A zmień ten czas na minimalny. Ikonka powinna mrugać.Gang wrote: Sat Mar 21, 2026 5:20 pm Ikonka jako tako nie mruga.
Zamykam bramę, ikonka od razu zmienia się na zamknięta Mija około 25 sekund i ikonka zmienia się na otwartą, 3-4, sekundy. Ikonka zamknięta.
Tak to u mmie wygląda
ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW SBW-02 :)
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Gang
Na ustawieniu 3000 i 30ms jest to samo.
Mianowicie moja brama nie mruga chyba aż tak. Tylko glupieje trochę pod koniec procesu jak zwalnia.
Zmiana stanu długa, potem dwie krótsze ale i tak powyżej 3sekund
Mianowicie moja brama nie mruga chyba aż tak. Tylko glupieje trochę pod koniec procesu jak zwalnia.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Podłącz tam jakąś żarówkę na 24vl v i zobacz jak migaGang wrote: Sat Mar 21, 2026 6:47 pm Na ustawieniu 3000 i 30ms jest to samo.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Nie chce mieszać wątków ale to może być problem detekcji wejść , jaki wystąpił u Mnie w mSBW02
viewtopic.php?t=17684&start=150
Ja zastosowałem diode :
viewtopic.php?t=17684&start=160
Jeśli to nie ten temat to usunę wpis , aby nie robić zamieszania
W sumie Zamel nie odpowiedział na ten problem w mSBW02.
viewtopic.php?t=17684&start=150
Code: Select all
Witam pojawił się u Mnie taki problem :
Z sygnału podawanego z przycisków na układ mSBW02. Miałem układ DIY, który realizował to samo, otwieranie-zamykanie bramy, otwieranie furtki, pokazywanie ich stanu. Działał on poprawnie od trzech lat. Po przeszczepie na układ testowy, mam problem z zatrzymywaniem się bramy, kiedy zaczyna ruszać skrzydło nr 2, pojawia się sygnał na wejściu I1, I3.
W sobotę wziąłem się za to i zaczołem sprawdzać czemu tak jest, sygnał sterujący z przycisków to GND.
Układ został zasilony napięciem 12V DC, mierząc napięcie między plusem a wejściem I1, I3 bez podłączonego kabla wynosi 5,27V. Po podłączeniu kabla od przysisku wynosi 5,58V.
Namierzyłem problem, jeśli rusza drugie skrzydło napięcie wzrasta do około 6,5V wyzwalając wejście plusem tak to interpretuje układ , co powoduje zatrzymaie bram. Z tego wychodzi, że przy zasilanie 12V można wyzwolić wejście plusem napięciu przy 6,2V, czy nie powinno to być przynajmniej przy 9V. Czyli wychodzi, że różnica wykrycia między podaniem sygnału plus a minus jest bardzo mała, około 2V.
Przy mojej infrastrukturze kablowej tj. 20m kabla od skrzynki bramy poprzez skrzynkę pośrednią rozdzielającą sygnały domofonu i fotokomórek strony lewej aż do przycisku w garażu, plus kolejne 10m do domofonu, daje nam 30 metrów kabla sygnałowego. Zakłócenia spowodowane wzrostem napięcia o 1V mogą się pojawić ale nie powinno to zakłócać działania wejść układu.
Zauważyłem że jeden z testerów zamieścił zdjęcia układu, widać w nim TLP290, to by tłumaczyło zachowania wejść w tym przypadku.
Czy można go wytłumić w jakiś sposów, aby reagował przy górnym i dolnym napięciu zasilaniu układu, tak aby skutecznie rozróżniać sygnał podawany przez minus i plus.
Czy można zwiększyć zakres bezwładności układu, może da się to zrobić programowo.
W skrajnych przypadkach układ jest podatny na błędny odczyt stanu wejść po przez podanie na nie plus lub minus (GND)
Nie jestem specjalistą w tym temacie , że tak się dzieje to jest pewne ale co do wytłumaczenia tego to moje przypuszczenia . Skoro inni testerzy nie zauważyli tego zjawiska to może pojawić się w skrajnych przypadkach .
Jak pogoda pozwoli to spróbuję zamontować diody na na wejściu układu w kierunku przewidzenia do GND to powinno wyciąć reakcji mSBW02 na na podanie plusa
Pisałem do @Mirosław F. przekazał temat do konstruktorowi tak więc informacje będą ze źródło .
viewtopic.php?t=17684&start=160
Code: Select all
Ja w temacie tych zakłóceń na wejściach I1 do I4 kiedy wybieramy przycisk .
Chciałem zapytać jak idzie sprawdzanie tematu ?
I tak , zrobiłem tak jak mówiłem zamontowałem diody schottky w kierunku przewodzenia do minusa ( GND) .
Tak wyciąłem przypadkowe wzbudzenie transoptora przez zakłócenia które aktywowały go plusem .
I pełen sukces brama już się nie zatrzymuje kiedy rusza drugie skrzydło na wolnym biegu, jak i nie zadziała przypadkowo elektrozaczep furtki .
Wyzwalacze akcji działają :-) zmieniłem czasy hold na 0,5 a multiclick na 0,35 ale to już zależy od indywidualnych preferencji użytkownika.
Wychodzi że u innych testerów wszystko dobrze przy odczycie sygnałów I1-I4 . Tak więc na 10 urządzeni tylko u Mnie wystąpiły takie problemy więc można to uznać za niewielki problem . A wiadomo jak sobie z nim poradzić np. przez dodanie diody , pewnie są inne sposoby przy których dalej zachowamy odczyt sygnału plus minus i AC .
Czy Zamel coś będzie zmieniał w tym temacie ?
Jeśli chodzi o zasięg to jest bardzo dobrze 68% tyle co miał układ DIY z zewnętrzną anteną .
Brakuje mi jeszcze warunku kiedy furtka otwarta to wyłącz przekaźnik ustawiane w Cloud ale może być też bezpośrednio w webserwer . Chociaż @klew mówił że kierunek jest by wszystko można ustawić w Cloud . Jedynie nie będzie to działało kiedy brak połączenia modułu z internetem chyba że prześlę to ustawienie z Clouda do sterownika .
Ja potrzebuję tego w przypadku kiedy ma ustawione 10 sekund czas trzymania elektrozaczepu. Otwieram furtkę jeśli energicznie ją zamknę to przy działającym elektrozaczepie nie zablokuje się a bestia ( psina ) tylko na to czeka :-) a tak to po otwarciu furtki , zaczep się wyłączy , zamykając furtkę będzie ją trzymał .
W sumie Zamel nie odpowiedział na ten problem w mSBW02.
-
cinas
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
Ja dołożyłem równolegle do wyjścia kondensator jak dobrze pamiętam 220uF i efekt "mrugania" przestał istniećGang wrote: Mon Mar 16, 2026 11:33 am @klew
Problem: nie można ustawić reakcji na otwartą zamkniętą bramę bo powiadomień jest za dużo.
Przyczyna: Napędy NICE mają wyjście sygnałowe, które informuję czy brama jest otwarta czy zamknięta. Jednak podczas ruchu bramy to wyjście "mruga sygnałem"
Efekt: Podczas otwierania supla "widzi" non stop zmiany stanu bramy i wysyła dużo powiadomień.
Rozwiązanie połowiczne: Scena, która się wykona po jakimś czasie.
Jeżeli pojawiła by się tam opcja po jakim czasie wejście na krańcówkę ma zaraportować zmianę to byłoby idealnie.
Ustawiłbym 1 min (czas jaki brama się w pełni otwiera lub zamyka) i nie trzeba by na około kombinować z powiadomieniami.
-
Gang
Panowie ja sobie od strony sprzętowej potrafię poradzić, kilka lat był dam nodemcu i działało to dobrze właśnie dzięki orzekaźnikowi który był tak dobrany że działało to ok
Tutaj w ramach testów szukam innego rozwiązania.
Wychodzę z założenia, że testy są po to aby trochę bardziej zaawansowani ulepszyli produkt dla bardziej randomowych osób.
Co prawda nie mam chwili aby tam podłączyć teraz żarówke ale to zrobię.
@klew może inaczej można rozwiązać problem. I ograniczyć ilość powiadomień z danego modułu do 1 powiadomienia na minutę. Tak ogólnie globalne ustawienia.
Ps. Dziś energetyka robiła dyskotekę, moduł bez szwanku przeszedł to.
Tutaj w ramach testów szukam innego rozwiązania.
Wychodzę z założenia, że testy są po to aby trochę bardziej zaawansowani ulepszyli produkt dla bardziej randomowych osób.
Co prawda nie mam chwili aby tam podłączyć teraz żarówke ale to zrobię.
@klew może inaczej można rozwiązać problem. I ograniczyć ilość powiadomień z danego modułu do 1 powiadomienia na minutę. Tak ogólnie globalne ustawienia.
Ps. Dziś energetyka robiła dyskotekę, moduł bez szwanku przeszedł to.
-
Gang
To się zdziwiłem ;p
Jak brama jest otwarta to mam 6V.
Jak zamknięta to 32V
Podczas ruchu jest 6V. Ale są 2-3 momentu kiedy wskakuje 7-8V i wtedy dostaje powiadomienia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Gang
@klew ale wy dobra robote robicie!
Nowe ustawienie powiadomień i dodania opóźnienia ogarnia sprawę wyśmienicie!
Nowe ustawienie powiadomień i dodania opóźnienia ogarnia sprawę wyśmienicie!