[Problem-rozwiązany] Xiaomi LYWSD03MMC [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Mon Mar 16, 2026 2:42 pm
vajera wrote: Mon Mar 16, 2026 2:12 pm
Juszczaczek1 wrote: Mon Mar 16, 2026 2:08 pm Jeśli chce zmienić w nim soft to muszę te termometry usunąć z supli? Teraz nie chce mi ich wykrywać przez stronę przez którą wcześniej wygrywałem soft
Jeżeli masz już tam firmware ZigBee, to zostaje jedynie aktualizacja OTA ZigBee - na dzisiaj jeszcze niedostępna w bramce - może w przyszłym tygodniu?
????
Dobrze to odczytałem że może w przyszłym tygodniu będzie opcja aktualizacji softów w urządzeniach przez bramkę Supla-ZigBee😁
Nie wykluczam takiej możliwości - oczywiście na początku będzie to opcja wysoce eksperymentalna ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

vajera wrote: Mon Mar 16, 2026 3:10 pm
Robert Błaszczak wrote: Mon Mar 16, 2026 1:22 pm
Zibi_007 wrote: Mon Mar 16, 2026 1:17 pm Te Xiaomi to jedne z najlepszych termohigrometrów za rozsądne pieniądze pracujące po Zigbee.
Ja jestem bardzo zadowolony z Sonoff SNZB-02D. Jest trochę większy, ale wyświetlacz zdecydowanie czytelniejszy. No i łatwo go zdjąć do wymiany baterii (podstawka magnetyczna). Z drugiej strony przez to że łatwo go zdjąć to różne dziwne historie mogą przytrafić się przy dzieciach :-)
To bardzo długo był mój nr 1 w zakresie czujników T/H ZigBee z wyświetlaczem, teraz zajmuje to miejsce ex aequo razem z SNZB-02DR2. Ten drugi ma jeszcze większy wyświetlacz a do tego pozwala na wyświetlanie temperatury z zewnętrznego termometru (SNZB-02WD).
Nie miałem tego pierwszego (Sonoff SNZB-02D), ale ten drugi jest też moim pierwszym wyborem :)
Tak jak piszesz @Vajera, fajna ta opcja z wyświetlaniem na jego ekranie zewnętrznej temp.
Co do wilgotności, to nie znalazłem atrybutu, który na to pozwala.
Jedyny minus względem Xiaomi, to żeby odczytać w Gui RSSI, trzeba kliknąć w nich przycisk (chociaż nie zawsze)
Xiaomi po 2 kliknięciach od razu podaje RSSI, ale to robię raz po raz żeby sprawdzić czy komunikacja nie szwankuje, głownie po update bramki.
lukasz06

vajera wrote: Mon Mar 16, 2026 4:00 pm

Jeżeli masz już tam firmware ZigBee, to zostaje jedynie aktualizacja OTA ZigBee - na dzisiaj jeszcze niedostępna w bramce - może w przyszłym tygodniu?
????
Dobrze to odczytałem że może w przyszłym tygodniu będzie opcja aktualizacji softów w urządzeniach przez bramkę Supla-ZigBee😁
Nie wykluczam takiej możliwości - oczywiście na początku będzie to opcja wysoce eksperymentalna ;)
Toż to będzie bomba ;)
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

vajera wrote: Mon Mar 16, 2026 4:00 pm

????

I to mi się podoba eksperymentalna 😁- będzie się działo
( pytanie poza tematem czy w zigbee jest opcja wgrywania przez kabel do urządzenia ?😁)
vajera

LukiSpajder wrote: Mon Mar 16, 2026 4:48 pm ( pytanie poza tematem czy w zigbee jest opcja wgrywania przez kabel do urządzenia ?😁)
Nie ma takiej opcji, bo protokół ZigBee przewiduje wyłącznie aktualizację OTA, natomiast nie wykluczam, że do wielu urządzeń mógłbyś podpiąć się pod interface i wgrać oprogramowanie, ale to musiałby być plik dostarczony przez producenta, więc odpada - chyba, że masz znajomości w eWeLink albo Tuya ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder

vajera wrote: Mon Mar 16, 2026 5:17 pm
LukiSpajder wrote: Mon Mar 16, 2026 4:48 pm ( pytanie poza tematem czy w zigbee jest opcja wgrywania przez kabel do urządzenia ?😁)
Nie ma takiej opcji, bo protokół ZigBee przewiduje wyłącznie aktualizację OTA, natomiast nie wykluczam, że do wielu urządzeń mógłbyś podpiąć się pod interface i wgrać oprogramowanie, ale to musiałby być plik dostarczony przez producenta, więc odpada - chyba, że masz znajomości w eWeLink albo Tuya ;)
Niestety nie 😁
A pytam bo jak bym coś uceglił😉 to czy można to uratować . A czy można zgrać cały wsad przez programator z urządzeni zigbee czy to też jest zablokowane ?
vajera

LukiSpajder wrote: Mon Mar 16, 2026 5:40 pm
vajera wrote: Mon Mar 16, 2026 5:17 pm
Niestety nie 😁
A pytam bo jak bym coś uceglił😉 to czy można to uratować . A czy można zgrać cały wsad przez programator z urządzeni zigbee czy to też jest zablokowane ?
Komercyjne urządzenia ZigBee działają w oparciu o różne układy zintegrowane i to nie jest ESP32, więc musiałbyś ustalić co to za chip, czy i jak można z niego cokolwiek zgrać i czy da się to wgrać ponownie - moim zdaniem taniej wyjdzie kupić nowe urządzenie ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder

vajera wrote: Mon Mar 16, 2026 5:52 pm

Komercyjne urządzenia ZigBee działają w oparciu o różne układy zintegrowane i to nie jest ESP32, więc musiałbyś ustalić co to za chip, czy i jak można z niego cokolwiek zgrać i czy da się to wgrać ponownie - moim zdaniem taniej wyjdzie kupić nowe urządzenie ;)

Dzięki za rozjaśnienie tematu 😁, to wychodzi że te termometry są idealne do testów aktualizacji ( wrazie uceglenia można wszystko naprawić ) , chyba że one nie są wiarygodne ?
lukasz06

LukiSpajder wrote: Mon Mar 16, 2026 6:49 pm
vajera wrote: Mon Mar 16, 2026 5:52 pm

Dzięki za rozjaśnienie tematu 😁, to wychodzi że te termometry są idealne do testów aktualizacji ( wrazie uceglenia można wszystko naprawić ) , chyba że one nie są wiarygodne ?
Tylko, że akurat w tych termometrach masz ustawienia przed wgraniem softu zigbee, więc po wgraniu ota już ich nie zmienisz
Ale nie ukrywam, że też bym od tego zaczął, ewentualnie od urządzeń DIY po Zigbee.
Gdzieś była stronka na githubie z aktualnymi softami poszczególnych urządzeń, ktoś pamięta?
QLQ

LukiSpajder wrote: Mon Mar 16, 2026 9:16 am
QLQ wrote: Sun Mar 15, 2026 10:04 am W końcu się udało po 5000 próbach :D
Po wgraniu https://github.com/devbis/z03mmc/releas ... z03mmc.bin wkładamy baterię zwieramy GND + RESET na ponad 15sek. Po tym wyciągamy baterię, wkładamy spowrotem i teraz GNG + RESET na 3-5 sek. Czujnik powinien być teraz w trybie parowania z bramką.
Fajnie że się udało , jedynie ten soft jest już nie rozwijany ostatnia aktualizacja jest w 2024 luty. Ja walcząc z skaczącym pomiarem baterii wgrywałem różne, testując to 😁, ale w sumie to @vajera rozwiązał problem po przez blokadę info o napięciu baterii , bo to powodowało zamieszanie .
Co prawda po przerobieniu ich na zigbee nie ma jak ich zaktualizować .
Ale ja wrzucałem ten soft
https://github.com/pvvx/ZigbeeTLc/tree/master/bin
Ja już mam nie aktualny bo 1.3.3 a pojawiły się już aktualizacje.
Super. Dzięki za podlinkowanie. Wgrałem i od strzała się parowały tylko po odcięciu zasilania po flash'owaniu i ponownym zasileniu. Jeden mam do wymiany bo po sparowaniu jest ok ale jak odlutuję i włożę baterię to działa ale nie zgłasza danych do bramki
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....

Return to “Bramka ZigBee”