MEW-01 lokalne MQTT mosquitto ha

pswiatki

klew wrote: Mon Mar 23, 2026 5:25 pm
pswiatki wrote: Mon Mar 23, 2026 3:41 pm Nawiasem: czy da się jakimś REST API, albo podobnym sięgnąć samego device'a, czy to jest tylko API do Supla Cloud?
Urządzenia nie wystawiają żadnego API. Aktualnie wszystkie mogą:
1. Łączyć się z serwerem SUPLI (publicznym lub prywatnym) i/lub
2. Bezpośrednio z brokerem MQTT

Jest też wariant MEW z modbusem - ale to inne urządzenie
Dziękuję za informacje. Będę się dalej zagłębiał i dam znaki jak poszło (może już w nowym wątku).
Przy okazji: wydaje się, że to urządzenie (tu: MEW-01) decyduje kiedy, jak często, itd. wysyła (czy to do serwera SUPLA, czy brokera MQTT). Ktoś (z ZAMELu) mi kiedyś odpisał, że wyniki aktualizowane są nie częściej niż co 4 sekundy, ale to jeszcze obejrzę sobie co tam jest pod wsakazym, konfiguracyjnym addressem IP. Może będzie coś na ten temat również.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

pswiatki wrote: Tue Mar 24, 2026 1:27 am
[email protected] wrote: Mon Mar 23, 2026 4:31 pm Ustaw mew w tryb konfiguracyjny i podłącz się do 192.168.4.1 i tam ustawiasz namiary na mqtt
O, Super! O to chodziło. Dzięki wielkie. A czy jest gdzieś opis co i jak idzie po MQTT, czy to już MQTT Explorer wszystko mi powie?
Zobacz instrukcję lub po prostu Explorer, szczerze to nie mam akurat Mewy i nie wiem 😉
pswiatki

[email protected] wrote: Tue Mar 24, 2026 4:32 am
pswiatki wrote: Tue Mar 24, 2026 1:27 am
[email protected] wrote: Mon Mar 23, 2026 4:31 pm Ustaw mew w tryb konfiguracyjny i podłącz się do 192.168.4.1 i tam ustawiasz namiary na mqtt
O, Super! O to chodziło. Dzięki wielkie. A czy jest gdzieś opis co i jak idzie po MQTT, czy to już MQTT Explorer wszystko mi powie?
Zobacz instrukcję lub po prostu Explorer, szczerze to nie mam akurat Mewy i nie wiem 😉
Bardziej Explorer chyba, bo instrukcja to opis podpięcia kabli i przekładników + podejście (do konfigu dewajsa) w automacie oraz w manualu.
Last edited by pswiatki on Tue Mar 24, 2026 8:26 am, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

pswiatki wrote: Tue Mar 24, 2026 8:25 am Bardziej Explorer chyba, bo instrukcja to opis podpięcia kabli i przekładników + podejście (do konfigu dewajsa) w automacie oraz w manualu.
Kompletnie nie rozumiem co tutaj miałeś na myśli :)

Natomiast "Explorer" - tu chodziło o program MQTT Explorer. Nim się podłączasz do brokera MQTT i widzisz wszystko co jest publikowane.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pswiatki

klew wrote: Tue Mar 24, 2026 12:34 pm
pswiatki wrote: Tue Mar 24, 2026 8:25 am Bardziej Explorer chyba, bo instrukcja to opis podpięcia kabli i przekładników + podejście (do konfigu dewajsa) w automacie oraz w manualu.
Kompletnie nie rozumiem co tutaj miałeś na myśli :)

Natomiast "Explorer" - tu chodziło o program MQTT Explorer. Nim się podłączasz do brokera MQTT i widzisz wszystko co jest publikowane.
Tak, oczywiście - ja rozumiem, że chodzi o MQTT Explorer, który mi pokaże co MEW-01 publikuje.
Jak chodzi o instrukcję wzmiankowaną przez @rafalekkalwak, to (najpewniej błędnie) przyjąłem, że chodziło o instrukcję obsługi urządzenia. W niej są tylko absolutne podstawy. Tak, jak napisałem. MQTT Explorer zatem będzie właściwym narzędziem. Dzięki!

Return to “ZAMEL MEW-01”