Sprawdz czy stan zmienia się od razu po otwarciu klapki listonosza a nie po jej zamknieciu bo nieraz wrzucają ulotki i jak klapla nie wróci na swoje miejsce nie będzie powiadomieniaJaroni wrote: Thu Mar 19, 2026 3:17 pmTo testowałem i to nic w tej kwestii nie daje. Ale i tak należy odwrócić logikę w czujniku klapki listonosza, bo zauważyłem w trakcie testów, że przy zamkniętej klapce, w tym urządzeniu pierwotnie skonfigurowanym w Cloud, z ustawieniami powiadomień, jest i zmienia się flaga nie tak jak powinna. Było brak poczty i po otwarciu i zamknięciu klapki wracało na brak poczty i powiadomienie przychodziło dopiero po opuszczeniu podniesionej klapki. A powinno być tak, jak przy drzwiczkach odbierania poczty, powiadomienie przychodzi zaraz po otwarciu drzwiczek. Co prawda, jak już korzysta się ze skonfigurowanego w GUI czujnika binarnego, nie ma to już znaczenia, ale jednak razi.
Już piłuję klapkę na nowo na krawędzi![]()
Powiadomienia skrzynki na listy
Właśnie o tym pisałem w tekście, który cytujesz. Uwaga! Tekst ten edytowałem na, "Ale i tak należy odwrócić logikę w czujniku klapki listonosza, bo zauważyłem w trakcie testów, że przy zamkniętej klapce, w tym urządzeniu pierwotnie skonfigurowanym w Cloud, z ustawieniami powiadomień, jest i zmienia się flaga nie tak jak powinna. Było przy stanie wyjściowym, poczta w skrzynce i po otwarciu i zamknięciu klapki wracało na poczta w skrzynce i powiadomienie przychodziło dopiero po opuszczeniu podniesionej klapki. A powinno być tak, jak przy drzwiczkach odbierania poczty, powiadomienie przychodzi zaraz po otwarciu drzwiczek.". Ale mnie to już nie dotyczy, dzięki zajefajnemu poradnikowi vajery viewtopic.php?p=231881#p231881, korzystam z VirtualBinarybokk wrote: Thu Mar 19, 2026 3:20 pmSprawdz czy stan zmienia się od razu po otwarciu klapki listonosza a nie po jej zamknieciu bo nieraz wrzucają ulotki i jak klapla nie wróci na swoje miejsce nie będzie powiadomieniaJaroni wrote: Thu Mar 19, 2026 3:17 pmTo testowałem i to nic w tej kwestii nie daje. Ale i tak należy odwrócić logikę w czujniku klapki listonosza, bo zauważyłem w trakcie testów, że przy zamkniętej klapce, w tym urządzeniu pierwotnie skonfigurowanym w Cloud, z ustawieniami powiadomień, jest i zmienia się flaga nie tak jak powinna. Było brak poczty i po otwarciu i zamknięciu klapki wracało na brak poczty i powiadomienie przychodziło dopiero po opuszczeniu podniesionej klapki. A powinno być tak, jak przy drzwiczkach odbierania poczty, powiadomienie przychodzi zaraz po otwarciu drzwiczek. Co prawda, jak już korzysta się ze skonfigurowanego w GUI czujnika binarnego, nie ma to już znaczenia, ale jednak razi.
Już piłuję klapkę na nowo na krawędzi![]()
Jadę dalej
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Jaroni on Thu Mar 19, 2026 7:40 pm, edited 2 times in total.
Też mam ustawione na tych lokalnych akcjach. W skrzynce 2 mikroprzełaczniki podłączone do przerobionego Sonoff SNZB-04P. 1 i 2 kanały binarne i 3 do baterii.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ja teraz wiem, że nie ma lepszego rozwiązania (do skrzynki na listy i innych) jak bramka Zigbee Supla by vajera i uniwersalne urządzenie do tego jest właśnie płytka rozwojowa ESP32-C6-DevKitC-1U-N8. Zero kabli, zero przewodów, zero dodatkowych urządzeń, czujki bezprzewodowe. Te moje Aqara są jednak w porządku, maleńkie cudeńka i nie musiałem prowadzić przewodów do nich.
Wcześniej, jak testowo podmieniałem czujniki, to pomierzyłem baterie, obie mają napięcie 3,16V. Zatem są jakby 100% sprawne i chyba coś w softwarze vajery albo w Cloud jest źle skrojone.
Nie rozumiem tego fenomenu, ustawiłem magnes i ten czujnik z boku i... hurra, działa jak tylko minimalnie uchylę klapkę, powiadomienie o nowej poczcie i zmiana ikonki (ikonek tymczasowo)
tak samo jak przy drzwiczkach wyciągania poczty. Przykleiłem czujnik tylko częściowo do takich wypuszczonych wąsów, które chyba służą właśnie do mocowania kontaktronów. Nawet nie mógłbym jednej dodatkowej taśmy klejącej podłożyć, bo czujka weszła tam na styk między te wąsy a profil wpustowy na listy. Jedyne co mnie niepokoi, że ten magnes po uchyleniu klapki jest w zasięgu ręki.
Acha, i nie ma znaczenia, w którą stroną skieruję do magnesu czujnik, ustawiłem kreską do siebie, żeby mieć łatwiejszy od dołu dostęp do zmiany baterii, ale tu się raczej bez odklejania czujnika nie obejdzie, bo profil wpustowy blokuje otwarcie czujnika. Nie łapie kontaktu z magnesem czujnik, jak bym przymocował go przed tymi wypuszczonymi wąsami, na ściance skrzynki. Wtedy jest też cofnięty w prawo. W przyszłości spróbuję coś podkleić do ścianki skrzynki przed tymi wąsami, do tego samego poziomu, co wystają te wąsy i do tej podkładki przykleić czujnik i wtedy spróbować działanie czujnika z magnesem.
Nowy obiekt VirtualBinary z akcjami lokalnymi by vajera:
Drzwiczki wyjmowania poczty otwarte
Drzwiczki wyjmowania poczty zamknięte
Nie zwracać proszę uwagi na temperaturę w korytarzu, tak ma być, gaz bardzo drogi, a będzie jeszcze droższy
Wcześniej, jak testowo podmieniałem czujniki, to pomierzyłem baterie, obie mają napięcie 3,16V. Zatem są jakby 100% sprawne i chyba coś w softwarze vajery albo w Cloud jest źle skrojone.
Nie rozumiem tego fenomenu, ustawiłem magnes i ten czujnik z boku i... hurra, działa jak tylko minimalnie uchylę klapkę, powiadomienie o nowej poczcie i zmiana ikonki (ikonek tymczasowo)
Acha, i nie ma znaczenia, w którą stroną skieruję do magnesu czujnik, ustawiłem kreską do siebie, żeby mieć łatwiejszy od dołu dostęp do zmiany baterii, ale tu się raczej bez odklejania czujnika nie obejdzie, bo profil wpustowy blokuje otwarcie czujnika. Nie łapie kontaktu z magnesem czujnik, jak bym przymocował go przed tymi wypuszczonymi wąsami, na ściance skrzynki. Wtedy jest też cofnięty w prawo. W przyszłości spróbuję coś podkleić do ścianki skrzynki przed tymi wąsami, do tego samego poziomu, co wystają te wąsy i do tej podkładki przykleić czujnik i wtedy spróbować działanie czujnika z magnesem.
Nowy obiekt VirtualBinary z akcjami lokalnymi by vajera:
Drzwiczki wyjmowania poczty otwarte
Drzwiczki wyjmowania poczty zamknięte
Nie zwracać proszę uwagi na temperaturę w korytarzu, tak ma być, gaz bardzo drogi, a będzie jeszcze droższy
W końcu dotarł do mnie czujnik wibracji.vajera wrote: Tue Feb 17, 2026 11:12 am GUI -> C&A -> klaster IAS ZONE
1. Najpierw spróbuj odczytać wartość atrybutu SENSITIVITY LEVELS - jeżeli >= 2, to przejdź do pkt. 2, jeżeli będzie informacja attribute not supported, to ten model ma tylko jeden poziom czułości (oczywiście tuż przed samym ReadAttribute musisz obudzić czujnik naciskając przycisk parowania na 1-2 sekundy).
2. Czujnik ma tyle poziomów czułości, ile wynosi wartość odczytanego w pkt. 1 atrybutu - wyboru konkretnego poziomu dokonujesz poprzez atrybut SENSITIVITY LEVEL - jako wartość atrybutu podajesz poziom czułości i wciskasz WriteAttribute (oczywiście po uprzednim obudzeniu czujnika).
Utworzyły się takie 3 kanały.
Czy ich funkcje (czujnik uzbrojenia alarmu i ogólny kanał pomiarowy) są poprawne?
Czy ich typy (czujnik binarny i ogólny kanał pomiarowy) są poprawne?
Czy może powinienem coś zmienić?
Nikomu nie umniejszając (bramka zigbee to swego rodzaju przełom w supli) chciałem tylko zwrócić uwagę, ze dokładnie to samo można osiągnąć kombinacja bramki RF i czujnika otwarcia RF, który ma jeszcze tą zaletę ze jego zasięg jest wielokrotnie większy od zigbee i nadaje sie np na oddaloną od domu skrzynkę na płocieJaroni wrote: Thu Mar 19, 2026 5:49 pm Ja teraz wiem, że nie ma lepszego rozwiązania (do skrzynki na listy i innych) jak bramka Zigbee Supla by vajera i uniwersalne urządzenie do tego jest właśnie płytka rozwojowa ESP32-C6-DevKitC-1U-N8. Zero kabli, zero przewodów, zero dodatkowych urządzeń, czujki bezprzewodowe.
Ależ oczywiście, ja pisałem pod swoim kątem, gdzie mam skrzynkę przy drzwiach wejściowych a otwieram ją w domu, czujniki do bramki 3,5 metra. Dlatego mogłem sobie pozwolić na bezprzewodowe zigbee.mmiikk wrote: Sat Mar 21, 2026 6:11 pmNikomu nie umniejszając (bramka zigbee to swego rodzaju przełom w supli) chciałem tylko zwrócić uwagę, ze dokładnie to samo można osiągnąć kombinacja bramki RF i czujnika otwarcia RF, który ma jeszcze tą zaletę ze jego zasięg jest wielokrotnie większy od zigbee i nadaje sie np na oddaloną od domu skrzynkę na płocieJaroni wrote: Thu Mar 19, 2026 5:49 pm Ja teraz wiem, że nie ma lepszego rozwiązania (do skrzynki na listy i innych) jak bramka Zigbee Supla by vajera i uniwersalne urządzenie do tego jest właśnie płytka rozwojowa ESP32-C6-DevKitC-1U-N8. Zero kabli, zero przewodów, zero dodatkowych urządzeń, czujki bezprzewodowe.
-
Juszczaczek1
- Been thanked: 2 times
Mam w ten sposób zrobione powiadomienie o poczcie. Ale chciałbym móc też mieć możliwość kasowania za pomocą np jakiegoś wirtualnego przycisku lub np NFC tag? Teraz wystarczy że ktoś otworzy klapkę tą co listonosz wrzuca list ,aby sprawdzić czy coś się znajduje w skrzynce i muszę iść otworzyć skrzynkę aby kasować . A jak by była możliwość np ustawić NFC tag i przykładam gdzieś w domu tel do naklejki i mam skasowane.vajera wrote: Mon Feb 16, 2026 12:21 pmDwa czujniki otwarcia Zigbee (bateryjne) - na jednym (tym na okienku od wyjmowania poczty) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => CLEAR (VirtualBinary) a na drugim (tym od klapki listonosza) robisz lokalną akcję ON_TURN_ON => SET(VirtualBinary). Nic więcej nie potrzeba - masz powiadomienia o poczcie kasowane otwarciem głównych drzwiczek.Robinson74 wrote: Mon Feb 16, 2026 12:08 pmDzięki za szczegółowe wyjaśnienie.Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 9:14 am Wszystko zależy od konstrukcji samej skrzynki, ale w zdecydowanej większości konstrukcji skrzynek pocztowych potrzebne są dwa kontaktrony. (...)
No to teraz muszę pomyśleć o doprowadzeniu zasilania do skrzynki i wtedy będzie można poszaleć.
Bo na baterię to raczej nic sensownego nie zrobię.
Skrzynka na listy.jpg
Zrób na bramce VR i ustaw mu akcje na zmianę stanu czujnika który pokazuje Ci pocztę. Zmiana stanu na wył. to CLEAR a na wł. SETJuszczaczek1 wrote: Fri Apr 03, 2026 4:53 pm ...
Mam w ten sposób zrobione powiadomienie o poczcie. Ale chciałbym móc też mieć możliwość kasowania za pomocą np jakiegoś wirtualnego przycisku lub np NFC tag? Teraz wystarczy że ktoś otworzy klapkę tą co listonosz wrzuca list ,aby sprawdzić czy coś się znajduje w skrzynce i muszę iść otworzyć skrzynkę aby kasować . A jak by była możliwość np ustawić NFC tag i przykładam gdzieś w domu tel do naklejki i mam skasowane.
-
Juszczaczek1
- Been thanked: 2 times
Dodałem wirtualny przekaźnik , pojawiły mi się 2 przekaźniki. Skasowałem je , chciałem dodać jeszcze raz gdy dodałem ponownie i zresetowalem bramke już się nie chce połączyć z siecią . Ciągle miga biała dioda . Nie pomaga wyjecie z gniazdka ani ESP ani reset routera.