Gniazdka, rolety, włączniki, mierniki elektryczne - zgłoszenia, uwagi, pomysły [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

vajera wrote: Sat Mar 21, 2026 6:03 pm
mmiikk wrote: Sat Mar 21, 2026 3:24 pm Jeszcze jedno pytanie dotyczące gniazdek zigbee, czy da sie w nich ustawiać w jakim stanie ma być po utracie zasilania? tak jak w gniazdkach supli ostatni stan. zawsze włączone, zawsze wyłączone?
W GUI, zakładka C&A, klaster ON/OFF masz dwa atrybuty STARTUP ON/OFF i TUYA STARTUP ON_OFF - któryś powinien zadziałać.
Dziękuję
Chyba działa, choć nie bardzo rozumiem obsługi tych klastrów i ich atrybutów, jakby za duzo tam było kontrolek i nie wszystkie wydaja sie działać albo nie znam zamysłu ich istnienia, jakos po kilku razach i naciśnięciu wybraniu klustra atrybytu i wartosci w dwóch pustych kontrokach i wcisnieciu write wskoczyło i sonoff działa wg oczekiwać czyli opcja RESTORE w STARTUP ON/OFF, jak bym jednak chciał sprawdzić jakie sa w gniazdku ustawienia, to jakby nie umiał pobrac aktualnej wartości kiedy klikam READ ATTRIBUTE, w tych kontrolkach po lewej nic sie nie zmienia, musze poczytać więcej jak dziła to w GUI bramki.

Co ciekawe te gniazdka TUYA TNCE maja takie zachowanie ustawione fabrycznie.

Jeszcze jedna ciekawostka SONOFF vs TUYA, umieściłem oba w trudnym dal wifi miejscu (to byl zamysł zeby zastosować tam zigbee bo gniazdko na wifi sie lubiło rozłączać) i SONOFF na tam siłe radia odczytaną z okonki (I) 0% do 10% Tuya od 14% do 22%.
Natomiast nie zauważyłem zeby jakkolwiek zwiększyła sie siłą radia sygnału kiedy na rożnych skosach scian podłączyłem gniazdka zigbee jako rutery zigbee.

Przydało by mi sie raportowanie stanu mocy czynnej co około 15 - 20 sek i aktualnego stanu gniazdka , poczytam bo widziałem ze gdzieś to było opisane i da sie tak ustawić bo obecnie fałszywie czasem wskazuje moc czajnika jak juz 15 minut temu czajnik skonczył gotować.

A tak w ogóle to chylę głowy przed ogromną wiedza i praca jaka zrobiłeś ze ten cały system działa i to łącznie z lokalnymi akcjami , do których mam pewne plany :)
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

mmiikk wrote: Sun Mar 22, 2026 1:08 pm
vajera wrote: Sat Mar 21, 2026 6:03 pm
mmiikk wrote: Sat Mar 21, 2026 3:24 pm Jeszcze jedno pytanie dotyczące gniazdek zigbee, czy da sie w nich ustawiać w jakim stanie ma być po utracie zasilania? tak jak w gniazdkach supli ostatni stan. zawsze włączone, zawsze wyłączone?
W GUI, zakładka C&A, klaster ON/OFF masz dwa atrybuty STARTUP ON/OFF i TUYA STARTUP ON_OFF - któryś powinien zadziałać.
Dziękuję
Chyba działa, choć nie bardzo rozumiem obsługi tych klastrów i ich atrybutów, jakby za duzo tam było kontrolek i nie wszystkie wydaja sie działać albo nie znam zamysłu ich istnienia, jakos po kilku razach i naciśnięciu wybraniu klustra atrybytu i wartosci w dwóch pustych kontrokach i wcisnieciu write wskoczyło i sonoff działa wg oczekiwać czyli opcja RESTORE w STARTUP ON/OFF, jak bym jednak chciał sprawdzić jakie sa w gniazdku ustawienia, to jakby nie umiał pobrac aktualnej wartości kiedy klikam READ ATTRIBUTE, w tych kontrolkach po lewej nic sie nie zmienia, musze poczytać więcej jak dziła to w GUI bramki.
Odpowiedź na Read Attribute pojawia się w kontrolce na samym dole tej strony (po prawej stronie) ;)

Lektura na początek:

viewtopic.php?p=208858#p208858
viewtopic.php?p=208859#p208859
Co ciekawe te gniazdka TUYA TNCE maja takie zachowanie ustawione fabrycznie.

Jeszcze jedna ciekawostka SONOFF vs TUYA, umieściłem oba w trudnym dal wifi miejscu (to byl zamysł zeby zastosować tam zigbee bo gniazdko na wifi sie lubiło rozłączać) i SONOFF na tam siłe radia odczytaną z okonki (I) 0% do 10% Tuya od 14% do 22%.
Natomiast nie zauważyłem zeby jakkolwiek zwiększyła sie siłą radia sygnału kiedy na rożnych skosach scian podłączyłem gniazdka zigbee jako rutery zigbee.
Pytanie - jak długo masz tam te gniazdka i jak często resetujesz bramkę - sieć ZigBee potrzebuje czasu na stabilizację ścieżek połączeń.
Rozumiem, że pomimo słabej siły sygnału, możesz sterować gniazdkiem?
Przydało by mi sie raportowanie stanu mocy czynnej co około 15 - 20 sek i aktualnego stanu gniazdka , poczytam bo widziałem ze gdzieś to było opisane i da sie tak ustawić bo obecnie fałszywie czasem wskazuje moc czajnika jak juz 15 minut temu czajnik skonczył gotować.
Zajrzyj tutaj:
viewtopic.php?p=208860#p208860
I tutaj:
viewtopic.php?p=208861#p208861
A tak w ogóle to chylę głowy przed ogromną wiedza i praca jaka zrobiłeś ze ten cały system działa i to łącznie z lokalnymi akcjami , do których mam pewne plany :)
Dziękuję, natomiast ¾ tych rzeczy nie powstałoby bez inspiracji i wsparcia ze strony użytkowników bramki.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
maniex36

Witam. Podłączyłem do bramki Zigbee gniazdo Sonoff S60ZBTPF. Gniazdo sparowane, widoczne w cloud jednak nie działa sterowanie nim. Coś jeszcze muszę ustawić?
vajera

maniex36 wrote: Thu Apr 09, 2026 7:30 am Witam. Podłączyłem do bramki Zigbee gniazdo Sonoff S60ZBTPF. Gniazdo sparowane, widoczne w cloud jednak nie działa sterowanie nim. Coś jeszcze muszę ustawić?
Tych gniazdek jest tutaj całkiem spora liczba, sam mam kilka i raczej nie sprawiają problemów.
Spróbuj standardowej reanimacji - włącz w GUI przełącznik Force device to bind gateway again, następnie włącz parowanie w bramce i na samym końcu uruchom parowanie w gniazdku (nie kasuj niczego w Cloud/GUI).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Dziś także sparowałem i u mnie działa :)
Mario78
Been thanked: 1 time

maniex36 wrote: Thu Apr 09, 2026 7:30 am Witam. Podłączyłem do bramki Zigbee gniazdo Sonoff S60ZBTPF. Gniazdo sparowane, widoczne w cloud jednak nie działa sterowanie nim. Coś jeszcze muszę ustawić?
Co znaczy, że nie działa sterowanie? Nie masz przełącznika w aplikacji czy w cloud?
A może właśnie w cloud masz nie zdefiniowany przełącznik, który jak mu nie narzucisz funkcji przełącznika on/off to nie wie co ma robic?
maniex36

vajera wrote: Thu Apr 09, 2026 7:34 am
Tych gniazdek jest tutaj całkiem spora liczba, sam mam kilka i raczej nie sprawiają problemów.
Spróbuj standardowej reanimacji - włącz w GUI przełącznik Force device to bind gateway again, następnie włącz parowanie w bramce i na samym końcu uruchom parowanie w gniazdku (nie kasuj niczego w Cloud/GUI).
Dzięki. Zrobiłem tak jak napisałeś i zadziałało. Bardzo dziękuję. Wczoraj przyszła nowa płytka ESP32-C6-DevKitC-1U USB dla CP2102 i tworzę nową bramkę.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Podłączyłem Gniazdko SONOFF::S60ZBTPF do bramki Z2S-1.5.43-21/05/26 i w liczniku energii nie liczy kWh , w polu ENERGY (TODAY) mam 0,55 kWh w polu licznika pusto
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

cinas wrote: Sat May 30, 2026 8:26 am Podłączyłem Gniazdko SONOFF::S60ZBTPF do bramki Z2S-1.5.43-21/05/26 i w liczniku energii nie liczy kWh , w polu ENERGY (TODAY) mam 0,55 kWh w polu licznika pusto
configure reporting klaster simple metering atrybut- jedyny jaki tam jest 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
stachu1000

stachu1000 wrote: Wed Jan 14, 2026 3:56 pm
vajera wrote: Wed Jan 14, 2026 1:53 pm
stachu1000 wrote: Wed Jan 14, 2026 1:24 pm Mam taki problem. Bramka Z2S-1.1.44-14/01/26, gniazdko Manufacturer name Zbeacon | model ID TS011F. Pobór mocy pokazuje ok ale natężenie to jakiś kosmos.
OK, a napisz jakie powinno być? 0,84 A czy bardziej 0,084A (tak obstawiam patrząc na moc)?
0,084A. Teraz podłączyłem żarówkę 75w i jest 229V, 78W i 348A a powinno być 0,348A. Rozumiem że przez to nalicza dużo kWh energii pobranej bo gniazdko nie raportuje kWh samo z siebie.
Jeszcze jedno pytanie. Takie jest raportowanie mocy czynnej i nie chce przyjmować innych ustawień. Tak ma być? Nie mam innego gniazdka teraz ale jutro mogę sprawdzić na innym które działa prawidłowo.
Attribute id is 0x50B
Data type is U16(0x21)
Min interval is 0(0x0)
Max interval is 1100(0x44C)
Delta is 5(0x5)
Przy zmianie raportowania:
Configure reporting failed!
Status = Invalid type(0x8D)
Attribute id = 0x008D
Raportowanie natężenia i napięcia zmienia się bez problemu.
Możemy wrócić tu do tematu czy nowy wątek założyć?
Gniazdko z licznikiem energii Manufacturer name Zbeacon | model ID TS011F, działało cały czas na bramce 1.5.127, przerzuciłem je na drugą bramkę z wersją 1.1.157 i dodaje się tylko kanał z przekaźnikiem a nie ma licznika energii.

Return to “Bramka ZigBee”