GUI-Generic Builder (online)

kox

klew wrote: Thu Mar 05, 2026 7:55 am
kox wrote: Wed Mar 04, 2026 9:33 pm Powrócił kierownik GUI Generic :) Dałoby radę dorzucić WiFiMulti, obsługę drugiego (zapasowego) SSID2 i hasło2? Automatyczny backup WiFi bardzo by się przydał. Wielkie dzięki za powrót i Twoją robotę!
Zapasowe Wi-Fi?
Takie rzeczy ogarnia się na poziomie budowy sieci, a nie w urządzeniach. Jeśli zależy na utrzymaniu w sytuacjach awaryjnych, to Wi-Fi powinno być na zasilaniu awaryjnym i na poziomie routera powinnien być zapasowy/awaryjny WAN.
A niby czemu nie w urządzeniach, biblioteka WiFiMulti daje taką możliwość, dopisanie flagi dla multi wifi też nie jest raczej jakimś karkołomnym przedsięwzięciem. Z poziomu budowy sieci nie ma rady na przerwy w dostawie internetu, które są u mnie dość częste i zasilanie awaryjne sobie można wtedy wsadzić. Co do multi WAN to wiąże się z wykupieniem dodatkowej osobnej usługi, z telefonu można udostępnić za free choćby na chwile żeby zamknąć rolety.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

kox wrote: Thu Mar 05, 2026 10:03 pm
klew wrote: Thu Mar 05, 2026 7:55 am
kox wrote: Wed Mar 04, 2026 9:33 pm Powrócił kierownik GUI Generic :) Dałoby radę dorzucić WiFiMulti, obsługę drugiego (zapasowego) SSID2 i hasło2? Automatyczny backup WiFi bardzo by się przydał. Wielkie dzięki za powrót i Twoją robotę!
Zapasowe Wi-Fi?
Takie rzeczy ogarnia się na poziomie budowy sieci, a nie w urządzeniach. Jeśli zależy na utrzymaniu w sytuacjach awaryjnych, to Wi-Fi powinno być na zasilaniu awaryjnym i na poziomie routera powinnien być zapasowy/awaryjny WAN.
A niby czemu nie w urządzeniach, biblioteka WiFiMulti daje taką możliwość, dopisanie flagi dla multi wifi też nie jest raczej jakimś karkołomnym przedsięwzięciem. Z poziomu budowy sieci nie ma rady na przerwy w dostawie internetu, które są u mnie dość częste i zasilanie awaryjne sobie można wtedy wsadzić. Co do multi WAN to wiąże się z wykupieniem dodatkowej osobnej usługi, z telefonu można udostępnić za free choćby na chwile żeby zamknąć rolety.
W takim razie jaki problem udostępnić z telefonu sieć o takim samym SSID i haśle, jak główny router? Chcesz wbudować w urządzenie WiFiMulti, żeby później ręcznie udostępniać hotspot?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
krycha88
Been thanked: 5 times

[email protected] wrote: Thu Mar 05, 2026 8:33 pm
krycha88 wrote: Thu Mar 05, 2026 8:08 pm
Goral64 wrote: Thu Mar 05, 2026 7:43 pm Jest jakiś błąd kompilacji nowej wersji, ale nie jestem pewien czy to błąd Buildera czy GG. @krycha88 musiałby zerknąć w treść błędu.
Nie wygląda na problem po mojej stronie.
Jak z develop się to samo kompiluje to znaczy że ja to poprawiłem już
Wrzuciłem poprawki na brancha głównego. @[email protected] mówisz aby wszystko brać z developa? ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

krycha88 wrote: Fri Mar 06, 2026 6:21 am
[email protected] wrote: Thu Mar 05, 2026 8:33 pm
krycha88 wrote: Thu Mar 05, 2026 8:08 pm
Nie wygląda na problem po mojej stronie.
Jak z develop się to samo kompiluje to znaczy że ja to poprawiłem już
Wrzuciłem poprawki na brancha głównego. @[email protected] mówisz aby wszystko brać z developa? ;)
Generalnie tak, trzeba tylko wziąć poprawkę na jedno niefajne zachowanie buildera, że jak widzi flagi nazywające się SUPLA_XXXX w platformio.ini to je wyświetla, zamiast patrzeć tylko na te w pliku builder.json, ale pozmieniałem te moje extra flagi żeby się tak nie nazywały więc powinno być git :P zawsze możesz wziąć tylko to co uważasz za słuszne - dużo problemów z kompilacją ogarnąłem.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

[email protected] wrote: Fri Mar 06, 2026 8:40 am Generalnie tak, trzeba tylko wziąć poprawkę na jedno niefajne zachowanie buildera, że jak widzi flagi nazywające się SUPLA_XXXX w platformio.ini to je wyświetla, zamiast patrzeć tylko na te w pliku builder.json, ale pozmieniałem te moje extra flagi żeby się tak nie nazywały więc powinno być git :P zawsze możesz wziąć tylko to co uważasz za słuszne - dużo problemów z kompilacją ogarnąłem.
Ja ci zaraz dam niefajne :) To było zrobione umyślnie, żeby flaga pojawiała się w Builderze, zanim jeszcze zostanie opisana w builder.json
Oczywiście jeśli już nie ma takiej potrzeby, zachowanie Buildera można zmienić.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Goral64 wrote: Fri Mar 06, 2026 3:02 pm
[email protected] wrote: Fri Mar 06, 2026 8:40 am Generalnie tak, trzeba tylko wziąć poprawkę na jedno niefajne zachowanie buildera, że jak widzi flagi nazywające się SUPLA_XXXX w platformio.ini to je wyświetla, zamiast patrzeć tylko na te w pliku builder.json, ale pozmieniałem te moje extra flagi żeby się tak nie nazywały więc powinno być git :P zawsze możesz wziąć tylko to co uważasz za słuszne - dużo problemów z kompilacją ogarnąłem.
Ja ci zaraz dam niefajne :) To było zrobione umyślnie, żeby flaga pojawiała się w Builderze, zanim jeszcze zostanie opisana w builder.json
Oczywiście jeśli już nie ma takiej potrzeby, zachowanie Buildera można zmienić.
Wiem wiem wyjaśniałeś :) kwestia podejścia, ja bym tak nie robił skoro Builder pozwala oznaczyć jako testową.
Zmieniłem też swoje podejście do nazewnictwa dla tych ekstra flag z parametrami więc to przestało być problemem
malarz
Been thanked: 2 times

kox wrote: Thu Mar 05, 2026 10:03 pm A niby czemu nie w urządzeniach, biblioteka WiFiMulti daje taką możliwość, dopisanie flagi dla multi wifi też nie jest raczej jakimś karkołomnym przedsięwzięciem. Z poziomu budowy sieci nie ma rady na przerwy w dostawie internetu, które są u mnie dość częste i zasilanie awaryjne sobie można wtedy wsadzić. Co do multi WAN to wiąże się z wykupieniem dodatkowej osobnej usługi, z telefonu można udostępnić za free choćby na chwile żeby zamknąć rolety.
A jak bez tego prądu chcesz zamykać elektrycznie rolety? Opisujesz tu jakiś nieistniejący przypadek. Jak nie ma zasilania to ci raczej korbka potrzebna a nie drugie wifi.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
kox

malarz wrote: Fri Mar 06, 2026 5:58 pm
kox wrote: Thu Mar 05, 2026 10:03 pm A niby czemu nie w urządzeniach, biblioteka WiFiMulti daje taką możliwość, dopisanie flagi dla multi wifi też nie jest raczej jakimś karkołomnym przedsięwzięciem. Z poziomu budowy sieci nie ma rady na przerwy w dostawie internetu, które są u mnie dość częste i zasilanie awaryjne sobie można wtedy wsadzić. Co do multi WAN to wiąże się z wykupieniem dodatkowej osobnej usługi, z telefonu można udostępnić za free choćby na chwile żeby zamknąć rolety.
A jak bez tego prądu chcesz zamykać elektrycznie rolety? Opisujesz tu jakiś nieistniejący przypadek. Jak nie ma zasilania to ci raczej korbka potrzebna a nie drugie wifi.
W którym miejscu napisałem że chodzi o zasilanie?
malarz
Been thanked: 2 times

kox wrote: Fri Mar 06, 2026 6:36 pm
malarz wrote: Fri Mar 06, 2026 5:58 pm
W którym miejscu napisałem że chodzi o zasilanie?
Sorki, coś źle przeczytałem.

Tylko z kolei nie kojarzę aby jakieś urządzenia automatycznie przełączały się między czynnymi sieciami WiFi. Nie wydaje mi się zatem aby ktoś zamierzał takie nietypowe rozwiązanie zaimplementować w Supli. Generalnie jak coś ma się przełączać między sieciami to robi to w momencie gdy bieżąca sieć jest nieaktywna (nieczynna). Przełączanie między różnymi aktywnymi (i jednocześnie nie całkiem działającymi) sieciami to raczej zadanie dla bardziej rozbudowanych routerów.

Z kolei gdy jesteś na miejscu i nie działa domyślny internet chyba znacznie prościej jest pozamykać tradycyjnie rolety łącznikami.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
kurus

krycha88 wrote: Thu Mar 05, 2026 1:11 pm
kurus wrote: Wed Mar 04, 2026 8:35 pm @krycha88
Możesz zobaczyć na przycisk ustawiony jako bistabilny dla dimmera aby zmiana stanu go włączała i wyłączała? Bo obecnie działa jak monostabilny który bym trzymał wciśnięty.
Wrzuciłem poprawkę.
Właśnie sprawdzam i nadal jest tak samo.. przycisk bistabilny działa tak jakbyś trzymał wciśnięty monostabilny rozjaśnia od 0-100% i 100-0%..

Co zauważyłem to w cloud wyzwalacz bistabilny przypisany do dimmera ma akcje jak dla przycisku monostabilnego, tam zamiast przytrzymania i wciśnięcia powinno być przełącz 1x, 2x, 3x itp..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “GUI Generic”