Dzięki na dodanievajera wrote: Thu Mar 05, 2026 9:41 pmNiezłe cacko, ale cena też zasadnabokk wrote: Wed Mar 04, 2026 10:20 am Proszę o dodanie podwójnego przekaźnika: Aqara::lumi.switch.acn047
https://aqara-polska.pl/produkt/aqara-d ... rzekaznik/
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/LLKZMK12LM.html
Zakupiłem go z myślą do sterowania piecem CO z dwóch bramek (PARTER i PIĘTRO) z uwagi na podwójny z tryb bezpotencjałowy oraztylko nie wiem czy tutaj da się dodać tą funkcją kanałuCode: Select all
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18266
+BWNU:1.4.79-05/03/26 - aktualnie zrobiłem go w wersji 2x Relay+EM, ale on chyba podaje wartości licznika tylko na jednym endpoint - możesz to zweryfikować?
Nie dodam mu funkcji HOT_WATER, bo ona jest tylko dla HVAC, natomiast możesz dla tych przekaźników ustawić funkcję kontroler źródła ciepła/zimna i wtedy spiąć z VHVAC.
Urządzenie dodało się do Cloud jako 4 kanały:
- relay - włącznik źródła ciepła lub chłodu (z możliwością zmiany funkcji)
- licznik energii elektrycznej
- relay - brak (z możliwością zmiany funkcji)
- licznik energii elektrycznej
Po ustawieniu w Cloud jako Włącznik zasilania działa w trybie zatrzaskowym (z pamięcią stanu przy restarcie bramki)
Po ustawieniu w Cloud jako Brama wjazdowa czas załączania przekaźnika działa zgodnie z ustawieniami w Cloud
Bez założonej zworki zewnętrznej na urządzeniu (wyraźne odseparowanie przekaźników od źródła zasilania ) Lin + Lout przekaźniki są bezpotencjałowe
Na razie przekaźnik będzie wykorzystany w tym projekcie:
Code: Select all
No to za dobrą podpowiedzią @vajera mała poprawka do mojej propozycji. Będzie o tyle lepiej że odpada ryzyko jakiegoś chwilowego braku internetu. Jak widać bramka ma wiele możliwości :D
na 1 bramce (PIETRO):
Add virtual relay B1VR1 - ustawiam funkcję na włącznik źródła ciepła (tutaj wiadomo... termostaty z tej bramki)
Add LocalRemoteReley B1LRR - ukrywamy go w aplikacji
ustawiam lokalne akcje:
B1VR1 -> ON_TURN_ON -> B1LRR -> TURN_ON
B1VR1 -> ON_TURN_OFF -> B1LRR -> TURN_OFF
na 2 bramce (PARTER):
Add LocalRemoteReley B2LRR
Parujemy fizyczny Relay1 (oczywiście tutaj można sparować podwójny jednym krokiem) ustawiamy jeden przekaźnik jako źródło ciepła dla termostatów z parteru.
Parujemy fizyczny Relay2 (ukrywamy go w aplikacji)
robimy dwie akcje na bramce parter
B2LRR -> ON_TURN_ON -> Relay2 -> TURN_ON
B2LRR -> ON_TURN_OFF -> Relay2 -> TURN_OFF
Dochodzą dwie akcje, ale warto. Reszta bez zmian. No i oczywiście już w cloud tego kopiowania stanu nie trzeba robić.Patrząc na wykonanie i zewnętrzną antenkę w urządzeniu poprawiająca zasięg myślę że cena 121 (na Ama....nie) jest odpowiednia.
Testy liczników przeprowadzę w ciągu dnia obciążając przekaźniki
EDIT:
Po wejściu w aplikacji w Licznik energii elektrycznej dla tego urządzenia dla Relay 2 brak informacji (czysta zakładka) natomiast dla Relay 1 pokazane jest Napięcie: 449,40 V, Natężenie: 0,00 A, Moc czynna: 0,00 A.
Przekaźniki bez założonej zworki, nie obciążone.
EDIT:
Dziwne jest to wskazanie, takie pływające bo raz pokazuje 680V a raz 33V