Mi również to rozwiązanie najbardziej odpowiada, myślę jeszcze nad dodaniem takiej akcji do GATEWAY EVENTS:Robert Błaszczak wrote: Tue Mar 03, 2026 6:48 pmTak, domyślnym ustawieniem powinien być tryb Zigbee. Jak ktoś ma problemy z połączeniem sieciowym przez Wi-Fi i musi mieć autorestart bramki, to sobie wtedy przełączy.zzrr wrote: Tue Mar 03, 2026 6:38 pm Ok. Załapałem i edytowałem powyżej. Ale zdążyłeś odpowiedzieć i dzięki. Jednak jak bym miał zaproponowac to myślę że to powinno sie odbyć automatycznie. Nie ma neta ciągnie samo zigbee. Wraca net bramka wraca do standardowej pracy.
Wszem i wobec piszemy, że bramka Z2S może działać lokalnie bez dostępu do sieci Internet i sterować np. zaworem wody Zigbee po wykryciu wycieku czujnikiem Zigbee, więc taka konfiguracja powinna być domyślna. A niestety zgodnie z prawami niejakiego Murphy'ego - jedna awaria (brak Internetu) powoduje kilka następnych awarii (pęknięcie rury)![]()
zdarzenie ON_PING_300_SECONDS -> GATEWAY_EVENTS akcja odliczaj 360 sekund i restartuj bramkę
każde kolejne zdarzenie ON_PING_300_SECONDS zrestartuje to odliczanie na kolejne 360 sekund
zdarzenie przypinamy do 1-2 urządzeń Zigbee (np. gniazdek albo innych 230V) i robimy im raportowanie co 300 sekund.
Wtedy bramka jest w ciągłym odliczaniu do restartu, ale te urządzenia Zigbee pełnią funkcję sprzętowych watchdogs.