v26.02 - powiadomienia PUSH na prywatnych instancjach

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Mam i ja :D
Serdecznie dziękuję Panowie za tę funkcjonalność. Teraz jest 💪 i żadne otwarcie bramy o nietypowej porze już mnie nie ominie 8-)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
winek1986

Dziękuje :mrgreen: ,
Potwierdzam działa .
robi05
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

klew wrote: Fri Feb 20, 2026 6:30 pm
robi05 wrote: Fri Feb 20, 2026 6:26 pm czyli jak mam dostęp z zewnątrz po vpn to powiadomień nie będzie?
Trzeba zarejestrować serwer, a to wymaga dostępu do Twojego clouda z zewnątrz.

Próbuję dziś ustawić u siebie dostęp przez tunel w cloudflare. Już prawie mi to działa - jak ruszy, to wrzucę opis
czekam na postępy ja korzystam z Twingate jako vpn to jedyny na którym działają mi wykresy temperatur na aplikacji na zewnątrz. W cloudflare trzeba mieć chyba własną wykupioną domenę gdzieś chyba?
fracz
Has thanked: 4 times

Rozważamy różne rozwiązania. Póki co dopiero przy tym wydaniu zobaczyliśmy, że w zasadzie do działania powiadomień technicznie nie jest wymagane, żeby isntancja self-hosted była widoczna z zewnątrz. To wymaganie pojawiło się dlatego, żeby można było podłączyć do isntancji self-hosted zewnętrzne usługi (skrypty, icons, call). Dla powiadomień nie jest to potrzebne, ale nie chcemy z kolei roibć dwóch trybów rejestracji. Coś wykombinujemy, żeby nie zmuszać użytkowników do ponoszenia kosztów publicznych IP, szczególnie że te pewnie będą coraz droższe.
Maciek663
Been thanked: 1 time

Jak to działa tak jak w HA to domena za 2zł/rok + tunel Cloudflare i po problemie ;) Jedyny minus, że trzeba aktualizować co roku z nową domeną bo ceny przedłużeń tych "tanich" domen są absurdalne.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Maciek663 wrote: Sat Feb 21, 2026 11:38 am Jak to działa tak jak w HA to domena za 2zł/rok + tunel Cloudflare i po problemie ;) Jedyny minus, że trzeba aktualizować co roku z nową domeną bo ceny przedłużeń tych "tanich" domen są absurdalne.
Ale domena dla własnej instancji to nie jest problem. Przemek udostępnia subdomenę w domenie supla.io ;)

Szczegóły tytaj
viewtopic.php?p=82424#p82424

Ja mam swoją domenę bezpłatną zarejestrowaną jak to jeszcze było możliwe na dot.tk
Jednego roku miałem problem z przedłużeniem darmowym i po zgłoszeniu tego do suportu, przedłużyli mi na chyba na 9lat :)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
edm
Been thanked: 2 times

Jeśli mowa o domenach typu dynamiczny dns to są darmowe w ograniczonej ilości np. tu:
https://changeip.com
https://no-ip.pl
Korzystam nieprzerwalnie od wielu lat i nic nie trzeba przedłużać, pamiętać. Wystarczy poprawnie skonfigurowany skrypt ddns.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
mario026
Been thanked: 1 time

Mam dwie instalacje supli w różnych lokalizacjach, jedna na raspberry i tu wszystko ok, a
druga na qnap i tutaj po aktualizacji https://drive.google.com/file/d/1UooKdf ... sp=sharing po zamknięciu okna wszystko działa. Proszę spojrzeć też na wersję.
edit.
To okienko pojawia się po każdym zalogowaniu
Wszyscy mają prawo do szczęścia, ale nie wszyscy mają szczęście do prawa :D
robi05

fracz wrote: Sat Feb 21, 2026 9:18 am Rozważamy różne rozwiązania. Póki co dopiero przy tym wydaniu zobaczyliśmy, że w zasadzie do działania powiadomień technicznie nie jest wymagane, żeby isntancja self-hosted była widoczna z zewnątrz. To wymaganie pojawiło się dlatego, żeby można było podłączyć do isntancji self-hosted zewnętrzne usługi (skrypty, icons, call). Dla powiadomień nie jest to potrzebne, ale nie chcemy z kolei roibć dwóch trybów rejestracji. Coś wykombinujemy, żeby nie zmuszać użytkowników do ponoszenia kosztów publicznych IP, szczególnie że te pewnie będą coraz droższe.
Jakby udało się coś dokombinować żeby nie trzeba było rejestrować i śmigały po vpn byłbym bardzo wdzięczny.
fracz
Has thanked: 4 times

mario026 wrote: Sat Feb 21, 2026 2:04 pm Mam dwie instalacje supli w różnych lokalizacjach, jedna na raspberry i tu wszystko ok, a
druga na qnap i tutaj po aktualizacji https://drive.google.com/file/d/1UooKdf ... sp=sharing po zamknięciu okna wszystko działa. Proszę spojrzeć też na wersję.
edit.
To okienko pojawia się po każdym zalogowaniu
Dziwne. Spróbuj ./supla.sh upgrade jeszcze raz.

Return to “Nowości”