Najczęstsze pytania i odpowiedzi [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

adamigo wrote: Fri Mar 06, 2026 11:06 pm
vajera wrote: Fri Mar 06, 2026 10:50 pm
adamigo wrote: Fri Mar 06, 2026 10:47 pm

U mnie jest tylko tyle.

Brak podliczenia zużycia.
Co to za licznik?
Z gniazdka ikea
Masz go w trybie configure-reporting czy pooling.
W przypadku pooling powinien odczytywać wartość energii (pod warunkiem, że masz coś podłączone 😉), w przypadku tego pierwszego ustaw jeszcze configure-reporting dla klastra SIMPLE METERING, atrybut CURRENT SUMMATION.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
przemekbial
Been thanked: 1 time

vajera wrote: Fri Mar 06, 2026 10:42 pm
przemekbial wrote: Fri Mar 06, 2026 10:12 pm Zauważyłem, że w tym momencie drugi jakby zaskoczył. Pokazuje wartości. Trzeci dalej wisi bez wskazań.
Daj im czas do rana 😉 Jeżeli któryś nie zaskoczy, to proponuję włączyć parowanie w bramce razem z tą flagą Force device to bind gateway again i sparować czujnik od nowa (bez usuwania go z Cloud/GUI). Weź pod uwagę, że czujniki Aqara znane są z problematycznego parowania, poniżej cytat z sieci z instrukcją:
*Aqara pairing process: to push the pairing button for five (5) seconds or eight (8) secs depending on the device, so it will enter in pairing mode, then continue pushing and releasing the pairing button one time every sec. You will see the device starting the interview, configured, and then added. Do not stop pushing the pairing button each second until you see the battery status and not the “?” as battery status. Sometimes the battery status will take one day to reflect the “real” battery status; this is normal.
Hej. Miałeś zupełną rację, nad ranem wszystkie czujniki temperatur pokazywały stan baterii, wskazania temp. i wilgotności, zasięg radia. Chyba po prostu potrzeba na to tyle czasu. A w przypadku dwóch gniazdek (lumi.plug.mmeu01) nie chcą one pokazywać aktualnego zużycia, poboru. Można to gdzieś ustawić?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

przemekbial wrote: Sat Mar 07, 2026 10:54 am Hej. Miałeś zupełną rację, nad ranem wszystkie czujniki temperatur pokazywały stan baterii, wskazania temp. i wilgotności, zasięg radia. Chyba po prostu potrzeba na to tyle czasu.
Urządzenia bateryjne ZigBee rządzą się swoimi zasadami i zaraportowanie niektórych parametrów może zająć do 24h.
A w przypadku dwóch gniazdek (lumi.plug.mmeu01) nie chcą one pokazywać aktualnego zużycia, poboru. Można to gdzieś ustawić?
Widzę, że tam są przede wszystkim nieprawidłowe przeliczniki, chyba że masz 600V w instalacji? Poprawię i dam znać.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
przemekbial

vajera wrote: Sat Mar 07, 2026 11:35 am
przemekbial wrote: Sat Mar 07, 2026 10:54 am Hej. Miałeś zupełną rację, nad ranem wszystkie czujniki temperatur pokazywały stan baterii, wskazania temp. i wilgotności, zasięg radia. Chyba po prostu potrzeba na to tyle czasu.
Urządzenia bateryjne ZigBee rządzą się swoimi zasadami i zaraportowanie niektórych parametrów może zająć do 24h.
A w przypadku dwóch gniazdek (lumi.plug.mmeu01) nie chcą one pokazywać aktualnego zużycia, poboru. Można to gdzieś ustawić?
Widzę, że tam są przede wszystkim nieprawidłowe przeliczniki, chyba że masz 600V w instalacji? Poprawię i dam znać.
OKi :)
adamigo

vajera wrote: Sat Mar 07, 2026 8:32 am
adamigo wrote: Fri Mar 06, 2026 11:06 pm
vajera wrote: Fri Mar 06, 2026 10:50 pm
Co to za licznik?
Z gniazdka ikea
Masz go w trybie configure-reporting czy pooling.
W przypadku pooling powinien odczytywać wartość energii (pod warunkiem, że masz coś podłączone 😉), w przypadku tego pierwszego ustaw jeszcze configure-reporting dla klastra SIMPLE METERING, atrybut CURRENT SUMMATION.
Tak mam configure-reporting ustawiłem co podpowiedziałeś, dzięki :) Działa od strzała.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

przemekbial wrote: Sat Mar 07, 2026 12:00 pm
Wypróbuj wersję 1.4.84-09/03/26 - najlepiej pod jakimś znanym obciążeniem (polecam suszarkę do włosów ;))
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
przemekbial

vajera wrote: Mon Mar 09, 2026 11:59 am
przemekbial wrote: Sat Mar 07, 2026 12:00 pm

Wypróbuj wersję 1.4.84-09/03/26 - najlepiej pod jakimś znanym obciążeniem (polecam suszarkę do włosów ;))
Oczywiście sprawdzę wieczorkiem i dam znać :)
adamigo

Jakiś pomysł co zrobiłem źle.

Miałem bramkę na C6 bez anteny dziś przyszła wersja z zewnętrzną anteną.

Skopiowałem dane przeniosłem je na nową bramkę, bramka pojawiła się normalnie w urządzeniach skopiowały się wszystkie urządzenia i akcje.

Wchodząc na Arduino Ide widać że bramka wysyła komunikaty, ale niestety urządzenia końcowe nie reagują.

Po podmianie bramek wszystko wraca do normy, podejrzewać raczej sprzęt czy pliki?

Może trzeba podmienić jakieś oznaczenia bramki w plikach jak by nie patrzeć zmienił się model.
vajera

adamigo wrote: Mon Mar 09, 2026 7:03 pm Jakiś pomysł co zrobiłem źle.

Skopiowałem dane przeniosłem je na nową bramkę, bramka pojawiła się normalnie w urządzeniach skopiowały się wszystkie urządzenia i akcje.

Wchodząc na Arduino Ide widać że bramka wysyła komunikaty, ale niestety urządzenia końcowe nie reagują.

Po podmianie bramek wszystko wraca do normy, podejrzewać raczej sprzęt czy pliki?

Może trzeba podmienić jakieś oznaczenia bramki w plikach jak by nie patrzeć zmienił się model.
Rozumiem, że masz podłączoną antenę zewnętrzną?
Skopiowałeś również dane Zigbee?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
adamigo

vajera wrote: Mon Mar 09, 2026 8:45 pm
adamigo wrote: Mon Mar 09, 2026 7:03 pm Jakiś pomysł co zrobiłem źle.

Rozumiem, że masz podłączoną antenę zewnętrzną?
Skopiowałeś również dane Zigbee?
Tak antena podłączona łączy się z wifi

Korzystałem z poradnika Zibiego skopiowałem partycje online i przeniosłem wszystkie pliki na bramkę z wstępnie zainstalowanym oprogramowaniem (rozgłaszał sieć ) podmienilem pliki wszystko się połączyło ale urządzenia nie reagują

Return to “Bramka ZigBee”