Dziękujęvajera wrote: Sat Mar 21, 2026 6:03 pmW GUI, zakładka C&A, klaster ON/OFF masz dwa atrybuty STARTUP ON/OFF i TUYA STARTUP ON_OFF - któryś powinien zadziałać.mmiikk wrote: Sat Mar 21, 2026 3:24 pm Jeszcze jedno pytanie dotyczące gniazdek zigbee, czy da sie w nich ustawiać w jakim stanie ma być po utracie zasilania? tak jak w gniazdkach supli ostatni stan. zawsze włączone, zawsze wyłączone?
Chyba działa, choć nie bardzo rozumiem obsługi tych klastrów i ich atrybutów, jakby za duzo tam było kontrolek i nie wszystkie wydaja sie działać albo nie znam zamysłu ich istnienia, jakos po kilku razach i naciśnięciu wybraniu klustra atrybytu i wartosci w dwóch pustych kontrokach i wcisnieciu write wskoczyło i sonoff działa wg oczekiwać czyli opcja RESTORE w STARTUP ON/OFF, jak bym jednak chciał sprawdzić jakie sa w gniazdku ustawienia, to jakby nie umiał pobrac aktualnej wartości kiedy klikam READ ATTRIBUTE, w tych kontrolkach po lewej nic sie nie zmienia, musze poczytać więcej jak dziła to w GUI bramki.
Co ciekawe te gniazdka TUYA TNCE maja takie zachowanie ustawione fabrycznie.
Jeszcze jedna ciekawostka SONOFF vs TUYA, umieściłem oba w trudnym dal wifi miejscu (to byl zamysł zeby zastosować tam zigbee bo gniazdko na wifi sie lubiło rozłączać) i SONOFF na tam siłe radia odczytaną z okonki (I) 0% do 10% Tuya od 14% do 22%.
Natomiast nie zauważyłem zeby jakkolwiek zwiększyła sie siłą radia sygnału kiedy na rożnych skosach scian podłączyłem gniazdka zigbee jako rutery zigbee.
Przydało by mi sie raportowanie stanu mocy czynnej co około 15 - 20 sek i aktualnego stanu gniazdka , poczytam bo widziałem ze gdzieś to było opisane i da sie tak ustawić bo obecnie fałszywie czasem wskazuje moc czajnika jak juz 15 minut temu czajnik skonczył gotować.
A tak w ogóle to chylę głowy przed ogromną wiedza i praca jaka zrobiłeś ze ten cały system działa i to łącznie z lokalnymi akcjami , do których mam pewne plany