SRW-03 brak połączenia z wifi

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Hektorek wrote: Sun Mar 08, 2026 1:37 pm
Robert Błaszczak wrote: Sun Mar 08, 2026 1:15 pm Zobacz, co pokazuje LAST STATE. Oczywiście po próbie połączenia do Twojej sieci Wi-Fi (nie do sieci sąsiada). Jeśli masz "WiFi - Connecting...", to może pula DHCP na routerze Ci się wyczerpała.
Taki jest właśnie komunikat ( LAST STATE: wifi-connecting, pulę adresów mam od 0 do 250 więc dużo. Podłączonych urządzeń 32szt.
Model to archer 1500, nie łączy się również z siecią dla gości.
Kanał ustawiony na 1 , szerokość kanalu 20Mhz, tryb b/g/b, WPA/psk (aes), Smart connect wyłączony.

Chyba będę musiał zresetować do ustawień fabrycznych.
Ps
Tylko dlaczego to samo mam jak przypisuje dane do innych routerów ?
Podałem najczęstszą przyczynę.
Kolejna to zbyt duża liczba urządzeń IOT podłączonych do sieci.
Jeśli nie to, to musisz szukać dalej.
Sprawdź jeszcze na głównym routerze, czy kiedykolwiek tego urządzenia (MAC) nie wpisałeś do tablicy wyjątków (czarnej listy).
Generalnie to musi działać, tutaj cudów nie ma.
Jeśli jeden Zamel się z siecią łączy, to drugi też powinien.
Oczywiście zresetowanie routera do fabryki jest jakimś rozwiązaniem i jeśli zadziała, to masz problem z głowy, natomiast dalej nie będziesz wiedział co jest przyczyną.
Dawno temu był jeszcze problem z Tendą pracującą w pobliżu (niekoniecznie w Twojej sieci). Potrafiła skutecznie zablokować próby łączenia się urządzenia z routerem. Ale to już chyba rozwiązany problem...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Hektorek
Been thanked: 1 time

[email protected] wrote: Sun Mar 08, 2026 1:44 pm Bo masz jeden router i kilka AP a to jest różnica.

Wyłącz kilka urządzeń i zobacz czy Ci się połączy
AP ma inny Ssid , repeater również inny ssid
Pozdrawiam:
Sławek
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Hektorek wrote: Sun Mar 08, 2026 2:14 pm
[email protected] wrote: Sun Mar 08, 2026 1:44 pm Bo masz jeden router i kilka AP a to jest różnica.

Wyłącz kilka urządzeń i zobacz czy Ci się połączy
AP ma inny Ssid , repeater również inny ssid
Nie czytasz ze zrozumieniem, możesz mieć 50 sidow a to nadal jest pewnie jeden serwer DHCP na routerze
Z jakich pul masz adresy w każdej sieci? 192.168.x.y ?
malarz
Been thanked: 2 times

Napisał;
Hektorek wrote: Sun Mar 08, 2026 1:37 pm Taki jest właśnie komunikat ( LAST STATE: wifi-connecting, pulę adresów mam od 0 do 250 więc dużo. Podłączonych urządzeń 32szt.
więc to raczej nie to. Problemem może być liczba połączeń 2.4GHz na AP. Tylko od razu na trzech na raz?

Powyłączaj część urządzeń i wtedy zrestartuj ruter i APeki. Napisz czy coś to zmieniło. Może sam router ma ograniczenie 32 routowanych urządzeń. Jeżeli to jest dokładnie 32 to tak może być, bo to ładna liczba (2^5).
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
Hektorek

malarz wrote: Sun Mar 08, 2026 2:29 pm Napisał;
Hektorek wrote: Sun Mar 08, 2026 1:37 pm Taki jest właśnie komunikat ( LAST STATE: wifi-connecting, pulę adresów mam od 0 do 250 więc dużo. Podłączonych urządzeń 32szt.
więc to raczej nie to. Problemem może być liczba połączeń 2.4GHz na AP. Tylko od razu na trzech na raz?

Powyłączaj część urządzeń i wtedy zrestartuj ruter i APeki. Napisz czy coś to zmieniło. Może sam router ma ograniczenie 32 routowanych urządzeń. Jeżeli to jest dokładnie 32 to tak może być, bo to ładna liczba (2^5).
Poczynie odpowiednie testy jak radzicie i poinformuje o wynikach

Dzięki za sugestie.

Ps

Polecacie jakich dobry router przy tej ilości urządzeń na wifi bo pewno będzie ich przybywać.

Dom piętrowy podpiwniczony ( tu też mam uprzedzenia i osobny router ).
Pozdrawiam:
Sławek
malarz

Przeszedłem na ruter (firmy Mikrotik, bez WiFi) i oddzielne AP. Bije o głowy wszystkie ruteroswitchoaccesspointywszyskomające.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

malarz wrote: Sun Mar 08, 2026 5:22 pm Przeszedłem na ruter (firmy Mikrotik, bez WiFi) i oddzielne AP. Bije o głowy wszystkie ruteroswitchoaccesspointywszyskomające.
Także polecam takie rozwiązanie (router Mikrotik + AP w ilości pod własne potrzeby). Ale jak chcesz mieć łatwą i prostą konfigurację, to router i AP od Ubiquiti (rozwiązanie UniFi).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex
Has thanked: 2 times

A ja polecam Fritz!Boxa. Mam całą infrastrukturę zbudowaną o te sprzęty, jedna sieć na wszystko - AGD, RTV-Audio, IoT, telefony, urządzeń ponad 70 i wszystko śmiga jak ta lala.
Hektorek

No i znowu sprawdziło się ,że lepsze jest wrogiem dobrego.
Po Waszych wpisach wskazujących na różne aspekty problemu oraz korzystając z życiowego doświadczenia mówię zrób to co robiłeś wcześniej ale od końca.
No i przypomniałem sobie, że:
zachciało mi się "ulepszyć i zabezpieczyć sieć wifi" i za namową AI wlazłem kiedyś w ustawienia: wiązanie adresów IP&MAC i poczyniłem kilka wpisów.
Usunąłem dzisiaj wszystkie wpisy i voilà! srw-03 przemówił do mnie pięknym stałym zielonym świeceniem diody 😃.

Temat można zamknąć i dla potomnych radzę ostrożnie z ulepszaniem😂.

Ps
Dzięki również za podanie sprzętu, jaki polecacie do wifi w domu co przy coraz szybszym wzroście ilości smart urządzeń pewnie mnie czeka jego wymiana.
Pozdrawiam:
Sławek
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Hektorek wrote: Sun Mar 08, 2026 9:25 pm No i znowu sprawdziło się ,że lepsze jest wrogiem dobrego.
Po Waszych wpisach wskazujących na różne aspekty problemu oraz korzystając z życiowego doświadczenia mówię zrób to co robiłeś wcześniej ale od końca.
No i przypomniałem sobie, że:
zachciało mi się "ulepszyć i zabezpieczyć sieć wifi" i za namową AI wlazłem kiedyś w ustawienia: wiązanie adresów IP&MAC i poczyniłem kilka wpisów.
Usunąłem dzisiaj wszystkie wpisy i voilà! srw-03 przemówił do mnie pięknym stałym zielonym świeceniem diody 😃.

Temat można zamknąć i dla potomnych radzę ostrożnie z ulepszaniem😂.

Ps
Dzięki również za podanie sprzętu, jaki polecacie do wifi w domu co przy coraz szybszym wzroście ilości smart urządzeń pewnie mnie czeka jego wymiana.
No i właśnie o tym pisałem. Cudów nie ma ;-)
Z MAC to nie był mój strzał w ślepo, niby mało prawdopodobne, a już kilka razy takie coś widziałem i "prostowałem"...
Ważne, że działa :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “ZAMEL SRW-03”