A niby czemu nie w urządzeniach, biblioteka WiFiMulti daje taką możliwość, dopisanie flagi dla multi wifi też nie jest raczej jakimś karkołomnym przedsięwzięciem. Z poziomu budowy sieci nie ma rady na przerwy w dostawie internetu, które są u mnie dość częste i zasilanie awaryjne sobie można wtedy wsadzić. Co do multi WAN to wiąże się z wykupieniem dodatkowej osobnej usługi, z telefonu można udostępnić za free choćby na chwile żeby zamknąć rolety.klew wrote: Thu Mar 05, 2026 7:55 amZapasowe Wi-Fi?kox wrote: Wed Mar 04, 2026 9:33 pm Powrócił kierownik GUI GenericDałoby radę dorzucić WiFiMulti, obsługę drugiego (zapasowego) SSID2 i hasło2? Automatyczny backup WiFi bardzo by się przydał. Wielkie dzięki za powrót i Twoją robotę!
Takie rzeczy ogarnia się na poziomie budowy sieci, a nie w urządzeniach. Jeśli zależy na utrzymaniu w sytuacjach awaryjnych, to Wi-Fi powinno być na zasilaniu awaryjnym i na poziomie routera powinnien być zapasowy/awaryjny WAN.
GUI-Generic Builder (online)
-
kox
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
W takim razie jaki problem udostępnić z telefonu sieć o takim samym SSID i haśle, jak główny router? Chcesz wbudować w urządzenie WiFiMulti, żeby później ręcznie udostępniać hotspot?kox wrote: Thu Mar 05, 2026 10:03 pmA niby czemu nie w urządzeniach, biblioteka WiFiMulti daje taką możliwość, dopisanie flagi dla multi wifi też nie jest raczej jakimś karkołomnym przedsięwzięciem. Z poziomu budowy sieci nie ma rady na przerwy w dostawie internetu, które są u mnie dość częste i zasilanie awaryjne sobie można wtedy wsadzić. Co do multi WAN to wiąże się z wykupieniem dodatkowej osobnej usługi, z telefonu można udostępnić za free choćby na chwile żeby zamknąć rolety.klew wrote: Thu Mar 05, 2026 7:55 amZapasowe Wi-Fi?kox wrote: Wed Mar 04, 2026 9:33 pm Powrócił kierownik GUI GenericDałoby radę dorzucić WiFiMulti, obsługę drugiego (zapasowego) SSID2 i hasło2? Automatyczny backup WiFi bardzo by się przydał. Wielkie dzięki za powrót i Twoją robotę!
Takie rzeczy ogarnia się na poziomie budowy sieci, a nie w urządzeniach. Jeśli zależy na utrzymaniu w sytuacjach awaryjnych, to Wi-Fi powinno być na zasilaniu awaryjnym i na poziomie routera powinnien być zapasowy/awaryjny WAN.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Wrzuciłem poprawki na brancha głównego. @[email protected] mówisz aby wszystko brać z developa?[email protected] wrote: Thu Mar 05, 2026 8:33 pmJak z develop się to samo kompiluje to znaczy że ja to poprawiłem już
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Generalnie tak, trzeba tylko wziąć poprawkę na jedno niefajne zachowanie buildera, że jak widzi flagi nazywające się SUPLA_XXXX w platformio.ini to je wyświetla, zamiast patrzeć tylko na te w pliku builder.json, ale pozmieniałem te moje extra flagi żeby się tak nie nazywały więc powinno być gitkrycha88 wrote: Fri Mar 06, 2026 6:21 amWrzuciłem poprawki na brancha głównego. @[email protected] mówisz aby wszystko brać z developa?[email protected] wrote: Thu Mar 05, 2026 8:33 pmJak z develop się to samo kompiluje to znaczy że ja to poprawiłem już![]()
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Ja ci zaraz dam niefajne[email protected] wrote: Fri Mar 06, 2026 8:40 am Generalnie tak, trzeba tylko wziąć poprawkę na jedno niefajne zachowanie buildera, że jak widzi flagi nazywające się SUPLA_XXXX w platformio.ini to je wyświetla, zamiast patrzeć tylko na te w pliku builder.json, ale pozmieniałem te moje extra flagi żeby się tak nie nazywały więc powinno być gitzawsze możesz wziąć tylko to co uważasz za słuszne - dużo problemów z kompilacją ogarnąłem.
Oczywiście jeśli już nie ma takiej potrzeby, zachowanie Buildera można zmienić.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Wiem wiem wyjaśniałeśGoral64 wrote: Fri Mar 06, 2026 3:02 pmJa ci zaraz dam niefajne[email protected] wrote: Fri Mar 06, 2026 8:40 am Generalnie tak, trzeba tylko wziąć poprawkę na jedno niefajne zachowanie buildera, że jak widzi flagi nazywające się SUPLA_XXXX w platformio.ini to je wyświetla, zamiast patrzeć tylko na te w pliku builder.json, ale pozmieniałem te moje extra flagi żeby się tak nie nazywały więc powinno być gitzawsze możesz wziąć tylko to co uważasz za słuszne - dużo problemów z kompilacją ogarnąłem.
To było zrobione umyślnie, żeby flaga pojawiała się w Builderze, zanim jeszcze zostanie opisana w builder.json
Oczywiście jeśli już nie ma takiej potrzeby, zachowanie Buildera można zmienić.
Zmieniłem też swoje podejście do nazewnictwa dla tych ekstra flag z parametrami więc to przestało być problemem
-
malarz
- Been thanked: 2 times
A jak bez tego prądu chcesz zamykać elektrycznie rolety? Opisujesz tu jakiś nieistniejący przypadek. Jak nie ma zasilania to ci raczej korbka potrzebna a nie drugie wifi.kox wrote: Thu Mar 05, 2026 10:03 pm A niby czemu nie w urządzeniach, biblioteka WiFiMulti daje taką możliwość, dopisanie flagi dla multi wifi też nie jest raczej jakimś karkołomnym przedsięwzięciem. Z poziomu budowy sieci nie ma rady na przerwy w dostawie internetu, które są u mnie dość częste i zasilanie awaryjne sobie można wtedy wsadzić. Co do multi WAN to wiąże się z wykupieniem dodatkowej osobnej usługi, z telefonu można udostępnić za free choćby na chwile żeby zamknąć rolety.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
kox
W którym miejscu napisałem że chodzi o zasilanie?malarz wrote: Fri Mar 06, 2026 5:58 pmA jak bez tego prądu chcesz zamykać elektrycznie rolety? Opisujesz tu jakiś nieistniejący przypadek. Jak nie ma zasilania to ci raczej korbka potrzebna a nie drugie wifi.kox wrote: Thu Mar 05, 2026 10:03 pm A niby czemu nie w urządzeniach, biblioteka WiFiMulti daje taką możliwość, dopisanie flagi dla multi wifi też nie jest raczej jakimś karkołomnym przedsięwzięciem. Z poziomu budowy sieci nie ma rady na przerwy w dostawie internetu, które są u mnie dość częste i zasilanie awaryjne sobie można wtedy wsadzić. Co do multi WAN to wiąże się z wykupieniem dodatkowej osobnej usługi, z telefonu można udostępnić za free choćby na chwile żeby zamknąć rolety.
-
malarz
- Been thanked: 2 times
Sorki, coś źle przeczytałem.kox wrote: Fri Mar 06, 2026 6:36 pmW którym miejscu napisałem że chodzi o zasilanie?malarz wrote: Fri Mar 06, 2026 5:58 pmA jak bez tego prądu chcesz zamykać elektrycznie rolety? Opisujesz tu jakiś nieistniejący przypadek. Jak nie ma zasilania to ci raczej korbka potrzebna a nie drugie wifi.kox wrote: Thu Mar 05, 2026 10:03 pm A niby czemu nie w urządzeniach, biblioteka WiFiMulti daje taką możliwość, dopisanie flagi dla multi wifi też nie jest raczej jakimś karkołomnym przedsięwzięciem. Z poziomu budowy sieci nie ma rady na przerwy w dostawie internetu, które są u mnie dość częste i zasilanie awaryjne sobie można wtedy wsadzić. Co do multi WAN to wiąże się z wykupieniem dodatkowej osobnej usługi, z telefonu można udostępnić za free choćby na chwile żeby zamknąć rolety.
Tylko z kolei nie kojarzę aby jakieś urządzenia automatycznie przełączały się między czynnymi sieciami WiFi. Nie wydaje mi się zatem aby ktoś zamierzał takie nietypowe rozwiązanie zaimplementować w Supli. Generalnie jak coś ma się przełączać między sieciami to robi to w momencie gdy bieżąca sieć jest nieaktywna (nieczynna). Przełączanie między różnymi aktywnymi (i jednocześnie nie całkiem działającymi) sieciami to raczej zadanie dla bardziej rozbudowanych routerów.
Z kolei gdy jesteś na miejscu i nie działa domyślny internet chyba znacznie prościej jest pozamykać tradycyjnie rolety łącznikami.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
kurus
Właśnie sprawdzam i nadal jest tak samo.. przycisk bistabilny działa tak jakbyś trzymał wciśnięty monostabilny rozjaśnia od 0-100% i 100-0%..
Co zauważyłem to w cloud wyzwalacz bistabilny przypisany do dimmera ma akcje jak dla przycisku monostabilnego, tam zamiast przytrzymania i wciśnięcia powinno być przełącz 1x, 2x, 3x itp..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.