Jak podłączyć Zamel SBW-02 do Beninca Bull6M.S

djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

O, jest już schemat. Multimetrem sprawdź w centrali oznaczonej na schemacie "BRAMA" czy pomiędzy zaciskami: 7-9, 7-10, 8-9 i 8-10 jest ciągłość lub czy między powyższymi są dołożone jakieś kabelki (najlepiej jakbyś dał fotkę tegoż)
rybu4

Hej. Dziękuje za pomoc.
Moje podłączenie wygląda w sposób przedstawiony na schemacie nr 1. Różnica jest tylko w tym że IN2 jest połączone z punktem 10 (zielona linia na schemacie).
Bramy i Garaż działają poprawnie. Nie widać natomiast położenia bramy (pokazuje cały czas zamkniętą). Położenie Garażu jest widoczne.
Odległość Bramy od Garażu ok 7 metrów. Długość przewodów pomiędzy sterownikiem w Bramie i Garażu ok 11 metrów.
Nie widziałem żarówek w sterownikach ale to jutro potwierdzę.
Na dziś posiadam tylko zdjęcie podłączenia w Bramie. Podłączenie w garażu podeślę jutro.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
rybu4

Ciągłość pomiędzy zaciskami: 7-9, 7-10, 8-9 i 8-10 sprawdzę jutro.
djalex

Dobra, już wszystko jasne, nic nie musisz sprawdzać. Ze zdjęcia wyraźnie widać, że jest mostek z zasilania na SCA a więc jest bezpotencjałowe. Skoro masz tam "coś" podłączone to musisz użyć schematu nr 2 kolegi Roberta.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tak jak napisał @djalex, już mamy wszystko jasne i musisz zastosować dodatkowy przekaźnik.

Zrób po kolei:

1. Odłącz i odłóż na bok przewód z zacisku 10 bramy i zacisku IN2 SBW.
2. Do zacisków 8 i 10 bramy podłącz przekaźnik zgodnie ze schematem 2 (łączówki przekaźnika A1 i A2). Nic więcej nie podłączaj do tego przekaźnika. Przekaźnik powinien się załączyć przy otwieraniu bramy. Będzie słychać "cyknięcie" przekaźnika. Widać też przez obudowę zmianę styków. Po zamknięciu bramy powinno być ponowne cyknięcie przekaźnika.

Jeśli po podłączeniu przekaźnika działa wszystko ok, to w następnym kroku podłącz do przekaźnika do łączówki 14 przewód idący z zacisku 7 sterownika GARAŻ, a z łączówki przekaźnika nr 11 podłącz przewód do zacisku IN2 w SBW.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
rybu4

Hej.
Podłączyłem ale nie do końca :). pkt 1 i pkt 2 działa zgodnie z opisem, tylko przekaźnik cyka przez całą chwilę podczas otwierania i zamykania bramy i wyłącza się w momencie gdy brama się zatrzyma (może tak powinno być).
Niestety chyba mam złe gniazdo do przekaźnika, ale może rzucicie na to okiem i podpowiecie czy da rade to podłączyć czy muszę kupić nowe gniazdo. Przesyłam zdjęcia gniazda i zdjęcie podłączenia garażu.
Pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Gniazdo wygląda na dobre do tego przekaźnika.

A podłącz ten przekaźnik (dołącz, żadnych przewodów z tych zacisków nie usuwaj) do zacisków 8 i 10 napędu Garaż. Czy też będzie "cykał" podczas całego ruchu bramy, czy się załączy i będzie włączony gdy brama jest otwarta.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex

Te "cykanie" przekaźnika to efekt ustawienia SCA (cykliczna przerywana praca). Dzięki temu w apce będziesz widział "fachlującą" ikonę bramy co będzie oznaczać że brama się otwiera/zamyka
rybu4

Podłączyłem przewody do pkt 8 - A1; do pkt 10 - A2. Z przekaźnika nr 11 i 14 wypiąłem przewody. Zacisk podczas otwierania przez cały czas cyka a podczas zamykania cyka szybciej. Ps w pkt 8 w bramie tam gdzie podłączyłem - A1 jest połączony dwoma przewodami z pkt 7 w garażu. Ale to połączenie zrobiła forma która instalowała bramę.
rybu4

Może więc została kwestia podłączenia przewodu z instalacji garażu pkt 7 i sbw-02 (IN2) tylko kwestia gdzie?

Return to “ZAMEL SBW-02”