Powiadomienia skrzynki na listy

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Wed Mar 18, 2026 7:43 pm
A widzisz, to dobrze czułem. Myślisz, że to wyeliminuje potrzebę Pushover? W każdym razie ja i tak siedzę nad projektem OTA, więc mam co robić ;)
Jak ktoś ma na coś potrzebę, to raczej jej się nie zaspokoi w inny sposób ;)
Pushover było to podnoszone chyba głównie w celu personalizacji dźwięków. W tym zakresie na razie żadnych zmian nie mamy w SUPLI naszykowanych.

Ale na pewno powiadomienia trochę zyskają. Zobaczymy jaki będzie odbiór tych nowych funkcji :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Wed Mar 18, 2026 7:30 pm ...
Tyle, że chwilowo zarzuciłem prace nad tym pomysłem z uwagi na tę wiadomość:

viewtopic.php?p=231621#p231621

Założyłem, że może szykują się jakieś zmiany w systemie powiadomień Supla I niepotrzebnie będę je dublował.
No tak jak @klew potwierdził szykują się. Ale jeśli poświeciłeś na to czas i to jak mówisz z pozytywnymi efektami to dla akcji lokalnych w bramce to aż się prosi o pushover. Lokalne akcje i lokalny pushover. A jeśli na cloud będzie też coś ekstra to w czym problem żeby mieć dwie alternatywne opcje. Możliwe że się pomylę ale zaryzykuję stwierdzenie że pushovera jeśli chodzi o powiadomienia nic na razie nie przebije.
klew

Pushover nie jest lokalny :p
zzrr

klew wrote: Wed Mar 18, 2026 7:51 pm Pushover nie jest lokalny :p
Ale jak go @vajera zrobi w bramce to będzie ;)
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Wed Mar 18, 2026 7:54 pm
klew wrote: Wed Mar 18, 2026 7:51 pm Pushover nie jest lokalny :p
Ale jak go @vajera zrobi w bramce to będzie ;)
To musiałbym jeszcze serwer GSM wbudować.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Wed Mar 18, 2026 7:59 pm ...
To musiałbym jeszcze serwer GSM wbudować.
Był by lokalny kiedy by był nie używany :) ;) Wszystko można. :)
Byłem przekonany że na razie pomysł upadł. Ale skoro nie to bardzo dobrze, nadzieja wróciła ;) . Jakaś opcja wpisania treści w formie URL-encode i jest mega powiadamianie. Ciche, głośne, z powtórzeniami, z koniecznością potwierdzenia itd.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Wed Mar 18, 2026 7:34 pm
vajera wrote: Wed Mar 18, 2026 7:30 pm
zzrr wrote: Wed Mar 18, 2026 7:23 pm
Kurna @vajera... co za wiadomość.... Rewalacja... :P
Tyle, że chwilowo zarzuciłem prace nad tym pomysłem z uwagi na tę wiadomość:

viewtopic.php?p=231621#p231621

Założyłem, że może szykują się jakieś zmiany w systemie powiadomień Supla I niepotrzebnie będę je dublował.
Tak, szykują się :).
Czekamy na ostanie szlify clouda i serwera.
Wkrótce więcej info
To jest dokładnie ten moment, na który się czekało - nawet jeśli wcześniej trudno było go precyzyjnie nazwać. Nowa funkcja pojawiła się trochę jak odpowiedź na potrzebę, którą wszyscy czuli, ale nikt nie potrafił do końca ubrać w słowa. I nagle jest - działa, upraszcza, porządkuje, sprawia, że powiadomienia stają się jasne, proste i użyteczne.

Pierwsza reakcja? Ulga. Taka prawdziwa, codzienna. Bo coś, co wcześniej wymagało kilku kroków, kombinowania albo po prostu irytowało swoją niedoskonałością, teraz dzieje się naturalnie. Intuicyjnie. Jakby ta funkcja była tam od zawsze.

Trzeba naprawdę docenić autorów. Widać, że to nie jest przypadkowy dodatek ani szybka poprawka „na odczepnego”. To efekt wsłuchania się w użytkowników, zrozumienia ich frustracji i przełożenia tego na konkretne, działające rozwiązanie. Co więcej - rozwiązanie eleganckie. Takie, które nie tylko spełnia swoją rolę, ale robi to w sposób niemal niewidoczny, nienachalny.

Jest w tym też coś więcej - poczucie, że Supla dojrzewa razem z użytkownikiem. Że ktoś po drugiej stronie naprawdę myśli o tym, jak wygląda codzienne korzystanie z technologii, a nie tylko o tym, żeby „coś dodać” do listy funkcji.

Można powiedzieć: w końcu. Ale można też powiedzieć: było warto czekać :D
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

@vajera a jak próbowałeś to pushover to było to na takim etapie że zastanawiałeś się jak to ewentualnie rozlokować w bramce? Mogę coś zasugerować? Czy temat na razie w zawieszeniu?
klew

Zibi_007 wrote: Wed Mar 18, 2026 8:33 pm Można powiedzieć: w końcu. Ale można też powiedzieć: było warto czekać :D
Nie wiem co to za wywody i na jaki temat ;)
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Wed Mar 18, 2026 9:29 pm @vajera a jak próbowałeś to pushover to było to na takim etapie że zastanawiałeś się jak to ewentualnie rozlokować w bramce? Mogę coś zasugerować? Czy temat na razie w zawieszeniu?
Myślałem o dodatkowym panelu w zakładce Zigbee channels, gdzie dla danego kanału można by zdefiniować treść i inne parametry powiadomienia. W Gateway API i user key, ale to były tylko pomysły, więc sugerować możesz.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Ogólna dyskusja”