Widoczność urządzeń ZigBee w Supli

Moderator: vajera

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Tue Mar 10, 2026 9:53 pm
Robinson74 wrote: Tue Mar 10, 2026 9:35 pm Dzięki za link do pytania nr 2.

Czy te parametry (keepalive, timeout itd.) mam ustawić dla każdego czujnika i każdego kanału osobno na poniższym ekranie?
Byłoby tego sporo, a w większości kanałów "keepalive" jest wygaszone i nie da się wprowadzić wartości.

Zigbee channels.jpg

Czy może w GATEWAY EVENTS?

Gateway events.jpg
Parametry ustawiasz dla każdego kanału oddzielnie, ale oczywiście możesz to zrobić tylko dla tych kanałów, dla których jest Ci to potrzebne.

Keepalive ma sens wyłącznie w przypadku urządzeń ZigBee, które możesz odpytać o ich stan w dowolnym momencie, takim urządzeniem jest na przykład gniazdko elektryczne.

Czujniki bateryjne śpią i budzą się raz na jakiś czas, więc keepalive nie zadziała - jeżeli chcesz sprawdzić, czy taki czujnik jest online, to musisz obliczyć średni czas, po którym urządzenie się odzywa (zwykle 1-4 godzin) i wpisać go jako timeout - najlepiej z marginesem +10%...+20%.

Wzór na obliczenie tego czasu:

- zakładka ZigBee devices,
- okienko Device info,
- zapisujesz parametr Last seen (ms),
-powtarzasz czynność, gdy ten parametr się zmieni,
-liczysz różnicę.
A czy dla głowic termostatycznych SONOFF TRVZB z zewnętrznymi termometrami SONOFF SNZB-02P również powinno się ustawić te parametry, a jeśli tak to jakie
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

vajera wrote: Tue Mar 10, 2026 11:03 pm Czytałeś ten poradnik o znaczeniu poszczególnych parametrów?
Owszem, ale pewnie nie wszystko zrozumiałem jak należy.
vajera wrote: Tue Mar 10, 2026 11:03 pm dla kanału EM keepalive może zostać 0, bo bramka dostanie informację od kanału RELAY, timeout możesz ustawić podobnie 80-90 sekund,
Aha, czyli wystarczy ustawić jedno keepalive dla danego urządzenia. Nie trzeba dla każdego kanału przyporządkowanego temu urządzeniu.
vajera wrote: Tue Mar 10, 2026 11:03 pm REFRESH używasz tylko, gdy gniazdko samo nie raportuje V/A/W/kWh - ustawiłbym wtedy w przedziale 20-30 sekund.
Dzięki.
W takim razie muszę sobie zweryfikować, czy gniazdko Nous A7Z samo raportuje czy nie.
malarz
Been thanked: 2 times

vajera wrote: Tue Mar 10, 2026 11:08 pm
malarz wrote: Tue Mar 10, 2026 10:54 pm A może bramka mogłaby pozgadywać trochę te parametry. I jednak je ustawiać automatycznie. Coś w rodzaju:

Code: Select all

jeżeli keepalive = 0
    jeżeli urządzenie sygnalizuje baterię
        odbierz 5 sygnałów i notuj czasy wiadomości
        wybierz najdłuższy i zapisz jako keepalive po przemnożeniu przez 1.2
    jeżeli nie ma baterii
        ustaw rekomendowany keepalive dla urządzeń zasilanych z sieci
Zaawansowani sobie będą mogli poprzestawiać. Ci mniej zaawansowani zostawią i pewnie będą mieli w miarę sprawnie sygnalizujące informacje środowisko.
Keepalive określa czas, po którym bramka ma zrobić ping do urządzenia, jeżeli ono w tym czasie samo się nie odezwało. W przypadku urządzeń bateryjnych nie zadziała - rozumiem, że myślałeś o automatycznym ustawianiu timeout?
Tak jest, pomyliłem parametry.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
Robinson74

Walczę jeszcze z poprawą zasięgu między urządzeniami i z właściwymi ustawieniami w nowym mechanizmie weryfikacji obecności urządzeń.
Mam jeszcze takie pytanie.
Ponieważ nie wszystkie gniazdka Nous A7Z pokazują mi 2 kanały (relay + electricity meter), to czy mogę je spróbować ponownie sparować?
Jeśli tak, to czy przed ponownym parowaniem mam ja usunąć gdzieś w Supli lub w samej bramce?
Podobnie chciałbym zrobić z czujnikami zalania, które są pokazana jako rozłączone w Supli (może brak zasięgu, a może błędne ustawienia timeout).
Czyli na razie zasadnicze pytania są takie.
Jak postąpić prawidłowo, żeby sobie ponownie porozstawiać gniazdka (działające jako routery ZigBee) i czujniki zalania, żeby mieć dobry sygnał?
Czy przed ponownym parowaniem należy usuwać dane urządzenie z GUI bramki lub z Supli?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Robinson74 wrote: Mon Mar 16, 2026 10:20 am Walczę jeszcze z poprawą zasięgu między urządzeniami i z właściwymi ustawieniami w nowym mechanizmie weryfikacji obecności urządzeń.
Mam jeszcze takie pytanie.
Ponieważ nie wszystkie gniazdka Nous A7Z pokazują mi 2 kanały (relay + electricity meter), to czy mogę je spróbować ponownie sparować?
Jeśli tak, to czy przed ponownym parowaniem mam ja usunąć gdzieś w Supli lub w samej bramce?
Podobnie chciałbym zrobić z czujnikami zalania, które są pokazana jako rozłączone w Supli (może brak zasięgu, a może błędne ustawienia timeout).
Czyli na razie zasadnicze pytania są takie.
Jak postąpić prawidłowo, żeby sobie ponownie porozstawiać gniazdka (działające jako routery ZigBee) i czujniki zalania, żeby mieć dobry sygnał?
Czy przed ponownym parowaniem należy usuwać dane urządzenie z GUI bramki lub z Supli?
Zacznę od ostatniego pytania - przed ponownym parowaniem:

A) Nie usuwamy urządzenia z Supla (poprzez Cloud lub GUI), gdy problem stanowi, np. brak łączności z urządzeniem ZigBee - oczywiście konieczne jest wtedy włączenie tej funkcji Force device to bind gateway again przed rozpoczęciem procedury parowania. Takie postępowanie pozwoli zachować wszystkie ustawienia Supla i bramki (lokalne akcje, reakcje, ustawienia kanałów itd.) a jednocześnie pomoże przywrócić utraconą komunikację z urządzeniem ZigBee.

B):Usuwamy urządzenie z Supla, gdy brakuje jakiego kanału Supla, zmieniła się struktura urządzenia (np. po testach), ewentualnie, gdy postępowanie opisane w punkcie A) nie daje efektu.

Co do gniazdek, to rozumiem, że w Cloud nie widzisz przekaźnika i licznika elektrycznego? Czasami przekaźnik doda się bez funkcji i wtedy jest widoczny w Cloud, ale już nie w aplikacji. Kolejna kwestia, to upewnienie się, że licznik elektryczny nie jest podpięty pod kanał przekaźnika.
Możesz też zweryfikować to w GUI sprawdzając, czy dla danego urządzenia ZigBee istnieje zarówno kanał przekaźnika, jak i kanał licznika. Jeżeli ta powyższa diagnostyka nie da efektu, to najpierw usuń urządzenie poprzez Cloud i wtedy sparuj je na nowo.

Co do rozmieszczenia gniazdek, to nie ma jednej złotej zasady, aczkolwiek wydaje się, że dobrym pomysłem jest umieszczenie jednego z gniazdek bliżej bramki, natomiast kolejnych w połowie drogi między tym pierwszym a czujnikami.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Mon Mar 16, 2026 11:59 am [...]

Co do rozmieszczenia gniazdek, to nie ma jednej złotej zasady, aczkolwiek wydaje się, że dobrym pomysłem jest umieszczenie jednego z gniazdek bliżej bramki, natomiast kolejnych w połowie drogi między tym pierwszym a czujnikami.
Ja robię trochę inaczej.
Pierwsze gniazdko w połowie odległości pomiędzy bramką a urządzeniem docelowych, ale z zastrzeżeniem, że w tej połowie sygnał jest mocny (min 50%), a nie "na granicy". Kolejne tak samo, aż do pokrycia całego obszaru. Dobrze by było to zrobić w idealną gwiazdę, ale nie zawsze się tak da.
Mam małe doświadczenie z tymi urządzeniami, które oferują tryb turbo (mam tylko jedne) i tutaj może pierwsze najlepiej by było mieć bardzo blisko bramki, albo na samym końcu...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
bokk

Zibi_007 wrote: Mon Mar 16, 2026 1:30 pm

Ja robię trochę inaczej.
Pierwsze gniazdko w połowie odległości pomiędzy bramką a urządzeniem docelowych, ale z zastrzeżeniem, że w tej połowie sygnał jest mocny (min 50%), a nie "na granicy". Kolejne tak samo, aż do pokrycia całego obszaru. Dobrze by było to zrobić w idealną gwiazdę, ale nie zawsze się tak da.
Mam małe doświadczenie z tymi urządzeniami, które oferują tryb turbo (mam tylko jedne) i tutaj może pierwsze najlepiej by było mieć bardzo blisko bramki, albo na samym końcu...
Ja mam zrobione to na Sonoff ZBMINIR2 w włączonymi opcjami Turbo
Bramka w centralnym punkcie mieszkania
1 Sonoff około 7 metrów od bramki (ściana nośna i działowa - stare budownictwo) W-iFi RSSI -61 dBm, Siła sygnału Wi-Fi 80%, Siła sygnały radia 80%. W tym pomieszczeniu wszystkie inne urządzenie z siłą sygnału radia 78-80%
1 Sonoff około 5 metrów od bramki (ściana nośna - stare budownictwo) W-iFi RSSI -54 dBm, Siła sygnału Wi-Fi 78%, Siła sygnały radia 81%. W tym pomieszczeniu wszystkie inne urządzenie z siłą sygnału radia 80-82%. Kolejne pomieszczenie (ściana nośna - stare budownictwo) jeśli łączy się do najbliższego przekaźnika czyli tego to urządzenia z siłą sygnału radia 80-82%
1 Sonoff około 7 metrów od bramki (2 ściany nośne - stare budownictwo) W-iFi RSSI -63 dBm, Siła sygnału Wi-Fi 86%, Siła sygnały radia 80%. W tym pomieszczeniu wszystkie inne urządzenie z siłą sygnału radia 72-80% przy czym najsłabsze urządzenie mające 72% to czujnik zalania wrzucony pod szafkami kuchennymi za pralką

Bramka zrobiona na polecanym tutaj module Espressif ESP32-C6-WROOM-1U z anteną 2+- 05 db do Raspberry Pi. Bramka działa stabilnie a obciążona jest chyba na max 32 urządzenia/64 kanały
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

bokk wrote: Mon Mar 16, 2026 3:21 pm

Ja robię trochę inaczej.
1 Sonoff około 7 metrów od bramki (ściana nośna i działowa - stare budownictwo) W-iFi RSSI -61 dBm, Siła sygnału Wi-Fi 80%, Siła sygnały radia 80%. W tym pomieszczeniu wszystkie inne urządzenie z siłą sygnału radia 78-80%
1 Sonoff około 5 metrów od bramki (ściana nośna - stare budownictwo) W-iFi RSSI -54 dBm, Siła sygnału Wi-Fi 78%, Siła sygnały radia 81%. W tym pomieszczeniu wszystkie inne urządzenie z siłą sygnału radia 80-82%. Kolejne pomieszczenie (ściana nośna - stare budownictwo) jeśli łączy się do najbliższego przekaźnika czyli tego to urządzenia z siłą sygnału radia 80-82%
1 Sonoff około 7 metrów od bramki (2 ściany nośne - stare budownictwo) W-iFi RSSI -63 dBm, Siła sygnału Wi-Fi 86%, Siła sygnały radia 80%. W tym pomieszczeniu wszystkie inne urządzenie z siłą sygnału radia 72-80% przy czym najsłabsze urządzenie mające 72% to czujnik zalania wrzucony pod szafkami kuchennymi za pralką

Bramka zrobiona na polecanym tutaj module Espressif ESP32-C6-WROOM-1U z anteną 2+- 05 db do Raspberry Pi. Bramka działa stabilnie a obciążona jest chyba na max 32 urządzenia/64 kanały
1j2m65.jpg
A mówiąc poważnie, to naprawdę jestem pod wrażeniem tych parametrów - moje urządzenia ZigBee raportują siłę sygnału z przedziału 50-60%, co i tak przekłada się na stabilną pracę, ale 80% to jest sztos - chyba jednak ten tryb TURBO robi swoje. No nic, wyciągnę ZBMINIR2 z szuflady i powtykam gdzieś dla testów ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk

vajera wrote: Mon Mar 16, 2026 3:46 pm
bokk wrote: Mon Mar 16, 2026 3:21 pm

Ja robię trochę inaczej.

1j2m65.jpg

A mówiąc poważnie, to naprawdę jestem pod wrażeniem tych parametrów - moje urządzenia ZigBee raportują siłę sygnału z przedziału 50-60%, co i tak przekłada się na stabilną pracę, ale 80% to jest sztos - chyba jednak ten tryb TURBO robi swoje. No nic, wyciągnę ZBMINIR2 z szuflady i powtykam gdzieś dla testów ;)
To jest urzadzenie najdalej bramki i wzmacniacza.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robinson74

W-iFi RSSI -54 dBm, Siła sygnału Wi-Fi 78%, Siła sygnały radia 81%.
To jeszcze pytanie do autora Z2S.
Czy Wi-Fi RSSI w dBm oraz Siła sygnału Wi-Fi w % dotyczą 802.11?
A Siła sygnału radia w % dotyczy sieci ZigBee?

Return to “Bramka ZigBee”