Kolejne dwie próby i efekt też negatywny.vajera wrote: Wed Mar 25, 2026 7:08 amW tej wersji liczba przesłanych bajtów zawsze będzie nieco mniejsza niż wielkość pliku, bo to powiadomienie uaktualnia się mniej więcej co 1 kB. Komunikaty z urządzenia (image block request) lecą w obłędnym tempie (paczki po 63 bajty), więc zrobiłem takie ograniczenie.Zibi_007 wrote: Wed Mar 25, 2026 1:57 am Z braku czasu teraz tylko jedna aktualizacja.
Sonoff TRV podnoszony z wersji 1.4.1 do 1.4.4.
Szacowany czas aktualizacji mocno skakał. Momentami pokazywał nawet ponad cztery godziny![]()
Ostatecznie przesyłało się ok 40 min.
No i czas dobiegł końca, natomiast liczba przesłanych bajtów nie
Odczekałem jeszcze kilkanaście minut i sprawdziłem.
Dalej mam 1.4.1.
No nic, spróbuję jeszcze raz...
Po południu biorę się natomiast za wersję ze starym softem 1.1.5![]()
Mój wczorajszy test na bramce domowej też wypadł negatywnie - udało mi się wysłać plik do jednej głowicy, ale do rana nie zmieniła wersji - natomiast gdzieś czytałem, że urządzenia Sonoff potrafią zakończyć aktualizację po kilku dniach?
Kilka obserwacji własnych:
- proces przesyłania pliku trwa dłużej niż na bramce testowej,
- przesyłanie pliku potrafi się "zawiesić" - nie zaobserwowałem tego zjawiska na bramce testowej.
Wniosek jest taki, że w przypadku bramek produkcyjnych, gdzie w obie strony leci mnóstwo komunikatów (zwłaszcza w przypadku głowic TRV) prawidłowe przesłanie pliku aktualizacji może być wyzwaniem.
Teraz czekałem ponad 5 godzin i dalej nic.
Fakt, robiłem na bramce produkcyjnej, ale tam są tylko 4 urządzenia. Za to jest termostat nadrzędny.
Po południu/wieczorem spróbuję na testowej.