Jak podłączyć Zamel SBW-02 do Beninca Bull6M.S
-
rybu4
Ok. Być może problem jest w podłączenia przewody do przekaźnika do pozycji A2.
Ponieważ dwa przewody wg schematu (kolor zielony) idą do punktu nr 4, ale wypinając z tamtąd którykolwiek przewód i wpinając go do a2 brama w garażu przestaje działać. Wpinając obydwa przewody do A2 sytuacja się nie zmienia, brama w garażu nie działa. Może tu jest gdzieś problem.
Ponieważ dwa przewody wg schematu (kolor zielony) idą do punktu nr 4, ale wypinając z tamtąd którykolwiek przewód i wpinając go do a2 brama w garażu przestaje działać. Wpinając obydwa przewody do A2 sytuacja się nie zmienia, brama w garażu nie działa. Może tu jest gdzieś problem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
rybu4
Czyli mam podłączyć dodatkowy przewód z punktu nr 3 do A2 ?
-
rybu4
Chodziło mi o to że przewody zostawiam tak jak były i dodaje nowy przewód wg rysunku. Dobrze myślę?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
@rybu4, trochę czasu minęło i nie mieliśmy informacji zwrotnej, czy to Ci działa.
Ale zacznijmy od początku.
1. Odłącz to wszystko co sam podłączyłeś, bo to jest źle (zielone połączenia na schematach). Sprawdź, czy po odłączeniu działają prawidłowo obie bramy.
2. Prześlij zdjęcia zacisków połączeniowych z obu bram.
3. Odpisz, czy aktualnie do zacisków SCA w obu napędach masz podłączone żarówki sygnalizacyjne.
4. Jaka jest odległość (długość kabla) między dwoma bramami.
Proszę odpowiedz dokładnie na te 4 pytania.
Za chwilę wrzucę jeszcze jeden schemat z numerami zacisków żeby łatwiej było to zweryfikować.
Ale zacznijmy od początku.
1. Odłącz to wszystko co sam podłączyłeś, bo to jest źle (zielone połączenia na schematach). Sprawdź, czy po odłączeniu działają prawidłowo obie bramy.
2. Prześlij zdjęcia zacisków połączeniowych z obu bram.
3. Odpisz, czy aktualnie do zacisków SCA w obu napędach masz podłączone żarówki sygnalizacyjne.
4. Jaka jest odległość (długość kabla) między dwoma bramami.
Proszę odpowiedz dokładnie na te 4 pytania.
Za chwilę wrzucę jeszcze jeden schemat z numerami zacisków żeby łatwiej było to zweryfikować.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Poniżej masz trzy wersje schematów.
Schemat 1 to standardowa wersja, gdzie sterujesz bramą garażową i bramą wjazdową. Stan bramy widzisz w aplikacji tylko z bramy garażowej.
Schemat 2 to wersja z przekaźnikiem. Przekaźnik musi być zastosowany, jeśli na zaciskach 9 i 10 masz podłączoną żarówkę sygnalizującą stan bramy.
Schemat 3 można zastosować pod warunkiem braku żarówki sygnalizującej stan bramy. ZWRÓĆ UWAGĘ, ŻE W TAKIM PRZYPADKU NIE MOŻE BYĆ ZWORKI POMIĘDZY ZACISKAMI 7 i 9 STEROWNIKA BRAMY.
Schemat 1 to standardowa wersja, gdzie sterujesz bramą garażową i bramą wjazdową. Stan bramy widzisz w aplikacji tylko z bramy garażowej.
Schemat 2 to wersja z przekaźnikiem. Przekaźnik musi być zastosowany, jeśli na zaciskach 9 i 10 masz podłączoną żarówkę sygnalizującą stan bramy.
Schemat 3 można zastosować pod warunkiem braku żarówki sygnalizującej stan bramy. ZWRÓĆ UWAGĘ, ŻE W TAKIM PRZYPADKU NIE MOŻE BYĆ ZWORKI POMIĘDZY ZACISKAMI 7 i 9 STEROWNIKA BRAMY.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Po rozmowie z kolegą @Robert Błaszczak mam przypuszczenie że te przekaźniki SCA są bezpotencjałowe (tak wynika ze schematu producenta choć 100% pewności nie mam) więc finalnie może się okazać że dodatkowy przekaźnik nie będzie potrzebny, pod warunkiem iż pod SCA nie jest nic podłączone. Jak Robert wstawi schemat z oznaczeniami zacisków to dla pewności poproszę o zmierzenie multimetrem ciągłości pomiędzy zaciskami.