W załączniku zamieszczam logi z kalibracji, resetu kalibracji może coś tam widaćvajera wrote: Tue Mar 10, 2026 4:56 pmZ moich informacji, wynika, że nie ma żadnej programowej kalibracji - może w instrukcji opisana jest jakaś opcja sprzętowa.LukiSpajder wrote: Tue Mar 10, 2026 4:41 pm Sprawdziłem czy uciągnie roletę - jest okej ten wolny bieg
A jest jakiś zaklęcie do kalibracji ?
Silnik do rolet wewnętrznych RSD-M01 Aqara [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Z Twoich logów wynika, że może zadziała ten zestaw:LukiSpajder wrote: Wed Mar 11, 2026 3:43 amW załączniku zamieszczam logi z kalibracji, resetu kalibracji może coś tam widaćvajera wrote: Tue Mar 10, 2026 4:56 pmZ moich informacji, wynika, że nie ma żadnej programowej kalibracji - może w instrukcji opisana jest jakaś opcja sprzętowa.LukiSpajder wrote: Tue Mar 10, 2026 4:41 pm Sprawdziłem czy uciągnie roletę - jest okej ten wolny bieg
A jest jakiś zaklęcie do kalibracji ?
Code: Select all
lumi_curtain_limits_calibration: {
key: ["limits_calibration"],
convertSet: async (entity, key, value, meta) => {
assertString(value);
const normalizedValue = value.toLowerCase();
switch (normalizedValue) {
case "start":
await entity.write("manuSpecificLumi", {1031: {value: 0x01, type: 0x20}}, manufacturerOptions.lumi);
break;
case "end":
await entity.write("manuSpecificLumi", {1031: {value: 0x02, type: 0x20}}, manufacturerOptions.lumi);
break;
case "reset":
await entity.write("manuSpecificLumi", {1031: {value: 0x00, type: 0x20}}, manufacturerOptions.lumi);
// also? await entity.write('manuSpecificLumi', {0x0402: {value: 0x00, type: 0x10}}, manufacturerOptions.lumi);
break;
wartości: 1= start, 2 = end, 0 = reset.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
LukiSpajder
A więc działavajera wrote: Wed Mar 11, 2026 6:08 pmZ Twoich logów wynika, że może zadziała ten zestaw:LukiSpajder wrote: Wed Mar 11, 2026 3:43 amW załączniku zamieszczam logi z kalibracji, resetu kalibracji może coś tam widaćvajera wrote: Tue Mar 10, 2026 4:56 pm
Z moich informacji, wynika, że nie ma żadnej programowej kalibracji - może w instrukcji opisana jest jakaś opcja sprzętowa.
Klaster LUMI, atrybut id 1031, typ U8, +LUMI_MANUF_CODECode: Select all
lumi_curtain_limits_calibration: { key: ["limits_calibration"], convertSet: async (entity, key, value, meta) => { assertString(value); const normalizedValue = value.toLowerCase(); switch (normalizedValue) { case "start": await entity.write("manuSpecificLumi", {1031: {value: 0x01, type: 0x20}}, manufacturerOptions.lumi); break; case "end": await entity.write("manuSpecificLumi", {1031: {value: 0x02, type: 0x20}}, manufacturerOptions.lumi); break; case "reset": await entity.write("manuSpecificLumi", {1031: {value: 0x00, type: 0x20}}, manufacturerOptions.lumi); // also? await entity.write('manuSpecificLumi', {0x0402: {value: 0x00, type: 0x10}}, manufacturerOptions.lumi); break;
wartości: 1= start, 2 = end, 0 = reset.
1 to end
2 do start
Czyli tak dajemy 2 wciskamy przycisk w urządzenia następnie po uzyskaniu pozycji 1 i wysłać rozkaz ( trzeba mieć to już wcześnie przygotowane aby zatrzymać w odpowiednim momencie )
i tak czas ten jest taki sam w obydwie strony chociaż urządzenie chyba mierzy ilość obrotów.
I ciekawostka ręcznie kalibrując każe to robić w obydwie strony ale i tak wybierze dłuższy czas i ustawi w obydwie strony to samo - mam nadzieje że dobrze to zaobserwowałem
Chyba nie ma kto tego sprawdzić
Jak Ty to rozszyfrowujesz
Last edited by LukiSpajder on Wed Mar 11, 2026 8:38 pm, edited 2 times in total.
-
LukiSpajder
A więc tak zmian kierunku przez GUI , zaklęcie :
Klaster LUMI,
atrybut id 1024,
typ BOOL,
+LUMI_MANUF_CODE
wartości: 0 lub 1

Tu możemy zobaczyć czas kalibracji tylko odczyt w sekundach :
Klaster LUMI,
atrybut id 1027,
typ BOOL,
+LUMI_MANUF_CODE
Stan baterii w procentach :
Klaster LUMI,
atrybut id 1034,
typ BOOL,
+LUMI_MANUF_CODE
Klaster LUMI,
atrybut id 1024,
typ BOOL,
+LUMI_MANUF_CODE
wartości: 0 lub 1
Tu możemy zobaczyć czas kalibracji tylko odczyt w sekundach :
Klaster LUMI,
atrybut id 1027,
typ BOOL,
+LUMI_MANUF_CODE
Stan baterii w procentach :
Klaster LUMI,
atrybut id 1034,
typ BOOL,
+LUMI_MANUF_CODE
-
LukiSpajder
Nie no muszę sprawdzać pisownię bo słownik potrafi robić zamieszanie ładuje
Sprawdzałem kilka zaklęć w tym to o czy ładuje ale już jest dodane
Znalazłem info o baterii w mV, temp urządzenia ,
Zamówiłem bramkę aqara to będę sprawdzał co tam można zmienić i jakie zaklęcia to wywołają . Można zmienić w oryginalnej apce typ rolety ale czy to coś wnosi w sterownik czy tylko wizualizacja . To zobaczę
A czy widzisz sens zmiany kanału na fasadowe dla rolet dzień noc ?
To ja z offtop ale Aqara Curtain Driver E1 nie pokazuje ładowaniaLukiSpajder wrote: Fri Mar 13, 2026 6:06 pmNie no muszę sprawdzać pisownię bo słownik potrafi robić zamieszanie ładuje.
Sprawdzałem kilka zaklęć w tym to o czy ładuje ale już jest dodane
Znalazłem info o baterii w mV, temp urządzenia ,
Zamówiłem bramkę aqara to będę sprawdzał co tam można zmienić i jakie zaklęcia to wywołają . Można zmienić w oryginalnej apce typ rolety ale czy to coś wnosi w sterownik czy tylko wizualizacja . To zobaczęi dam znać .
A czy widzisz sens zmiany kanału na fasadowe dla rolet dzień noc ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.