Włączniki ZigBee - pytania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Robert Błaszczak wrote: Tue Mar 03, 2026 6:48 pm
zzrr wrote: Tue Mar 03, 2026 6:38 pm Ok. Załapałem i edytowałem powyżej. Ale zdążyłeś odpowiedzieć i dzięki. Jednak jak bym miał zaproponowac to myślę że to powinno sie odbyć automatycznie. Nie ma neta ciągnie samo zigbee. Wraca net bramka wraca do standardowej pracy.
Tak, domyślnym ustawieniem powinien być tryb Zigbee. Jak ktoś ma problemy z połączeniem sieciowym przez Wi-Fi i musi mieć autorestart bramki, to sobie wtedy przełączy.
Wszem i wobec piszemy, że bramka Z2S może działać lokalnie bez dostępu do sieci Internet i sterować np. zaworem wody Zigbee po wykryciu wycieku czujnikiem Zigbee, więc taka konfiguracja powinna być domyślna. A niestety zgodnie z prawami niejakiego Murphy'ego - jedna awaria (brak Internetu) powoduje kilka następnych awarii (pęknięcie rury) :mrgreen:
Mi również to rozwiązanie najbardziej odpowiada, myślę jeszcze nad dodaniem takiej akcji do GATEWAY EVENTS:

zdarzenie ON_PING_300_SECONDS -> GATEWAY_EVENTS akcja odliczaj 360 sekund i restartuj bramkę
każde kolejne zdarzenie ON_PING_300_SECONDS zrestartuje to odliczanie na kolejne 360 sekund
zdarzenie przypinamy do 1-2 urządzeń Zigbee (np. gniazdek albo innych 230V) i robimy im raportowanie co 300 sekund.

Wtedy bramka jest w ciągłym odliczaniu do restartu, ale te urządzenia Zigbee pełnią funkcję sprzętowych watchdogs.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Tue Mar 03, 2026 6:49 pm ...
Tylko tutaj jest więcej scenariuszy - czasami utrata połączenia internetowego ma podłoże softwarowe i reset modułu je przywraca. Dla jednego priorytetem będzie bramka i urządzenia Zigbee jak najczęściej widoczne w Supla, dla kogoś innego kluczowa będzie ciągłość komunikacji Zigbee.
Muszę nad tym pomyśleć, bo tutaj tak naprawdę są trzy dystraktory - łączność z serwerem Supla, łączność lokalna (WiFi, ew. Ethernet) oraz łączność Zigbee. Należy również wziąć pod uwagę, że brak sieci może również oznaczać awarię stosu Zigbee - jak bramka ma ustalić czy nadal ma łączność z urządzeniami?
No ja szczerze mówiąc domyślałem się że to nie jest taki temat że zgłoszony, pstryk i jest rozwiązanie.
Nie wiem na ile to komplikuje sprawę że łączność zigbee pozostaje do restartu. Może ten przełącznik faktycznie byłby nie zły. Tylko np. jak by sie mu dało ustawić własny czas do ewentualnego restartu po zaniku komunikacji np z cloud. Bo faktycznie czasami neta nie ma 10 czy 15 minut i nie ma co robić halo bo przez ten czas wszystko działa. Ale jak ktoś ma z dostawcą neta problemy które trwaja dłużej lub jakas nispodziewana wieksza awaria to juz wtedy faktycznie warto by jakiś czas na restart bramki ustawić. Chyba musisz pomyśleć tak jak mówisz... :) ;)
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Tue Mar 03, 2026 6:54 pm ...
zdarzenie ON_PING_300_SECONDS -> GATEWAY_EVENTS akcja odliczaj 360 sekund i restartuj bramkę
każde kolejne zdarzenie ON_PING_300_SECONDS zrestartuje to odliczanie na kolejne 360 sekund
zdarzenie przypinamy do 1-2 urządzeń Zigbee (np. gniazdek albo innych 230V) i robimy im raportowanie co 300 sekund.

Wtedy bramka jest w ciągłym odliczaniu do restartu, ale te urządzenia Zigbee pełnią funkcję sprzętowych watchdogs.
No jest to też opcja ciekawa. Tylko trzeba przy niej założyć że mamy coś co dobrze raportuje.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Ja bym pingował gateway sieciowy którym jest nasz router Wi-Fi i uznał, że jeśli router nam odpowiada na ping to połączenie sieciowe działa poprawnie. Planowane jest w Cloud dodanie powiadomienia o nieaktywnym urządzeniu i informacja o braku połączenia bramki Z2S z Cloud byłaby wysłana właśnie z Cloud. Dodatkowo "ping" na wybrane ważne urządzenia Zigbee.
Jeśli komuś będzie się restartowała bramka z powodu problemów z własną siecią Wi-Fi (nie mylić z brakiem Internetu czyli awarią u dostawcy), to już musi popracować nad wykonaniem normalnie działającej sieci LAN (Wi-Fi).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

A można by tak zrobić że po zaniku połączenia z serwerem po 5 minutach bramka się resetuje po restarcie jeśli w ciągu 1 minuty nie nawiąże połączenia . Znów się zresetuje ale tym razem uruchomi zigbee na 30 minut po tym czasie restart i próba połączenia z serwerem po 1 minucie jeśli nie połączy się to restart. I uruchomienie po którym odpala się zigbee na 60 minut i potem restart i próba połączenia itd.- - czy się tak da ? 😁
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Jako ze dyskusja do nowej funkcjonalności działania bramki bez Internetu przeniosła sie gdzie indziej (ciesze sie bo to istotna funkcjonalność) pozwolę sobie podbić moje pytanie z początku i powodu tego wątku:
mmiikk wrote: Tue Mar 03, 2026 9:37 am Czy ktos używał i moze potwierdzić działanie z bramką Z2S tych włączników zigbee ?
https://pl.aliexpress.com/item/10050028 ... 72a90713b1
Ewentualnie wskażcie włączniki sprawdzone z bramką typu touch glass bez N, bede Musiał kupić ich trochę i Nie chciałbym żeby okazało sie ze jednak nie działają z bramką
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

mmiikk wrote: Fri Mar 06, 2026 10:08 am Jako ze dyskusja do nowej funkcjonalności działania bramki bez Internetu przeniosła sie gdzie indziej (ciesze sie bo to istotna funkcjonalność) pozwolę sobie podbić moje pytanie z początku i powodu tego wątku:
mmiikk wrote: Tue Mar 03, 2026 9:37 am Czy ktos używał i moze potwierdzić działanie z bramką Z2S tych włączników zigbee ?
https://pl.aliexpress.com/item/10050028 ... 72a90713b1
Ewentualnie wskażcie włączniki sprawdzone z bramką typu touch glass bez N, bede Musiał kupić ich trochę i Nie chciałbym żeby okazało sie ze jednak nie działają z bramką
Nie używam ich, ale używam gniazdek elektrycznych (ściennych) tej firmy i nie było problemu z ich dodaniem, więc na 99,999% uda mi się je dodać do bazy (o ile już ich tam nie ma). Możemy się umówić, że odkupię je od Ciebie, jeżeli nie dam rady 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”