Jak podłączyć Zamel SBW-02 do Beninca Bull6M.S

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

rybu4 wrote: Thu Mar 05, 2026 12:04 pm Podłączyłem przewody do pkt 8 - A1; do pkt 10 - A2. Z przekaźnika nr 11 i 14 wypiąłem przewody. Zacisk podczas otwierania przez cały czas cyka a podczas zamykania cyka szybciej. Ps w pkt 8 w bramie tam gdzie podłączyłem - A1 jest połączony dwoma przewodami z pkt 7 w garażu. Ale to połączenie zrobiła forma która instalowała bramę.
rybu4 wrote: Thu Mar 05, 2026 12:06 pm Może więc została kwestia podłączenia przewodu z instalacji garażu pkt 7 i sbw-02 (IN2) tylko kwestia gdzie?
Ja już się pogubiłem, co Ty do czego podłączyłeś. Czy mógłbyś pisać dokładniej co do którego napędu podłączyłeś?
Moja szklana kula nic mi nie podpowiada.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
rybu4

Ok faktycznie wszystko się skomplikowało.
Zrobiłem tak jak mi napisałeś:
Zrób po kolei:

1. Odłącz i odłóż na bok przewód z zacisku 10 bramy i zacisku IN2 SBW.
2. Do zacisków 8 i 10 bramy podłącz przekaźnik zgodnie ze schematem 2 (łączówki przekaźnika A1 i A2). Nic więcej nie podłączaj do tego przekaźnika. Przekaźnik powinien się załączyć przy otwieraniu bramy. Będzie słychać "cyknięcie" przekaźnika. Widać też przez obudowę zmianę styków. Po zamknięciu bramy powinno być ponowne cyknięcie przekaźnika.

przekaźnik podczas otwierania przez cały czas cyka a podczas zamykania cyka szybciej.
Brama i garaż działają poprawnie.
Brama nadal nie pokazuje czy jest otwarta czy zamknięta.

Teraz pytanie czy wykonać to zgodnie z Twoim zaleceniem
Jeśli po podłączeniu przekaźnika działa wszystko ok, to w następnym kroku podłącz do przekaźnika do łączówki 14 przewód idący z zacisku 7 sterownika GARAŻ, a z łączówki przekaźnika nr 11 podłącz przewód do zacisku IN2 w SBW.
Robert Błaszczak

Tak dokładnie zrób.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

rybu4

ok zrobie tak.
rybu4

Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Brama i garaż działają, przekaźnik od bramy cyka. Niestety aplikacja nie pokazuje czy brama jest otwarta czy zamknięta. :(
Robert Błaszczak

Posiadasz takie proste urządzenie które nazywa się multimetr uniwersalny i umiesz się nim posługiwać?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

rybu4

tak
Robert Błaszczak

To ustaw multimetr na pomiar napięcia przemiennego na zakres odpowiadający 24V AC i dotknij sondami multimetru zacisków A2 i IN2 na SBW-02. Powinno tam Ci się pokazywać i znikać napięcie około 24V zgodnie z rytmem cykania przekaźnika przy otwieraniu i zamykaniu bramy.

Ps 1.
Możesz też sprawdzić zwierając kawałkiem przewodu zacisk A1 z IN2, czy zmienia Ci się stan bramy w aplikacji.

Ps 2.
Skąd jesteś, bo może ktoś z kolegów z Forum blisko mieszka i będzie w stanie podjechać i Ci to podłączyć?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

rybu4

sprawdziłem cały czas jest 12,3. Jak brama zamknięta i otwarta to samo 12,3V.
Kujawsko pomorskie okolice Torunia
rybu4

Zwierając kawałkiem przewodu zacisk A1 z IN2 zmienił się widok bramy na otwarty

Return to “ZAMEL SBW-02”