedy zabiera to zasoby z batki.
EDIT:
na tym ESP na którym testujecie na filmie to nawet nie ma co sprawdzać ile pobiera przy usypianiu bo mogę wam powiedzieć. 2mA w DeepSleep a XIAO jak się dobrze zrobi usypianie to 17-19uA :)
QLQ

vajera wrote: Fri Feb 20, 2026 9:32 pm
proszę:
GPIOXX.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
QLQ

zzrr wrote: Fri Feb 20, 2026 9:48 pm Nie wiele logi po stronie bramki pewnie dadzą. Strzelam ale wydaje mi sie po obejrzeniu filmu że problem będzie w źle obsługiwanych PullUpach. @george1255 jak w sofcie zrobiłeś obsługę PullUp? Jesli masz zrobioną obsługę EXT1 z All_ON lub Al_OFF czyli wszystkie piny zrobione jako wake muszą mieć pullup albo pullDown. A w ESP32C6 ten mechanizm przy DeepSleep się wyłącza i tak naprawdę ESP wariuje bo stany na pinach pływają. Przy DeepSleep zewnetrzne piny to podstawa. Przy normalnym działaniu wewnętrzne jak najbardziej. Można je na siłę włączyć przy DeepSleep podobno ale wtedy zabiera to zasoby z batki.
EDIT:
na tym ESP na którym testujecie na filmie to nawet nie ma co sprawdzać ile pobiera przy usypianiu bo mogę wam powiedzieć. 2mA w DeepSleep a XIAO jak się dobrze zrobi usypianie to 17-19uA :)
ok . ok czyli te "mniejsze" esp32" działa "inaczej" a skoro tak to nie było tematu. Przyjdą te mniejsze to będę testował na nich..
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

jest jakis bug w kodzie zwiazany z deepsleep. Wgralem sobie wersje bez deepsleep i dziala normalnie, reaguje na gpio 1 i 2. Jutro przeanalizuje co dokladnie go boli

https://drive.google.com/file/d/1J4gV6- ... p=drivesdk

Return to “Bramka ZigBee”