Gui-Generic Builder Desktop

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

lukasz06 wrote: Thu Feb 26, 2026 10:16 am
[email protected] wrote: Thu Feb 26, 2026 4:40 am
lukasz06 wrote: Wed Feb 25, 2026 11:13 pm Chyba źle podszedłem do tematu. Miałem zamiar najpierw wygenerować binarkę, zachować na dysku i wgrać jutro.
W starym GG tak można było zrobić, a tu chyba nie.
Kompilowało się to do południa. Nie miałem podłączonego żadnego esp, ręcznie ustawiłem port 1
Przypomniało mi się, że radyjko internetowe grało, więc pewnie tam próbowało wgrać :lol:
Teraz zrobiłem jeszcze raz to samo, tym razem bez podłączonego radia ;) i skompilowało się to dość szybko,
z tymże nie podłączałem żadnej płytki i wyskoczył błąd wiadomo jaki.
Ale binarka się nie zapisała w katalogu "configurations".
Można by było mimo takiej sytuacji ją gdzieś zapisywać, tak na przyszłość?
Nie wiadomo jaki 😉 pokaż

Binarka powinna się zapisać jak kompilacja się powiedzie, niezależnie od tego czy wgrywasz czy tylko budujesz , sprawdzę jak wrócę z roboty, ale jak był jakiś błąd to może przez to nie zapisał

EDIT: sprawdziłem, jak się wykonało bez błędów to są pliki w katalogu configurations.
Binarki nie ma, sprawdzałem jeszcze raz nie podłączając modułu

Code: Select all

A fatal error occurred: Could not open COM1, the port is busy or doesn't exist.
(could not open port 'COM1': FileNotFoundError(2, 'Nie można odnaleźć określonego pliku.', None, 2))
Hint: Check if the port is correct and ESP connected
*** [upload] Error 2
Masz błąd więc nie ma, pokaż screena z aplikacji bo nie wiem co wyklikales i nie wiem czemu miałby sprawdzać port jeśli nie robi backup albo upload, wiem że masz coś na porcie który wybrałeś, więc wybierz inny i zobacz. Szklana kula się rozmraża 😉
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

[email protected] wrote: Thu Feb 26, 2026 10:55 am
lukasz06 wrote: Thu Feb 26, 2026 10:16 am
[email protected] wrote: Thu Feb 26, 2026 4:40 am

Nie wiadomo jaki 😉 pokaż

Binarka powinna się zapisać jak kompilacja się powiedzie, niezależnie od tego czy wgrywasz czy tylko budujesz , sprawdzę jak wrócę z roboty, ale jak był jakiś błąd to może przez to nie zapisał

EDIT: sprawdziłem, jak się wykonało bez błędów to są pliki w katalogu configurations.
Binarki nie ma, sprawdzałem jeszcze raz nie podłączając modułu

Code: Select all

A fatal error occurred: Could not open COM1, the port is busy or doesn't exist.
(could not open port 'COM1': FileNotFoundError(2, 'Nie można odnaleźć określonego pliku.', None, 2))
Hint: Check if the port is correct and ESP connected
*** [upload] Error 2
Masz błąd więc nie ma, pokaż screena z aplikacji bo nie wiem co wyklikales i nie wiem czemu miałby sprawdzać port jeśli nie robi backup albo upload, wiem że masz coś na porcie który wybrałeś, więc wybierz inny i zobacz. Szklana kula się rozmraża 😉
Spoko ogarnąłem temat. Niepotrzebnie zaznaczałem to Com1 ;)
[email protected]

@lukasz06 i tak chciałbym zrozumieć czemu on to w ogóle sprawdzą bo znam dwa powody a z Twojego opisu wynika coś innego
lukasz06

[email protected] wrote: Fri Feb 27, 2026 4:36 am @lukasz06 i tak chciałbym zrozumieć czemu on to w ogóle sprawdzą bo znam dwa powody a z Twojego opisu wynika coś innego
Sprawdziłem jeszcze raz i błąd jest tylko wtedy, gdy mamy zaznaczoną opcję "wgraj", więc musiałem ją też przeoczyć i dlatego binarka się nie zapisywała ;)
Może dało by radę te zakładki "wgraj, kopia zapasowa, wymaz pamięć" trochę powiększyć?
I jeszcze pytanko, czy będzie można dodawać jsony, czy ta wersja desktopowa na to nie pozwala?
Ogólnie coraz bardziej mi się to podoba, co prawda kompilacja trwa ok 10 min, ale w tym czasie wiadomo można coś ....;)
[email protected]

lukasz06 wrote: Fri Feb 27, 2026 10:32 am
[email protected] wrote: Fri Feb 27, 2026 4:36 am @lukasz06 i tak chciałbym zrozumieć czemu on to w ogóle sprawdzą bo znam dwa powody a z Twojego opisu wynika coś innego
Sprawdziłem jeszcze raz i błąd jest tylko wtedy, gdy mamy zaznaczoną opcję "wgraj", więc musiałem ją też przeoczyć i dlatego binarka się nie zapisywała ;)
Może dało by radę te zakładki "wgraj, kopia zapasowa, wymaz pamięć" trochę powiększyć?
I jeszcze pytanko, czy będzie można dodawać jsony, czy ta wersja desktopowa na to nie pozwala?
Ogólnie coraz bardziej mi się to podoba, co prawda kompilacja trwa ok 10 min, ale w tym czasie wiadomo można coś ....;)
Zobaczę, ale nie chce rozjechać tego wyglądu, przecież check boxy się odróżniają od przycisków ;)
Jak mi się uda zrozumieć jak to działa z tymi JSONami to może się uda, ale ile jest urządzeń na ESP32 które maja poprawne definicje ? bo próbowałem coś namierzyć co mogę użyć do testów i w sumie to nie wiem ...
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Z JSON jest problem z prawidłowym rozkodowaniem. Nie wiem czy w tym zakresie coś się dzieje, ale jak siadłem swego czasu do tego, to wbrew pozorom nie jest to robota na 5 minut. To już było widać w starym GG, że czasem było lepiej ustawić wszystko ręcznie niż korzystać z gotowego JSONa (np. dla urządzeń opartych o C3).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06

Zibi_007 wrote: Fri Feb 27, 2026 10:43 am
Z JSON jest problem z prawidłowym rozkodowaniem. Nie wiem czy w tym zakresie coś się dzieje, ale jak siadłem swego czasu do tego, to wbrew pozorom nie jest to robota na 5 minut. To już było widać w starym GG, że czasem było lepiej ustawić wszystko ręcznie niż korzystać z gotowego JSONa (np. dla urządzeń opartych o C3).
No tak, pamiętam na początku te c3 w GG działały (sam prosiłem @Krychę88 o dodanie kilku),
potem to się zepsuło. Niby kompilowało, a nie rozsiewało sieci i itd
Rzeczywiście tych urządzeń już nie ma za dużo, bo wszystkie zabrał @Vajera :lol:
Nie próbowałem jeszcze, czy ta wersja pozwala również na samo zgranie flasha, ale nie mogę znaleźć programatora :)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Fri Feb 27, 2026 10:50 am
Zibi_007 wrote: Fri Feb 27, 2026 10:43 am

No tak, pamiętam na początku te c3 w GG działały (sam prosiłem @Krychę88 o dodanie kilku),
Rzeczywiście tych urządzeń już nie ma za dużo, bo wszystkie zabrał @Vajera :lol:
Nie próbowałem jeszcze, czy ta wersja pozwala również na samo zgranie flasha, ale nie mogę znaleźć programatora :)
Backup (jeśli zaznaczysz) robi idealnie. Esptool pod spodem wykryje co masz podłączone i zrobi pełen backup pamięci. Jeśli nawet ustawisz generowanie softu na moduł z 4MB flash, a w rzeczywistości ma 16MB, to backup zrobi się tych 16, a później wgra soft 4MB. Jak na szybko nie masz nic innego pod ręką, to nowym GG bardzo szybko zgrasz zawartość całej pamięci układu. Jest to bardzo przydatne przy flashowaniu np. urządzeń od Sonoffa, bo jakbyś się chciał cofnąć do oryginalnego softu, to musisz mieć ten pochodzący konkretnie z tego urządzenia ;-) A tu załatwisz dwie sprawy jednym kliknięciem...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Fri Feb 27, 2026 10:50 am Rzeczywiście tych urządzeń już nie ma za dużo, bo wszystkie zabrał @Vajera :lol:
Nie mam nic wspólnego z brakiem ESP32 C3 :lol:
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
slawek

lukasz06 wrote: Fri Feb 27, 2026 10:50 am
Cały czas C3 kompiluję w starym GG, ( bo w nowym wali mi błędy ) i wszystko działa - co prawda używam tych z seeed studio, może winne były płytki...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “GUI Generic”