Powiadomienia skrzynki na listy

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Wed Mar 18, 2026 9:42 pm
Zibi_007 wrote: Wed Mar 18, 2026 8:33 pm Można powiedzieć: w końcu. Ale można też powiedzieć: było warto czekać :D
Nie wiem co to za wywody i na jaki temat ;)
Jak to na jaki? Pierwszego dnia wiosny ;)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Wed Mar 18, 2026 9:48 pm ...
Myślałem o dodatkowym panelu w zakładce Zigbee channels, gdzie dla danego kanału można by zdefiniować treść i inne parametry powiadomienia. W Gateway API i user key, ale to były tylko pomysły, więc sugerować możesz.
No to powiem Ci że podobnie to widziałem gdybym mógł mieć na to wpływ. Wyobrażałem to sobie w bramce tak... Dodatkowa zakładka Pushover chanels. W niej trzy rzeczy. Pierwsza rzecz pola do wpisania User Key i Api Key. Druga, rozwijana lista kanałów pushover (żeby dla konkretnego wpisywać KEYe. Trzecia, przycisk tworzący kanał puschover np. Pushover1, Pushover2. To gdybyśmy chcieli np. obsługiwać kilka API Key. (Każdy inaczej skonfigurowany na serwerze pushover). W akcjach wtedy mamy: źródło->zdarzenie->cel(pushover np 2)->(akcja)SEND MESSAGE
Na tej stronie akcji dodatkowe pole aby przy tworzeniu akcji wpisać URL-encode. Pod polem przykład złożonej komendy z informacją które komendy są opcjonalne. Tak sobie to wyobrażam w bramce. Fajnie by było gdyby to moje wyobrażenie okazało się w jakiś sposób pomocne a może nawet pokrywa się w większej części z tym co ewentualnie brałeś pod uwagę. Bo z tego co powiedziałeś to tak to mniej więcej zacząłeś opisywać. A i co ważne... te kanały pushover to takie widoczne tylko w bramce oczywiście. Jak te logiczne bramki.
EDIT:
Oczywiście pushover to można okroić na maksa i wszystko ograniczyć do minimum. Ale ja miałem wyobrażenie na pushover TheBest i takowe zasugerowałem ;)
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Wracamy Panowie do głównego tematu. Wczoraj bawiłem się cały dzień z ustawianiem i przyklejaniem czujników i magnesów w mojej skrzynce na listy i napotkałem duży problem. Czujnik Aqara i magnes na drzwiczkach odbierania poczty udało mi się ustawić bez problemu. Musiałem tylko pod magnes podkleić dodatkowo podwójnie taśmę obustronnie klejącą, żeby magnes nie miał za bliskiego kontaktu ze skrzynką blaszaną. Problem ten znałem jeszcze z zabawą z kontaktronami przy bramie garażowej i SBW-02. Udało się, powiadomienie przychodzi jak tylko lekko uchylę drzwiczki wyjmowania poczty.

IMG_20260318_142824.jpg

IMG_20260319_115821.jpg

IMG_20260319_115732.jpg

Z ustawieniem i przyklejeniem czujnika na klapce listonosza jest problem, za chiny nie mogę tego ustawić. Nawet odkręciłem klapkę i brzeszczotem ręcznie, mozolnie naciąłem wystające w klapce wypusty i traserem i innymi narzędziami wyrwałem te wypusty w aluminiowej klapce, żeby magnes dać wysoko, jak najbliżej czujnika. Jak był magnes przyklejony pod tymi wypustami, był taki sam problem jak poniżej opisuję. Podkleiłem go też na dodatkowych taśmach podwójnie klejących i po zamontowaniu w skrzynce klapki z magnesem, okazało się, że magnes jest jakby źle ustawiony. Na sztywno czujka pokazuje, że klapka wrzucania poczty jest zamknięta (tu ważna informacja, trzeba w czujniku w Cloud jednak włączyć odwróconą logikę, żeby powiadomienie przychodziło tuż po otwarciu klapki), ale po uchyleniu klapki, nic się nie dzieje. Po odklejeniu czujnika, gdy poruszam nim w przód, w tył, dół, góra, czujnik reaguje w aplikacji, ale jak tylko gdzieś się z czujnikiem zatrzymam, gdzie zauważyłem reakcję zamknięcia klapki i ręcznie otwieram klapkę nadal nic, nie ma powiadomienia otwarcia klapki poczty. Próbowałem już różnych ustawień, nawet przymierzałem się do przyklejenia czujnika z boku i magnesu pionowo na krawędzi klapki (musiałbym znów docinać przynajmniej jeden wypust, ale nie da rady, bo tam jest wpuszczony trzpień mocowania klapki). Obawiam się, że to też będzie ciężko ustawić. Wygląda, jakby czujnik był wadliwy, albo coś jest źle skonfigurowane. Pomoże ktoś coś doradzić?

IMG_20260318_204008.jpg

IMG_20260318_205759.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Jaroni on Thu Mar 19, 2026 6:39 pm, edited 4 times in total.
Jaroni

IMG_20260318_211024.jpg

IMG_20260319_093318.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
zzrr

Moim zdaniem pierwsze co należało by zrobić to ustalić czy przyklejone czujniki załączają styki i czy wychodzi sygnał z czujnika. Nawet jeśli by to się wiązało z włożeniem bramki do środka skrzynki na czas testu. Ale też trzeba mieć na uwadze że czasami zbyt bliska odległość też tak samo może spowodować brak połączenia. Przerabiałem taki przypadek więc proszę wierzyć. Może być tak że kontaktrony działają ale tłumienie sygnału przez metalową skrzynkę jest za duże jak sprawdzasz już efekt końcowy. Jak jest otwarta bo czujniki masz w ręku sygnał może się przedostawać. Czy na czujnikach są jakieś sygnalizatory zadziałania żeby zweryfikować czy czujka załącza?
Jaroni

zzrr wrote: Thu Mar 19, 2026 12:31 pm Moim zdaniem pierwsze co należało by zrobić to ustalić czy przyklejone czujniki załączają styki i czy wychodzi sygnał z czujnika. Nawet jeśli by to się wiązało z włożeniem bramki do środka skrzynki na czas testu. Ale też trzeba mieć na uwadze że czasami zbyt bliska odległość też tak samo może spowodować brak połączenia. Przerabiałem taki przypadek więc proszę wierzyć. Może być tak że kontaktrony działają ale tłumienie sygnału przez metalową skrzynkę jest za duże jak sprawdzasz już efekt końcowy. Jak jest otwarta bo czujniki masz w ręku sygnał może się przedostawać. Czy na czujnikach są jakieś sygnalizatory zadziałania żeby zweryfikować czy czujka załącza?
Przecież jest reakcja otwarcia i zamknięcia klapki, jak manewruję tym ręcznie, ale jak czujnik w miejscu reakcji trzymam na sztywno i ręcznie otwieram klapkę, nic się nie dzieje. To przecież jasno wskazuje, że czujnik załącza styki. Zresztą, ten od wyjmowania poczty funkcjonuje bezbłędnie. Bramkę tymczasowo podwiesiłem z antenką tuż przy skrzynce w garderobie, a nawet, jak bramka wisi tam w garderobie, a ja jestem piętro wyżej w swoim pokoju i na sucho testuję czujnik i magnes, to jest reakcja otwórz - zamknij. Docelowo ta bramka będzie tam w korytarzu koło routera (IP Client).

IMG_20260319_134037.jpg

IMG_20260319_134111.jpg
Chyba będę jednak musiał jeszcze raz odkręcić klapkę (ciężko te nakrętki odkręcić od środka, jedną już zgubiłem, gdzieś wpadła i nie mogę znaleźć) i dociąć brzeszczotem ten wypust na dole, koło uszczelki i magnes przykleić pionowo na krawędzi klapki i czujnikiem będę sterował ustawienie boczne na bocznej ściance skrzynki. Wtedy będzie ten sam sposób ustawienia magnes/czujnik jak jest w przypadku drzwiczek otwierania poczty. Sprawdzałem tylko przy otwartych drzwiczkach, inaczej nie idzie się bawić, a czujnik odbierania poczty działa, otwórz/zamknij, przy zamkniętych, otwartych drzwiczkach. Czujniki i magnes mają z jednej strony wycięte kreski, jakby miały się tym stronami do siebie kierować, zauważyłem, że w przypadku ustawienia czujnika, ma to znaczenie, jeśli chodzi o wrażliwość, ale magnes chyba nie ma znaczenia którą stroną ustawię?
Last edited by Jaroni on Thu Mar 19, 2026 1:11 pm, edited 1 time in total.
zzrr

Jeśli w czujce nie ma magnesu żadnego tylko sam metal do załączenia styków i że magnes to tylko magnes to by nie miało. Ale tutaj masz magnes w jakiejś obudowie. Często na takich magnesach są jeszcze w środku blaszki na bokach magnesu w celu ukierunkkwania pola magnetycznego. Ale to trudno ocenić nie wiedząc jak to jest skonstruowane. Jak masz jakieś kreseczki które jak mówisz mogą być lub są określeniem położenia magnesu względem czujki to chyba bym sie tego starał raczej trzymać w miarę możliwości.
Edit:
A masz możliwość te czujki zamienić miejscami żeby zobaczyć jak na miejscu tej dobrej zachowuje się ta co Ci sprawia kłopot
Jaroni

zzrr wrote: Thu Mar 19, 2026 1:10 pm Jeśli w czujce nie ma magnesu żadnego tylko sam metal do załączenia styków i że magnes to tylko magnes to by nie miało. Ale tutaj masz magnes w jakiejś obudowie. Często na takich magnesach są jeszcze w środku blaszki na bokach magnesu w celu ukierunkkwania pola magnetycznego. Ale to trudno ocenić nie wiedząc jak to jest skonstruowane. Jak masz jakieś kreseczki które jak mówisz mogą być lub są określeniem położenia magnesu względem czujki to chyba bym sie tego starał raczej trzymać w miarę możliwości.
Ta, a ten magnes jak odklejałem od klapki mi spadł na podłoże przed wejściem do domu i obudowa się otworzyła i magnes wypadł i teraz w ciemno go wkładam do obudowy.
zzrr wrote: Thu Mar 19, 2026 1:10 pm Edit:
A masz możliwość te czujki zamienić miejscami żeby zobaczyć jak na miejscu tej dobrej zachowuje się ta co Ci sprawia kłopot
Szkoda zachodu, ale faktycznie, mogę spróbować otworzyć oba czujniki i podmienić, jest fajne dojście w tym od drzwiczek, a ten od klapki mam w ręku już w pokoju. Dobra rada :P

Edit:
Test wykonany, czujka sprawna, mam powiadomienie o nowej poczcie, flaga się zmienia na pełną skrzynkę w obu ustawieniach.

Screenshot_2026-03-19-14-32-07-666_org.supla.android.jpg
Sprawa wygląda tak, że czujki są bardzo czułe i mają duży zasięg, a reagują dopiero przy dużym rozwarciu i przy odpowiednim ustawieniu. Nic, tylko muszę znowu odkręcić klapkę i porzeźbić klapkę inaczej i spróbować metodę ustawień rozwarcia pionowego, wtedy być może będzie odpowiednio duże rozwarcie i da się to jakoś wycelować. Nie uśmiecha mi się uciekać w poziomie w głąb skrzynki z czujką i mocować magnes gdzieś na dole klapki i liczyć na to, że coś zatrybi. Tak było wszystko ładnie schowane, ale tak to nie działa...
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Jaroni wrote: Thu Mar 19, 2026 1:15 pm
zzrr wrote: Thu Mar 19, 2026 1:10 pm Jeśli w czujce nie ma magnesu żadnego tylko sam metal do załączenia styków i że magnes to tylko magnes to by nie miało. Ale tutaj masz magnes w jakiejś obudowie. Często na takich magnesach są jeszcze w środku blaszki na bokach magnesu w celu ukierunkkwania pola magnetycznego. Ale to trudno ocenić nie wiedząc jak to jest skonstruowane. Jak masz jakieś kreseczki które jak mówisz mogą być lub są określeniem położenia magnesu względem czujki to chyba bym sie tego starał raczej trzymać w miarę możliwości.
Ta, a ten magnes jak odklejałem od klapki mi spadł na podłoże przed wejściem do domu i obudowa się otworzyła i magnes wypadł i teraz w ciemno go wkładam do obudowy.
zzrr wrote: Thu Mar 19, 2026 1:10 pm Edit:
Szkoda zachodu, ale faktycznie, mogę spróbować otworzyć oba czujniki i podmienić, jest fajne dojście w tym od drzwiczek, a ten od klapki mam w ręku już w pokoju. Dobra rada :P

Edit:
Test wykonany, czujka sprawna, mam powiadomienie o nowej poczcie, flaga się zmienia na pełną skrzynkę w obu ustawieniach.

Screenshot_2026-03-19-14-32-07-666_org.supla.android.jpg

Sprawa wygląda tak, że czujki są bardzo czułe i mają duży zasięg, a reagują dopiero przy dużym rozwarciu i przy odpowiednim ustawieniu. Nic, tylko muszę znowu odkręcić klapkę i porzeźbić klapkę inaczej i spróbować metodę ustawień rozwarcia pionowego, wtedy być może będzie odpowiednio duże rozwarcie i da się to jakoś wycelować. Nie uśmiecha mi się uciekać w poziomie w głąb skrzynki z czujką i mocować magnes gdzieś na dole klapki i liczyć na to, że coś zatrybi. Tak było wszystko ładnie schowane, ale tak to nie działa...
A sprawdz czy odwrócenie logiki w cloud nie pomoże
Jaroni

bokk wrote: Thu Mar 19, 2026 2:27 pm A sprawdz czy odwrócenie logiki w cloud nie pomoże
To testowałem i to nic w tej kwestii nie daje. Ale i tak należy odwrócić logikę w czujniku klapki listonosza, bo zauważyłem w trakcie testów, że przy zamkniętej klapce, w tym urządzeniu pierwotnie skonfigurowanym w Cloud, z ustawieniami powiadomień, jest i zmienia się flaga nie tak jak powinna. Było przy stanie wyjściowym, poczta w skrzynce i po otwarciu i zamknięciu klapki wracało na poczta w skrzynce i powiadomienie przychodziło dopiero po opuszczeniu podniesionej klapki. A powinno być tak, jak przy drzwiczkach odbierania poczty, powiadomienie przychodzi zaraz po otwarciu drzwiczek.

Już piłuję klapkę na nowo na krawędzi :)
Last edited by Jaroni on Thu Mar 19, 2026 6:56 pm, edited 1 time in total.

Return to “Ogólna dyskusja”