CarBatteryChargingEND [ZigBee][Z2S]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Ponieważ w zimie przy większych mrozach co kilka dni profilaktycznie doładowywałem akumulator postanowiłem zrobić urządzenie które będzie powiadamiać o zakończeniu procesu ładowania akumulatora samochodowego aby zaoszczędzić sobie chodzenia i sprawdzania czy ładowanie się zakończyło ;) Nie jest to do użytku codziennego, a nawet powiedziałbym że w większości przypadków zbędne, jednak jeśli ktoś uważa że też mu się coś takiego przyda opis i program poniżej.

1. Urządzenie parujemy z bramką Z2S od @vajera przytrzymaniem >3s. przycisku BOOT (GPIO9). Powinien zaświecić LED na płytce i czekać
na sparowanie. Po sparowaniu zgaśnie
2. Jeśli w przyszłości zechcemy sparować ponownie przytrzymanie przycisku powoduje kasowanie wcześniejszych ustawień, dioda
zaświeci na krótko i zrestartuje urządzenie. W takim przypadku parujemy od nowa jak w pkt. 1
3. Sparowane urządzenie powinniśmy odłączyć od zasilania aby ponowne połączenie realizowało już właściwe działanie
4. Po podłączeniu urządzenia do akumulatora wysyła ono do bramki informację o wyzerowaniu czujnika binary(Domyślna nazwa kanału
ALARM
), oraz stan początkowy odczytanego napięcia widocznego na kanale GPM(Domyślna nazwa BATTERY VOLTAGE)
5. Od tego momentu urządzenie monitoruje/mierzy napięcie akumulatora co 10s. Do bramki wysyłany jest raport z napięciem tylko jeśli
zmieni się jego odczytana wartość, mamy więc cały czas podgląd na stan ładowanego akumulatora.
6. Po zakończeniu ładowania urządzenie wysyła do bramki komunikat powodujący włączenie stanu 1 na binary ALARM.
UWAGA: w celu skorelowania stanu ON urządzenie/bramka/cloud na cloud w kanale ALARM włączamy odwróconą logikę na ON.
Wykrycie końca ładowania realizowane jest następująco:
Każdy pomiar co 10s pozostaje zapisany do pamięci. Jeśli odczytane napięcie względem ostatniego jest mniejsze o więcej niż 0.3V to taki
stan zostaje potwierdzany trzema kolejnymi pomiarami w odniesieniu do tego zapamiętanego napięcia. Jeśli napięcie powróci w ciągu
30s do poziomu wyżej niż Vzapamiętane minus 0.3V to taki stan powoduje kontynuację monitorowania/ładowania. Jeśli napięcie
utrzymuje się poniżej poziomu Vzapamietane minus 0.3V to taki stan powoduje komunikat o końcu ładowania.
7. Opcjonalnie do GPIO22 podłączany LED. W trakcie monitorowanie LED jest włączony. Po komunikacie "koniec ładowania" LED miga.
Jest to taka rezerwowa opcja powiadomienia jeśli mamy samochód w zasięgu wzroku.
8. Urządzenie działa również jeśli jest offline, tracimy zasięg lub wyłączona bramka. Koniec ładowania sygnalizuje LED.

Ponieważ istnieje tolerancja dokładności zastosowanych rezystorów w dzielniku napięcia proponuję pomierzyć napięcie na
akumulatorze multimetrem i porównać z pokazywanym na kanale GPM. Różnicę skorygować w ustawieniach GPM na cloud.
Schemat_CarBatteryEND.jpg
15.03.2026 22.27 - V1(Poprawka algorytmu wykrywania końca ładowania)
CarBatteryChargingEND.ino.mergedV1.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by zzrr on Sun Mar 15, 2026 10:02 pm, edited 2 times in total.
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

Chyba większość prostowników ma wbudowaną opcję zakończenia pracy po naładowaniu więc niema potrzeby chodzić i sprawdzać;)
zzrr

george1255 wrote: Sun Mar 15, 2026 9:18 pm Chyba większość prostowników ma wbudowaną opcję zakończenia pracy po naładowaniu więc niema potrzeby chodzić i sprawdzać;)
Tak. Ale trzeba iść odłączyć jak skończy żeby nie robić tego przed samym wyjazdem do pracy :) ;) Jak nie wiesz kiedy skończy to nie wiesz kiedy iść odłączyć. Po co robić zbędne przebiegi :) W moim przypadku wyglądało to tak, że po południu włączałem i nie chciało mi sie późnym wieczorem lecieć i sprawdzać czy skończył i odłączałem dopiero rano na "biegu" :) Ale tak jak pisałem. Dla większości zbędne, dla mnie idealne ;)
george1255
Has thanked: 12 times
Been thanked: 7 times

zzrr wrote: Sun Mar 15, 2026 9:26 pm
george1255 wrote: Sun Mar 15, 2026 9:18 pm Chyba większość prostowników ma wbudowaną opcję zakończenia pracy po naładowaniu więc niema potrzeby chodzić i sprawdzać;)
Tak. Ale trzeba iść odłączyć jak skończy żeby nie robić tego przed samym wyjazdem do pracy :) ;) Jak nie wiesz kiedy skończy to nie wiesz kiedy iść odłączyć. Po co robić zbędne przebiegi :) W moim przypadku wyglądało to tak, że po południu włączałem i nie chciało mi sie późnym wieczorem lecieć i sprawdzać czy skończył i odłączałem dopiero rano na "biegu" :) Ale tak jak pisałem. Dla większości zbędne, dla mnie idealne ;)
No ja nastawiam na noc i rano odpinam
zzrr

george1255 wrote: Mon Mar 16, 2026 4:54 am ...

No ja nastawiam na noc i rano odpinam
Słusznie, popieram, też tak robiłem ;) . Nie mniej u mnie wiązało się to tej zimy z koniecznością zwijania przedłużacza na dworze. Dlatego wolałem sobie to ogarnąć wieczorem, tylko w odpowiednim momencie a nie biegać i sprawdzać czy ładowanie się zakończyło. Ot taką wygodę sobie zaserwowałem ;) . Tak przy okazji powiem że tym można monitorować również dowolne napięcie w zakresie 0-19V w sposób ciągły. Ewentualny komunikat o zakończeniu ładowania nie kończy przesyłania wartości pomierzonej do bramki. W bramce można sobie zrobić dowolną akcję dla dowolnego napięcia. Ale czy takie coś komuś potrzebne to nie wiem.
EDIT:
Małe sprostowanie. Bo się zagalopowałem :) Jeśli mierzymy to samo napięcie którym zasilamy moduł no to zakres pomiarowy jest powiedzmy od 5-19V a nie od 0V. ;)

Return to “Bramka ZigBee”