Szablony powiadomień

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lukasz06 wrote: Wed Mar 25, 2026 8:03 am Czekam na aktualizację serwera, ale widzę, że to bardzo przypomina mi skrypty.
Może i fajne, ale nie wiem o co tam chodzi, dla zwykłego zjadacza chleba to jakiś kosmos.
Ale będę próbował ;)
Ogólnie plan jest, aby zebrać kilka fajnych i popularnych zastosowań i dać w cloud możliwość dodania ich kliknięciem.

Jeśli ktoś nie wie jak to napisać, to pytajcie - pomogę napisać, chyba że ktoś mnie wyprzedzi ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ogólnie plan jest, aby zebrać kilka fajnych i popularnych zastosowań i dać w cloud możliwość dodania ich kliknięciem.
I to jest słuszna koncepcja ;)
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Nie jestem pewien, czy to jest właściwy temat, ale moja propozycja dotyczy LIW-01. W moim przypadku zlicza mi zużycie wody.
Fajna byłaby możliwość ustawienia powiadomień w takich przypadkach:
A) ciągły pobór przez długi okres czasu (czyli delikatny wyciek lub niezakręcony kran),
B) duży pobór w krótkim okresie czasu (czyli np. pęknięta rura),
C) inne propozycje?

Jeśli chodzi o punkt A), to problemem w razie powolnego wycieku byłoby określenie jaki profil zużycia może być wyciekiem. Czy np. 1 litr co pół godziny w nocy? Dużo zmiennych: pora dnia, wielkość zużycia, czasu trwania, a nawet konkretne dni (np. podczas wyjazdu rodzinnego).

Punkt B) - tu bym widział jako możliwość wyboru progu litrów w pewnym okresie czasu, może tak, żeby przekroczyć ilość wody, którą lejemy do wanny do kąpieli.
klew

Robinson74 wrote: Wed Mar 25, 2026 8:36 am
To są ważne tematy i przykład użycia, ale szablonami powiadomień się tego nie ogarnie. Temat liczników ma roboczą nazwę "wirtualne liczniki" i czeka w kolejce.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Wed Mar 25, 2026 8:03 am Czekam na aktualizację serwera, ale widzę, że to bardzo przypomina mi skrypty.
Może i fajne, ale nie wiem o co tam chodzi, dla zwykłego zjadacza chleba to jakiś kosmos.
Ale będę próbował ;)
Kto jak kto, ale Ty to takim "zwykłym zjadaczem chleba" w temacie Supli nie jesteś.
Ale rozumiem. Podobne obawy miałem, jak pierwszy raz podszedłem do skryptów ;-)
Później już tylko z górki :)
Dasz radę, powodzenia!
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Zibi_007 wrote: Wed Mar 25, 2026 9:45 am
Ale będę próbował ;)
Kto jak kto, ale Ty to takim "zwykłym zjadaczem chleba" w temacie Supli nie jesteś.
Dasz radę, powodzenia!
Dziękuję za miłe słowa Zbyszku, skrypty nie były mi dotąd potrzebne. Wiem, że dają dużo możliwości, ale...
kojarzą mi się z matmą, której nie lubiłem, bo nie umiałem :lol:
Tak poważnie to ciągle się uczę ( Supli nie matmy :) ) i łatwo się nie poddaję.
Zibi_007

lukasz06 wrote: Wed Mar 25, 2026 10:03 am
Zibi_007 wrote: Wed Mar 25, 2026 9:45 am
Ale będę próbował ;)
Dasz radę, powodzenia!
Dziękuję za miłe słowa Zbyszku, skrypty nie były mi dotąd potrzebne. Wiem, że dają dużo możliwości, ale...
kojarzą mi się z matmą, której nie lubiłem, bo nie umiałem :lol:
Tak poważnie to ciągle się uczę ( Supli nie matmy :) ) i łatwo się nie poddaję.
Nie masz za co dziękować.
Z tego co się zorientowałem śledząc Forum i wymieniając się z Tobą informacjami, uwagami i pomysłami, to raczej należysz do tych "najostrzejszych kredek w piórniku Supli". I już teraz zakładam (w ciemno), że będziesz miał wiele pomysłów na wykorzystanie tych nowych funkcji :)

Ja skrypty Fracza wykorzystuję do granic ich możliwości.
Mam taki jeden, który spróbuję przenieść na nowy system powiadomień.
Nie wiem, czy się uda, ale jeśli tak, to będę bardzo miło zaskoczony...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Zibi_007 wrote: Wed Mar 25, 2026 10:14 am Mam taki jeden, który spróbuję przenieść na nowy system powiadomień.
I tu widzę potencjał. Zbyszku, jeżeli będziesz w tym stanie - miłego zaskoczenia :) - to podziel się rozwiązaniem. Widziałbym to tak, że powstanie wątek, w którym możnaby opisać konkretne rozwiązania, wtedy wszystkie "kredki tego piórnika" (dla obopólnej korzyści) skorzystają.
Wiem, że Ciebie specjalnie namawiać nie trzeba, bo w Twoim przypadku to jedynie kwestia braku czasu, ale jest wiele osób "w tym piórniku" ;) , które potrzebują chociażby najmniejszego zdopingowania. Są osoby, które nie chcą, bo ....(?). "Ten piórnik" jest w b. dobrej kondycji, więc powinno się udać. :)
Dla jasności napiszę; "w tym piórniku" wszystkie "kredki" są ostre, ale wiele jest wybitnie ostrych. :)
klew

RomanG wrote: Wed Mar 25, 2026 3:20 pm . Widziałbym to tak, że powstanie wątek, w którym możnaby opisać konkretne rozwiązania, wtedy wszystkie "kredki tego piórnika" (dla obopólnej korzyści) skorzystają.
Ten wątek już powstał ;)
Zibi_007

RomanG wrote: Wed Mar 25, 2026 3:20 pm
Zibi_007 wrote: Wed Mar 25, 2026 10:14 am Mam taki jeden, który spróbuję przenieść na nowy system powiadomień.
I tu widzę potencjał. Zbyszku, jeżeli będziesz w tym stanie - miłego zaskoczenia :) - to podziel się rozwiązaniem. Widziałbym to tak, że powstanie wątek, w którym możnaby opisać konkretne rozwiązania, wtedy wszystkie "kredki tego piórnika" (dla obopólnej korzyści) skorzystają.
Wiem, że Ciebie specjalnie namawiać nie trzeba, bo w Twoim przypadku to jedynie kwestia braku czasu, ale jest wiele osób "w tym piórniku" ;) , które potrzebują chociażby najmniejszego zdopingowania. Są osoby, które nie chcą, bo ....(?). "Ten piórnik" jest w b. dobrej kondycji, więc powinno się udać. :)
Dla jasności napiszę; "w tym piórniku" wszystkie "kredki" są ostre, ale wiele jest wybitnie ostrych. :)
Romku, z miłą chęcią się podzielę.
Teraz jednak nie wiem nawet, jak to dokładnie w cloud wygląda (u mnie cały czas jest SUPLA Cloud 25.12.04).
Kiedyś (na spotkaniu online) pytałem, czy jest jakiś algorytm uaktualniania serwerów.
Przemek powiedział, że generalnie to nie ma i aktualizują grupami.
Ja to jednak mam zazwyczaj pecha, bo do mnie (svr93) aktualizacje zazwyczaj dochodzą dosyć późno ;-)
W każdym razie, jak osiągnę na polu powiadomień jakieś sukcesy, to się nimi tutaj podzielę :)

Return to “Pomysły i koncepcje”