[Problem - rozwiązany] Głowica Tuya _TZE204_ltwbm23f | model ID TS0601 i termometr zewnętrzny [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Sun Mar 01, 2026 9:49 pm
vajera wrote: Sun Mar 01, 2026 9:32 pm
LukiSpajder wrote: Sun Mar 01, 2026 9:21 pm Ale do rzeczy , wychodzi że bierze temperaturę do obliczeń po korekcie .
Dałem -3 stopnie wskoczyło 12 stopniu otwarcie 62% na chwilę bo nie odłączyłem zewnętrznego termometru i zaraz została wysłana poprawna korekta

IMG_0544.jpeg
To ustaw na tym termometrze zewnętrznym korektę temperatury (w Cloud) i zobacz, czy to zadziała?
Tak po wprowadzeniu korekty wysyła do głowicy a ona się otwiera, dodatkowo zmniejszanie temperatury ( zwiększanie korekty na minus ) powoduje większe otwarcie
Czyli mamy rozwiązanie?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sun Mar 01, 2026 9:59 pm
vajera wrote: Sun Mar 01, 2026 9:32 pm
To ustaw na tym termometrze zewnętrznym korektę temperatury (w Cloud) i zobacz, czy to zadziała?
Tak po wprowadzeniu korekty wysyła do głowicy a ona się otwiera, dodatkowo zmniejszanie temperatury ( zwiększanie korekty na minus ) powoduje większe otwarcie
Czyli mamy rozwiązanie?
I chyba już jest rozwiązanie 😁
Te korekt się jednak sumują 😁
Dlatego u @lukasz06 jest pomniejszona temp do głowicy 0,6 stopnia bo ustawione -60 i włączoną flagę . Zrobiłem test włączyłem flagę korekty dla głowicy w GUI i dałem -200 (minus dwa stopnie ) i idzie piknie do głowicy pomniejszona o tą wartość a na w apce mamy prawdziwą temperaturę z termometru .😁
Chociaż tak jakby nie całe dwa stopnie było różnicy

EDIT : a może to się nie sumuje tylko obniża na głowicy o 2 stopnie później tą temperatur porównuje z tą z termometru
IMG_0546.jpeg
IMG_0545.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Sun Mar 01, 2026 10:12 pm

Czyli mamy rozwiązanie?
Dlatego u @lukasz06 jest pomniejszona temp do głowicy 0,6 stopnia bo ustawione -60 i włączoną flagę . Zrobiłem test włączyłem flagę korekty dla głowicy w GUI i dałem -200 (minus dwa stopnie ) i idzie piknie do głowicy pomniejszona o tą wartość a na w apce mamy prawdziwą temperaturę z termometru .😁

EDIT : a może to się nie sumuje tylko obniża na głowicy o 2 stopnie później tą temperatur porównuje z tą z termometru

IMG_0546.jpeg

IMG_0545.jpeg
Uwierz mi nie sumują się - może po prostu trafiłeś z tą wartością korekty - popróbuj z różnymi wartościami.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Sun Mar 01, 2026 10:21 pm
LukiSpajder wrote: Sun Mar 01, 2026 10:12 pm

Czyli mamy rozwiązanie?

IMG_0546.jpeg

IMG_0545.jpeg
Uwierz mi nie sumują się - może po prostu trafiłeś z tą wartością korekty - popróbuj z różnymi wartościami.
Masz rację czysty zbieg okoliczność że po wpisaniu - 2 stopnia wartość była zbliżona 😁😉
A już myślałem że jakiś błąd którego nie trzeba poprawiać 😁
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Sun Mar 01, 2026 9:58 pm
lukasz06 wrote: Sun Mar 01, 2026 9:39 pm
vajera wrote: Sun Mar 01, 2026 9:35 pm
Czekaj - masz włączoną fixed calibration na -0,6°C? W takim razie to jest przyczyna - bramka nie synchronizuje Ci głowicy z termometrem zewnętrznym tylko wysyła do niej stałą kalibrację -0,6°C.
Czyli mam ją wyłączyć?
No raczej - a w jakim celu masz ją włączoną?
A widzisz, mówiłem, że to już trochę czasu upłynęło ;)
Ogólnie miałem ją wtedy zaznaczoną przy testach, ale jak ją testowaliśmy, to nie miałem termometru zewnętrznego.
Przenosząc ją do nowej bramki ,zostawiłem tak jak miałem w testach.
Teraz pasuje, czyli flaga może być włączona jak nie mamy zewnętrznego termometru, a wyłączona jak jest termometr zewnętrzny.
Ewentualną korektę robimy wtedy w Cloud.
Dzięki za pomoc ;)

Return to “Bramka ZigBee”