Gui-Generic Builder Desktop

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

a zaktualizujcie GG w Builderze, poprawiłem jedną zmienną odpowiedzialną za ilość GPIO.

Swoja drogą opisy GPIO dla C3 chyba są złe, sprawdzam :P
kurus

[email protected] wrote: Sat Feb 21, 2026 2:05 pm a zaktualizujcie GG w Builderze, poprawiłem jedną zmienną odpowiedzialną za ilość GPIO.

ok teraz webinterfejs działa ok ładuje poprawnie zakładki, ale tak jakby usuwa konfiguracje modułu, bo w pierwszym module ilosc ustawionych przycisków ustawiło mi na 0 przez co konflikt kanałów w cloud, ale zmieniając ilość przycisków na tyle ile było wcześniej wraca konfiguracja i pamięta przypisane gpio i po restarcie moduł wraca do cloud bez konfliktu.
W drugim module wywaliło mi gpio przypisane do dimmera i tez konflikt ale po przywróceniu wszystko ok.
Sam wybór gpio wygląda dziwnie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
[email protected]

kurus wrote: Sat Feb 21, 2026 2:45 pm
[email protected] wrote: Sat Feb 21, 2026 2:05 pm a zaktualizujcie GG w Builderze, poprawiłem jedną zmienną odpowiedzialną za ilość GPIO.

ok teraz webinterfejs działa ok ładuje poprawnie zakładki, ale tak jakby usuwa konfiguracje modułu, bo w pierwszym module ilosc ustawionych przycisków ustawiło mi na 0 przez co konflikt kanałów w cloud, ale zmieniając ilość przycisków na tyle ile było wcześniej wraca konfiguracja i pamięta przypisane gpio i po restarcie moduł wraca do cloud bez konfliktu.
W drugim module wywaliło mi gpio przypisane do dimmera i tez konflikt ale po przywróceniu wszystko ok.
Sam wybór gpio wygląda dziwnie.
Poprawiłem jeszcze opisy bo jednak nie do końca się zgadzały z dokumentacją, teraz jest tak:
const char GPIO0[] PROGMEM = "0-IO";
const char GPIO1[] PROGMEM = "1-IO";
const char GPIO2[] PROGMEM = "2-IO";
const char GPIO3[] PROGMEM = "3-IO";
const char GPIO4[] PROGMEM = "4-SCK/IO";
const char GPIO5[] PROGMEM = "5-MISO/IO";
const char GPIO6[] PROGMEM = "6-MOSI/IO";
const char GPIO7[] PROGMEM = "7-CS/IO";
const char GPIO8[] PROGMEM = "8-SDA/IO";
const char GPIO9[] PROGMEM = "9-SCL/IO";
const char GPIO10[] PROGMEM = "10-IO";
const char GPIO18[] PROGMEM = "18-IO";
const char GPIO19[] PROGMEM = "19-IO";
const char GPIO20[] PROGMEM = "20-RX/IO";
const char GPIO21[] PROGMEM = "21-TX/IO";

Możesz jeszcze raz zaktualizować GG.

tam gdzie jest GPIO bez numerka to jest tylko placeholder - tak samo jest zrobione w wielu miejscach w GG, żeby lista była poprawnie poindeksowana.

Nie do końca rozumiem, co to znaczy, że wywala konfigurację, jak zapiszesz to coś znika? czy jak wgrałeś moją wersję na coś innego to się pomieszało - bo to akurat całkiem możliwe, skoro wcześniej wybór był do 39 gpio które tam nie istnieją
kurus

[email protected] wrote: Sat Feb 21, 2026 2:53 pm Nie do końca rozumiem, co to znaczy, że wywala konfigurację, jak zapiszesz to coś znika? czy jak wgrałeś moją wersję na coś innego to się pomieszało - bo to akurat całkiem możliwe, skoro wcześniej wybór był do 39 gpio które tam nie istnieją
Mam moduł esp32c3 w konfiguracji jest dwa przyciski, dimmer, i bme280, soft z ggbd od pierwszych wersji i działa ok, dziś zrobiłem aktualizację tą pierwsza z poprawką tych gpio i po restarcie modułu konflikt kanałów sprawdzam i w zakładce inne gdzie jest dimmer ustawiło mi na ilość 0, zmieniłem na 1 i wraca dimmer z przypisanym gpio do niego akurat tu gpio10. Zaraz zaktualizuje ponownie czy problem wróci.
kurus

[email protected] wrote: Sat Feb 21, 2026 2:53 pm tam gdzie jest GPIO bez numerka to jest tylko placeholder - tak samo jest zrobione w wielu miejscach w GG, żeby lista była poprawnie poindeksowana.

Po kolejnej aktualizacji jest ok nie wystąpił konfilkt. w menu wyboru gpio nadal są te bez numerka, ale wcześniej w gg tez tak było tylko były tam gpio które fizycznie nie istaniały dla np esp32c3.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
[email protected]

kurus wrote: Sat Feb 21, 2026 3:23 pm
[email protected] wrote: Sat Feb 21, 2026 2:53 pm tam gdzie jest GPIO bez numerka to jest tylko placeholder - tak samo jest zrobione w wielu miejscach w GG, żeby lista była poprawnie poindeksowana.

Po kolejnej aktualizacji jest ok nie wystąpił konfilkt. w menu wyboru gpio nadal są te bez numerka, ale wcześniej w gg tez tak było tylko były tam gpio które fizycznie nie istaniały dla np esp32c3.
Czyli jest ok?
Jak coś to pisz, skończę jazdę na rowerze to spojrzę, aczkolwiek zmieniłem tylko listę GPIO żeby była zależna od modelu ESP i długość tej listy, której wcześniej nie zauważyłem zanim napisałeś, więc jakichś większych fajerwerków bym się nie spodziewał
kurus

Wg mnie jest ok, webinterfejs się nie zawiesza, gpio przypisane poprawnie i jedynie są te gpio bez numeru, ale wcześniej były tam gpio z numerami które fizycznie nie istniały w tym esp.

Idealnie to jakby tych pustych gpio nie pokazywało, ale to nie wiem czy jest do ogarnięcia.
kurus

Jeszcze taka prośba, bo obecnie dla sterowania dimmerem działa tylko funkcja przycisku monostabilnego, ze naciskając włączasz i wyłączasz a przytrzymując rozjaśniasz bądź ściemniasz, i to jest wszystko super, natomiast ustawiając w gui dla przycisku którym sterujesz dimmer reakcje zmiana stanu bistabilny i akcja przełącz, przycisk przestaje działać nic nie robi.. aktualnie obchodzę to tak że w cloud dla wybranego dimmera ustawiam wyzwalacz akcji dla naciśnięcia 1x ze ma przełączyć dimmer i też działa ale wiadomo że nie zadziała tak lokalnie..

Ktoś zapyta po co takie sterowanie bistabine dla dimmera, a otóż po to że np mam ledy w szafie i pod przycisk podłączona krańcówka która działa jak przycisk bistabilny, ktoś na forum też o tym kiedyś pisał :)
Funkcja te w sumie nie działała chyba od początku a później krycha zniknął i tak zostało.
[email protected]

kurus wrote: Sun Feb 22, 2026 2:15 pm
Jeszcze taka prośba, bo obecnie dla sterowania dimmerem działa tylko funkcja przycisku monostabilnego, ze naciskając włączasz i wyłączasz a przytrzymując rozjaśniasz bądź ściemniasz, i to jest wszystko super, natomiast ustawiając w gui dla przycisku którym sterujesz dimmer reakcje zmiana stanu bistabilny i akcja przełącz, przycisk przestaje działać nic nie robi.. aktualnie obchodzę to tak że w cloud dla wybranego dimmera ustawiam wyzwalacz akcji dla naciśnięcia 1x ze ma przełączyć dimmer i też działa ale wiadomo że nie zadziała tak lokalnie..

Ktoś zapyta po co takie sterowanie bistabine dla dimmera, a otóż po to że np mam ledy w szafie i pod przycisk podłączona krańcówka która działa jak przycisk bistabilny, ktoś na forum też o tym kiedyś pisał :)
Funkcja te w sumie nie działała chyba od początku a później krycha zniknął i tak zostało.
To muszę poczytać dokładniej co się tam dzieje, na pierwszy rzut oka jest wpis, że jeśli jest ON_CHANGE to ustaw przycisk jako Bistabilny.

Zrobisz mi proszę jakieś screeny z tego? Jak jest ustawiony przycisk i dimmer, nigdy nie używałem dimmera :oops:
kurus

W ustawieniach dimmera odnoście przycisku jest tylko tyle którym przyciskiem chcesz sterować dimmerem. Reszta to ustawienia przycisku.

Return to “GUI Generic”