Pierwsza konfrontacja z rachunkiem Tauron

Bastek@Supla

Witam wszystkich forumowiczów, fanów Supli. To mój pierwszy post, za wszelkie uchybienia w netykiecie i zasadach lokalnych z góry przepraszam.

Prosiłbym o komentarz i ew poradę w kwestii rozbieżności między raportem poboru energii czynnej a wskazaniem Taurona.
Jestem odbiorcom indywidualnym, MEW01 Light działa u mnie od 8. stycznia. Bez fotowoltaiki, tylko pobór.
Pierwsza faktura opomiarowana w całości równolegle MEWem to różnica zużycia 118kWh (+28% więcej na fakturze);

Historii pomiarów - energia czynna pobrana, agregacja dni
zakres 30.01.2026 00:00 - 26.02.2026 23.59
426 kWh

Faktura Tauron: 544 kWh (G13, co 1 miesiąc)

Odkąd mam sprzęt mierzę regularnie dzienne zużycie, a nocami obserwuje moc chwilową odłączając/załączając różne urządzenia. Problemów z łącznością urządzenia z wifi/chmurą nie odnotowałem. Wymieniłem prądożerne oświetlenie, inne wyłączam sprytnymi-gniazdkami na noc aby wyeliminować "niski pobór w standby"; charakterystyki mocy pralki i suszarki ubrań rysuje już z zamkniętymi oczyma (pod HA). Walczyłem dzielnie, aby zmniejszyć średnią dzienną konsumpcję z 18kWh do poniżej 15kWh, tymczasem dostaję rachunek jak za poprzednie 36 dób (542kWh poprzednio).

Weryfikacja montażu, czy reklamacja do Taurona?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
adrian4477
Has thanked: 3 times

Bastek@Supla

Hmm.. przeczytałem wątek z linku do przodu, do tyłu i dalej nie wiem co miałbym wyciągnąć z tego dla siebie;
nie posiadam eLicznika (pobór całościowy za okres tylko na fakturze), nie oddaje energii do sieci (bilans wychodzi taki sam jak pobór na witrynie supla.org), Wartość poboru energii czynnej (w okresie analogicznym do tego z faktury) w rozbiciu dniowym i godzinowym daje tę samą liczbę: 426kWh

Coś przeoczyłem?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
adrian4477

Bastek@Supla wrote: Tue Mar 03, 2026 3:45 pm Hmm.. przeczytałem wątek z linku do przodu, do tyłu i dalej nie wiem co miałbym wyciągnąć z tego dla siebie;
nie posiadam eLicznika (pobór całościowy za okres tylko na fakturze), nie oddaje energii do sieci (bilans wychodzi taki sam jak pobór na witrynie supla.org), Wartość poboru energii czynnej (w okresie analogicznym do tego z faktury) w rozbiciu dniowym i godzinowym daje tę samą liczbę: 426kWh

Coś przeoczyłem?
Ok, w takim razie jedynie pozostaje zweryfikować podłączenie - czy "przed" MEWką na pewno nie ma podłączonych żadnych urządzeń.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja bym zaczął od weryfikacji podłączenia:
viewtopic.php?t=8692
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Bastek@Supla

klew wrote: Wed Mar 04, 2026 11:35 am Ja bym zaczął od weryfikacji podłączenia:
viewtopic.php?t=8692
- przekładniki zapięte na żyłach przed głównym wyłącznikiem trójfazowym;
- między V1 i I1 , V2 i I2, V3 i I3 napięcie 0-1V
- przekładnik V1 zapięty na przewodzie L1 (brązowym), V2 na L2 (czarnym), V3 na L3 (szarym)
- na każdej fazie pobór dodatni (z wykresu i odczytów chwilowych poborów)
- instalacja bez PV

Co mogę jeszcze sprawdzić?
Duch__
Been thanked: 6 times

Mnie to wygląda jakby Ci bierną doliczali. Zwróć uwagę że twoja czynna + bierną jest zbliżona do ich wartości. A bierną pochodzi od wszystkich mikrozasilaczy, zasilaczyków i wszystkiego co zasila drobną elektronikę oraz urządzenia pracujące w standby.

Ja mam zużycie na poziomie 7-8kWh dziennie przy domu 160m2, dwójce dorosłych + dziecko, 2 laptopy, TV, komputer stacjonarny, 30 urządzeń supla dopuszkowych, ogrzewanie z pieca gazowego, kuchenka gazowa. Większość urządzeń na listwach z przełącznikiem (nie korzystam to wyłączam listwę). Kilka urządzeń wyłączanych w momencie uzbrojenia alarmu w sposób automatyczny (np. odcinam prąd od jednego AP ubiquiti który pobiera 15W), lub jeśli przez dwie godziny nikt nie rusza się w pomieszczeniu to też mają odcięcie. Pompa CO ma zmienną charakterystykę prędkości, wzrasta jeśli piec grzeje, maleje / wyłącza się jeśli piec gaśnie, pompka CWU 5W pracuje tylko wtedy gdy jest zależność ruchu w domu i zimnej wody na powrocie do pompki. W każdym module Supla, nawet w MEW wyłączyłem ledy jeśli mam połączenie z serwerem. To wszystko w ramach oszczędności.
Screenshot_2026-03-05-06-25-10-65_51725a65de50bc7853eb07931b07554c.jpg
cinas
Been thanked: 7 times

Mam kilka liczników MEW-01
Przykładowo sprawdziłem jeden u mnie na styku enea , według odczytu z enea pobrałem 1044 kWh , według MEW 1041 kWh - jak na moje liczy idealnie
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Bastek@Supla wrote: Thu Mar 05, 2026 2:50 am
- przekładnik V1 zapięty na przewodzie L1 (brązowym), V2 na L2 (czarnym), V3 na L3 (szarym)
To jest kluczowe i tutaj jest najwięcej pomyłek, nawet gdy wydaje się że jest dobrze.
Ja bym to 3x sprawdził czy ta kolejność jest zachowana.
Możesz też wrzucić screen z apki aby było widać pomiary z każdej z trzech faz osobno z kątem fazowym i wszystkimi mocami?

Jeśli to jest ok, to wróciłbym do faktury. Czy na pewno zakres dat jest poprawny? Czy to były realne odczyty czy może szacunkowe?

Następnie bym przez kilka dni weryfikował zużycie energii między oboma licznikami.

Jeśli błąd jest systematyczny codziennie, to jeden z tych dwóch liczników źle mierzy. Natomiast nie da się stwierdzić który, gdy nie ma trzeciego sędziego ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Bastek@Supla

Duch__ wrote: Thu Mar 05, 2026 5:17 am Mnie to wygląda jakby Ci bierną doliczali. Zwróć uwagę że twoja czynna + bierną jest zbliżona do ich wartości. A bierną pochodzi od wszystkich mikrozasilaczy, zasilaczyków i wszystkiego co zasila drobną elektronikę oraz urządzenia pracujące w standby.
Bierna w tym okresie ~140kWh, rozjazd miedzy fakturą i raportem MEWa ~116kWh.
Reklamacje i tak już złożyłem. :twisted:
Ja mam zużycie na poziomie 7-8kWh dziennie przy domu 160m2, dwójce dorosłych + dziecko, 2 laptopy, TV, komputer stacjonarny, 30 urządzeń supla dopuszkowych, ogrzewanie z pieca gazowego, kuchenka gazowa.
:shock: Mastaaa
pompka CWU 5W pracuje tylko wtedy gdy jest zależność ruchu w domu i zimnej wody na powrocie do pompki.
to czytając zrozumiałem, że to jeszcze nie ten "level", ale zdecydowanie ten wektor zmian pod kątem oszczędności. Bedę konsultować na priv.

Dzięki za sugestie.

Return to “ZAMEL MEW-01”