Najczęstsze pytania i odpowiedzi [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

@vajera ja mam pytanie o wyglad interfesju bramki w Cloud. Czy on jest konfigurowalny/zmienialny za sprawą Twojej osoby? Dla mnie ta pionowa lista jest o kant d*py... Nie mozna tego zrobic w jakiejs siatce tak jak inne pozostale urzadzenia w supli?
dla mnie obecny uklad jest strasznie nieczytelny, nie intuicyjny. Dane jak Nr Device, S/N tez sa zbedne w glownym widoku, moze mozna to przeniesc glebiej? a jak musi zostac to jakos to ustawic, zmniejszyc czcionke. Bo jak sie robi kilkanascie urzadzen to poruszanie sie po tej liście zajmuje troche czasu
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

george1255 wrote: Sat Feb 14, 2026 3:39 pm @vajera ja mam pytanie o wyglad interfesju bramki w Cloud. Czy on jest konfigurowalny/zmienialny za sprawą Twojej osoby? Dla mnie ta pionowa lista jest o kant d*py... Nie mozna tego zrobic w jakiejs siatce tak jak inne pozostale urzadzenia w supli?
dla mnie obecny uklad jest strasznie nieczytelny, nie intuicyjny. Dane jak Nr Device, S/N tez sa zbedne w glownym widoku, moze mozna to przeniesc glebiej? a jak musi zostac to jakos to ustawic, zmniejszyc czcionke. Bo jak sie robi kilkanascie urzadzen to poruszanie sie po tej liście zajmuje troche czasu
To jest standardowy wygląd dla ,,bramek'' w Supli, został dodany pierwszy raz do bramki Auratona i w zasadzie wprowadza porządek.
Każde urządzenie dodane do bramki ma pokazane tylko swoje kanały i idzie się w tym połapać.

W starym wyglądzie dodałeś np. 4 piloty które generowały po 4 kanały i ciężko się było później połapać który jest który.

Także trenuj i przyzwyczajaj się :D
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
george1255

robertklepacki94 wrote: Sat Feb 14, 2026 3:49 pm
george1255 wrote: Sat Feb 14, 2026 3:39 pm @vajera ja mam pytanie o wyglad interfesju bramki w Cloud. Czy on jest konfigurowalny/zmienialny za sprawą Twojej osoby? Dla mnie ta pionowa lista jest o kant d*py... Nie mozna tego zrobic w jakiejs siatce tak jak inne pozostale urzadzenia w supli?
To jest standardowy wygląd dla ,,bramek'' w Supli, został dodany pierwszy raz do bramki Auratona i w zasadzie wprowadza porządek.
Każde urządzenie dodane do bramki ma pokazane tylko swoje kanały i idzie się w tym połapać.

W starym wyglądzie dodałeś np. 4 piloty które generowały po 4 kanały i ciężko się było później połapać który jest który.

Jak na bieżąco nazywasz kanały to niema problemu z połapaniem.

Chodzi mi o to że przewijasz, przewijasz a 3/4 strony obok puste… a można to zrobić po 4szt w rzędzie i byłoby lepiej. Czyli to pytanie do chłopaków z Supla
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

george1255 wrote: Sat Feb 14, 2026 4:06 pm
robertklepacki94 wrote: Sat Feb 14, 2026 3:49 pm

Jak na bieżąco nazywasz kanały to niema problemu z połapaniem.

Chodzi mi o to że przewijasz, przewijasz a 3/4 strony obok puste… a można to zrobić po 4szt w rzędzie i byłoby lepiej. Czyli to pytanie do chłopaków z Supla
Wydaje mi się że nikt nie będzie angażował czasu na takie zmiany bo jesteś chyba pierwsza a osobą która twierdz że jej się to nie podoba.

Dla mnie ten wygląd wprowadza ład i porządek względem urządzania <--> kanały, kolejności dodawania urządzeń itd.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Myślę że tu nie chodzi o powrót do poprzedniej wersji, bo tam był sajgon totalny ;)
Natomiast gdyby subdevice były pokazywane jako osobna kratka, tam jak kanał czy device, to przy kilkunastu lub więcej urządzeń, byłoby to wygodniejsze.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
george1255

klew wrote: Sat Feb 14, 2026 4:25 pm Myślę że tu nie chodzi o powrót do poprzedniej wersji, bo tam był sajgon totalny ;)
Natomiast gdyby subdevice były pokazywane jako osobna kratka, tam jak kanał czy device, to przy kilkunastu lub więcej urządzeń, byłoby to wygodniejsze.
Mi by pasowało porostu taki układ jak w głównym widoku Cloud. Masz kafelki z urządzeniami, po 4-5 w rzędzie. Wchodzisz w bramkę, dalej masz kafelki z urządzeniami , chodzi w urządzenie masz kanały…
adamigo

Prośba o podpowiedź.

Mam kilka elementów automatyki od SwitchBot (wifi) wiem że nie uda się ich dodać do Supli ale po dołączeniu do Supla Zigbbe pomyślałem czy udać się wykorzystać żądania HTTP do uruchamiania akcji przez pilot Ikea Somrig.

Korzystam z nich na swoim zegarku dla urządzeń supla i switchbot i są niezawodne. Potrzebował bym tylko podpowiedzi nakierowania gdzie szukać możliwości ich użycia.

Czy pozostaje lokalny serwer n8n i żądania http

Poniżej zdjęcia jak wygląda to w Rest Client / Notify for Smartwatches
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

adamigo wrote: Wed Feb 25, 2026 6:38 pm Prośba o podpowiedź.

Mam kilka elementów automatyki od SwitchBot (wifi) wiem że nie uda się ich dodać do Supli ale po dołączeniu do Supla Zigbbe pomyślałem czy udać się wykorzystać żądania HTTP do uruchamiania akcji przez pilot Ikea Somrig.

Korzystam z nich na swoim zegarku dla urządzeń supla i switchbot i są niezawodne. Potrzebował bym tylko podpowiedzi nakierowania gdzie szukać możliwości ich użycia.

Czy pozostaje lokalny serwer n8n i żądania http

Poniżej zdjęcia jak wygląda to w Rest Client / Notify for Smartwatches
Jest to do zrobienia, tylko również wymaga czasu. Podeślij przykład gotowego url do wykonania?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
adamigo

Czy udało by się zrobić podobne łączenie jak żarówka z licznikiem. Łączą się w jeden kanał w aplikacji z podstronami, było by idealnie by to samo rozwiązanie zastosować dla żarówek że ściemniaczem i zmiana barwy

Dodatkowo Korzysta ktoś z Was z gniazdka z licznikiem Ikea Inspelning.

Gniazdko działa bez zarzutu niestety nie widzę żadnych danych z licznika, miał ktoś podobną sytuację ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

adamigo wrote: Thu Feb 26, 2026 3:04 pm Czy udało by się zrobić podobne łączenie jak żarówka z licznikiem. Łączą się w jeden kanał w aplikacji z podstronami, było by idealnie by to samo rozwiązanie zastosować dla żarówek że ściemniaczem i zmiana barwy
Aktualnie Supla nie ma takiej funkcji w aplikacji, ale byla zapowiedź komponentu RGBWCCT w marcowej becie, więc jak już wejdzie, to będę dostosowywał bramkę.
Dodatkowo Korzysta ktoś z Was z gniazdka z licznikiem Ikea Inspelning.

Gniazdko działa bez zarzutu niestety nie widzę żadnych danych z licznika, miał ktoś podobną sytuację ?
Korzystam, to moje gniazdko testowe, ono powinno reagować na polecenie configure-reporting, chociaż z tego, co pamiętam, to chyba raportowało out of the box?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”