Zgłoszenia nowych urządzeń 2026 [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Prosze o dodanie:

Code: Select all

{ .manufacturer_name = "DIY_george1255", .model_name = "1ch_gate_module",
  .z2s_device_uid = 34801, //<--------------------------------------------dowolny wolny nr 
  .z2s_device_desc_id = Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_1,
  .z2s_device_flags = 0,
  .z2s_device_endpoints_count = 1,
  .z2s_device_endpoints = {
    { 1, 0, 0, Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_1 }
  }},

{ .manufacturer_name = "DIY_george1255", .model_name = "2ch_gate_module",
  .z2s_device_uid = 34802, //<--------------------------------------------dowolny wolny nr 
  .z2s_device_desc_id = Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_2,
  .z2s_device_flags = 0,
  .z2s_device_endpoints_count = 2,
  .z2s_device_endpoints = {
    { 1, 0, 0, Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_1 },
    { 2, 0, 0, Z2S_DEVICE_DESC_RELAY_1 }
  }},
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Tue Mar 10, 2026 1:17 pm
zzrr wrote: Tue Mar 10, 2026 1:02 pm
lukasz06 wrote: Tue Mar 10, 2026 12:58 pm

Clear
No a ona powinna byc chyba SET z tego co ja przynajmniej zrozumiałem. Najlepiej jak by @vajera to potwierdził
Edit:
Ona ma włączyć pomijanie przypisania obsługi wyświetlania stanu baterii. Tak @vajera?
Dokładnie tak. Robisz SET, bo CLEAR to ona jest domyślnie.
Set też nic nie zmienia
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Tue Mar 10, 2026 3:31 pm
No a ona powinna byc chyba SET z tego co ja przynajmniej zrozumiałem. Najlepiej jak by @vajera to potwierdził
Edit:
Ona ma włączyć pomijanie przypisania obsługi wyświetlania stanu baterii. Tak @vajera?
Set też nic nie zmienia
Przy okazji najbliższej aktualizacji dodam poprawkę i zobaczymy, czy pomoże.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

lukasz06 wrote: Tue Mar 10, 2026 3:31 pm
Edit:
Set też nic nie zmienia
Sprawdziłem kod SuplaDevice - nie da rady. Funkcja setBatteryLevel przyjmuje tylko wartości 0.. 100, więc jak raz poszedł stan baterii, to już na zawsze.
Jedyny sposób to usunąć urządzenie, dodać ponownie i zmienić flagę zanim zaraportuje stan baterii po raz pierwszy.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Tue Mar 10, 2026 4:31 pm ...
Sprawdziłem kod SuplaDevice - nie da rady. Funkcja setBatteryLevel przyjmuje tylko wartości 0.. 100, więc jak raz poszedł stan baterii, to już na zawsze.
Jedyny sposób to usunąć urządzenie, dodać ponownie i zmienić flagę zanim zaraportuje stan baterii po raz pierwszy.
Pobawiłem się trochę tą kwestią i podzielę się tym co stwierdziłem. Kto jest tym zainteresowany niech sobie sprawdzi jak działa u niego. Zmiana tej flagi od @vajera ustawia się ale faktycznie się nie uaktualnia. Ale zmiana w nazwie kanału a później restart bramki powoduje że ustawienia flagi przenoszą się do cloud i można ikonkę włączyć lub wyłączyć na wybranym kanale.
Ot taka ciekawostka.
EDIT:
Nie wiem czy to działa w dwie strony ale ja zmieniałem nazwę na bramce. Intuicyjnie aby kierunek aktualizacji ustawień był w stronę cloud.
Czyli jednak użytkownik po wprowadzeniu flagi może :), tak jak @vajera miał w zamiarze.
EDIT:
Jednak nie do końca... Udało się ale nie ma powtarzalności. Teraz nie mogę tego powtórzyć
vajera

zzrr wrote: Tue Mar 10, 2026 5:43 pm
vajera wrote: Tue Mar 10, 2026 4:31 pm ...
Pobawiłem się trochę tą kwestią i podzielę się tym co stwierdziłem. Kto jest tym zainteresowany niech sobie sprawdzi jak działa u niego. Zmiana tej flagi od @vajera ustawia się ale faktycznie się nie uaktualnia. Ale zmiana w nazwie kanału a później restart bramki powoduje że ustawienia flagi przenoszą się do cloud i można ikonkę włączyć lub wyłączyć na wybranym kanale.
Ot taka ciekawostka.
EDIT:
Nie wiem czy to działa w dwie strony ale ja zmieniałem nazwę na bramce. Intuicyjnie aby kierunek aktualizacji ustawień był w stronę cloud.
Czyli jednak użytkownik po wprowadzeniu flagi może :), tak jak @vajera miał w zamiarze.
EDIT:
Jednak nie do końca... Udało się ale nie ma powtarzalności. Teraz nie mogę tego powtórzyć
Trochę się zdziwiłem, bo ustawienie flagi via Telnet wiąże się z automatycznym zapisem tabeli kanałów, ale chyba jednak działa, tak jak powinno...tzn. jak nie powinno 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Tue Mar 10, 2026 6:45 pm ....
Trochę się zdziwiłem, bo ustawienie flagi via Telnet wiąże się z automatycznym zapisem tabeli kanałów, ale chyba jednak działa, tak jak powinno...tzn. jak nie powinno 😉
No i Twoje zdziwienie jest całkowicie uzasadnione. Bo teraz sie męczę i za nic nie mogę tego powtórzyć
Szczerze mówiąc to męczę się nad tym a sam tego na ten moment nie potrzebuję. To co potrzebowałem to zrobiłeś na początku i sie temat w sumie od tego zaczął :) Odpuszczam ;)
EDIT:
Kurna... no nie daje mi to spokoju jak ja to wcześniej zrobiłem że się udało. @vajera pomóż... powiedz "zzrr daj se z tym na razie spokój"
EDIT:
Już wiem co mnie zmyliło. Bo to ustawienie flagi działa tylko w jedną stronę. Jeśli domyślnie jest SET tak jak w moim przypadku na tym nowym urządzeniu to CLEAR z konsoli objawia bateryjkę natychmiast, nie trzeba nic zmieniać ani restartować bramki. A na nim próbowałem. Jak już ta ikonka jest to ustawienie SET nie wymusza jej zniknięcia.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Cześć.
Zakupiłem SONOFF SNZB-04PR2, jest w bazie, ale chyba starsza wersja tego czujnika.
Teraz pytanko, bo w aplikacji Ewelink mamy opcję naruszenia , czyli oderwanie czujnika od drzwi/okna.
Tutaj ten kanał się nie dodał do bramki, wersja dzisiejsza ( nowa, czysta bramka)
Przesyłam logi w razie co :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

lukasz06 wrote: Thu Mar 12, 2026 11:49 am Cześć.
Zakupiłem SONOFF SNZB-04PR2, jest w bazie, ale chyba starsza wersja tego czujnika.
Teraz pytanko, bo w aplikacji Ewelink mamy opcję naruszenia , czyli oderwanie czujnika od drzwi/okna.
Tutaj ten kanał się nie dodał do bramki, wersja dzisiejsza ( nowa, czysta bramka)
Dodałem niedawno ten czujnik, bo kupiłem go na próbę - rozumiem, że dodał się u Ciebie, ale bez kanału tamper?
On nie ma tego kanału bo go nie dodałem - stwierdziłem, że poczekam aż ktoś zgłosi taką potrzebę 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Thu Mar 12, 2026 4:19 pm
lukasz06 wrote: Thu Mar 12, 2026 11:49 am Cześć.
Dodałem niedawno ten czujnik, bo kupiłem go na próbę - rozumiem, że dodał się u Ciebie, ale bez kanału tamper?
On nie ma tego kanału bo go nie dodałem - stwierdziłem, że poczekam aż ktoś zgłosi taką potrzebę 😉
Też dotarł do mnie dzisiaj ten czujnik, na bramce Sonoffa ma tamper tak model SNZB-04P, a na bramce Z2S brak tamper

Return to “Bramka ZigBee”