ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 jako wzmacniacz w mesh?

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Robinson74 wrote: Wed Mar 25, 2026 10:11 pm
RomanG wrote: Wed Mar 25, 2026 3:56 pm Weź też pod uwagę to, że bramka ma także ograniczoną wydajność i obsłuży konkretną ilość urządzeń końcowych.
Czy to jest ograniczenie ilości urządzeń końcowych czy inne?
Ile wynosi to ograniczenie?
Na dzisiaj masz dwa sztywne ograniczenia - 32 urządzenia ZigBee i 128 kanałów Supla, w praktyce te wartości mogą być niższe, bo np. 1 kanał Supla HVAC zajmuje 5x tyle RAM co kanał przekaźnika. W kwestii urządzeń dużo zależy od tego, czy są to urządzenia przesyłające 1 komunikat co godzinę czy 1 komunikat co 5 sekund.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Jaroni wrote: Wed Mar 25, 2026 5:44 pm
Zibi_007 wrote: Wed Mar 25, 2026 4:30 pm
Jaroni wrote: Wed Mar 25, 2026 3:22 pm Powtórzę pytanie. Czy to jest lepsze rozwiązanie, niż druga bramka jako kolejne, niezależne urządzenie? Rozumiem, że z tym software, ESP32-C6 działa jako wzmacniacz, ale sam wzmacniacz oddalony o dwa piętra od bramki Z2S chyba nie da takiego zasięgu dla pobliskiego urządzenia końcowego, niż nowa, druga bramka Z2S sparowana z tym pobliskim urządzeniem? Jakieś testy, doświadczenia w tej kwestii ktoś robił?
Próbuj, działaj, dziel się doświadczeniem!
Podejdź do tematu metodycznie, opracuj jakiś plan, sprawdzaj, zapisuj, analizuj.
Masz szansę być pierwszym tutaj, który zbada i przybliży problem oraz jego potencjalne rozwiązania użytkownikom tego Forum.
Sam jestem niezmiernie ciekaw rezultatów...
:) He, jak kupię okazyjnie trzecią płytkę ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 i osprzęt do niej (być może przydałaby się jedna bramka do piwnicy, pralni). Wtedy na pewno będę testował, czy lepiej jest druga bramka vajery, czy Twój router :) I nie omieszkam podzielić się wynikami. Działajcie dalej, fajne jest, co robicie.

Chyba urządzenie się sparowało, bo komunikat w Cloud:
Ostatnio sparowane urządzenie
ZIBI::MY_RANGE_EXTENDER - 25.03.2026, 17:02

Ale, nowy czujnik dymu, który teraz leży u mnie na biurku w pokoju na piętrze obok extendera, nie zyskał na sile. Jest tak, jakby sygnał łapał z bramki na dole.

Siła sygnału radia 7%
Poziom baterii 91%

Coś jest chyba z softem bramki Z2S nie tak, bo parowałem ten czujnik dymu z bramką wczoraj z dalekiej odległości i pokazywał wczoraj taki sam słaby zasięg. Zniosłem teraz czujnik na dół koło bramki, zasięg się nie poprawił. Sparowałem czujnik dymu na nowo z bramką i nagle pokazuje inne parametry:
Ostatnio sparowane urządzenie
_TZE284_n4ttsck2::TS0601 - 25.03.2026, 21:16
Siła sygnału radia 50%
Poziom baterii 86%
Zaniosłem teraz czujnik dymu na górę do pokoju, siła sygnału i poziom w Cloud się nie zmienia.
Coś słabo to wygląda z odświeżaniem (Cloud?), o wiarygodności wyświetlanych parametrów (bateria, siła WiFi, radia) nie wspominając. Zaniosłem ten drugi czujnik dymu dwa piętra wyżej na poddasze i nadal mam połączenie z bramką na parterze, siła WiFi w aplikacji i Cloud pokazuje 100 %, poziom baterii 100% (wczoraj było 91%, 86%), a siła sygnału radia 0%, a jednak połączenie jest. ZIBI::MY_RANGE_EXTENDER nic nie wnosi, czy jest wyłączony, czy włączony i blisko czujnika, parametry się nie zmieniają. Wygląda tak, jakby urządzenia korzystały z tego sygnału, który pierwszy złapią i nie synchronizują się z nowym routerem.
vajera

Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 7:24 am Coś słabo to wygląda z odświeżaniem (Cloud?), o wiarygodności wyświetlanych parametrów (bateria, siła WiFi, radia) nie wspominając. Zaniosłem ten drugi czujnik dymu dwa piętra wyżej na poddasze i nadal mam połączenie z bramką na parterze, siła WiFi w aplikacji i Cloud pokazuje 100 %, poziom baterii 100% (wczoraj było 91%, 86%), a siła sygnału radia 0%, a jednak połączenie jest. ZIBI::MY_RANGE_EXTENDER nic nie wnosi, czy jest wyłączony, czy włączony i blisko czujnika, parametry się nie zmieniają. Wygląda tak, jakby urządzenia korzystały z tego sygnału, który pierwszy złapią i nie synchronizują się z nowym routerem.
viewtopic.php?p=230929#p230929

Kluczowe kwestie:

- dobrej jakości routery ZigBee (ilość, pozycja),

- dobrany kanał sieci ZigBee - żeby uniknąć interferencji z siecią WiFi,

- słowo klucz - czas - wszelkie zmiany w topologii sieci wymagają czasu, tu nie będzie natychmiastowych zmian.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Jaroni

vajera wrote: Thu Mar 26, 2026 8:09 am
Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 7:24 am Coś słabo to wygląda z odświeżaniem (Cloud?), o wiarygodności wyświetlanych parametrów (bateria, siła WiFi, radia) nie wspominając. Zaniosłem ten drugi czujnik dymu dwa piętra wyżej na poddasze i nadal mam połączenie z bramką na parterze, siła WiFi w aplikacji i Cloud pokazuje 100 %, poziom baterii 100% (wczoraj było 91%, 86%), a siła sygnału radia 0%, a jednak połączenie jest. ZIBI::MY_RANGE_EXTENDER nic nie wnosi, czy jest wyłączony, czy włączony i blisko czujnika, parametry się nie zmieniają. Wygląda tak, jakby urządzenia korzystały z tego sygnału, który pierwszy złapią i nie synchronizują się z nowym routerem.
viewtopic.php?p=230929#p230929

Kluczowe kwestie:

- dobrej jakości routery ZigBee (ilość, pozycja),

- dobrany kanał sieci ZigBee - żeby uniknąć interferencji z siecią WiFi,

- słowo klucz - czas - wszelkie zmiany w topologii sieci wymagają czasu, tu nie będzie natychmiastowych zmian.
Z tego wynika, że wystarczy mi tylko ta jedna bramka Z2S na parterze, a wszystkie inne urządzenia z nią sparowane będą siać sieć Zigbee po całym domu. Co masz na myśli routery ZigBee, wszystkie urządzenia? No akurat Aqara, Moes to chyba są dobre, markowe urządzenia, a pozycja się sama prosi w domu. Najlepiej mi działają te czujniki temperatury i wilgotności (_TZE284_vvmbj46n::TS0601) https://pl.aliexpress.com/item/10050069 ... pt=glo2pol i będę je chyba chciał mieć na każdym piętrze. Jak można dobrać kanał sieci ZigBee - żeby uniknąć interferencji z siecią WiFi?
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 7:24 amWygląda tak, jakby urządzenia korzystały z tego sygnału, który pierwszy złapią i nie synchronizują się z nowym routerem.
A czy jest jakiś sposób weryfikacji, czy urządzenie końcowe jest w danej chwili połączone z bramką czy z jakimś konkretnym routerem?

AI podpowiada tak:
Yes, you can verify if a Zigbee device is connected to a coordinator or a router using mapping tools in your smart home hub, such as Zigbee2MQTT's network map or ZHA's visualization tool. These tools display the network topology, showing direct lines to the coordinator or routed lines through repeater devices.

Methods to Verify Connections
Network Map/Visualization: In Zigbee2MQTT or ZHA, open the map feature. Devices directly linked to the center icon are connected to the coordinator; others show intermediate "router" (repeater) nodes.
Device Info Page: Within your Zigbee integration (ZHA/Zigbee2MQTT), check the specific device's details. It often lists the parent_id or last_seen router.
Zigbee2MQTT bridge/devices: Query the Zigbee2MQTT bridge for a JSON report that includes the network address of the parent node for each device.
LQI Table: Check the Neighbor/Child table on your routers using XCTU (for XBee) or similar diagnostic tools in your system to see which child nodes are connected to which router.

Important Notes
Dynamic Routing: Zigbee devices constantly reevaluate their connections; a device may change parents to improve signal, so the connection path can change automatically.
Forcing Connections: You cannot easily force a device to stay with a specific router. However, to encourage a direct connection to the coordinator, you can pair the device while it is physically close to the coordinator.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 11:14 am [...] Jak można dobrać kanał sieci ZigBee - żeby uniknąć interferencji z siecią WiFi?
Było o tym wielokrotnie na Forum.
Tutaj też jest dobrze opisane: https://www.oscium.com/training/zigbee- ... existence/
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Było na Forum wielokrotnie powtarzane, że urządzenia bateryjne nie odświeżają tych parametrów częściej niż co około 12 godzin. Więc albo czekasz kilkanaście godzin, albo wymuszasz zadziałanie czujnika. Wtedy bateryjne urządzenie powinno (a to też zależy jak Chińczyk napisał soft) wysłać sygnał o alarmie oraz pozostałe parametry do bramki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Jaroni

Robert Błaszczak wrote: Thu Mar 26, 2026 11:50 am
Było na Forum wielokrotnie powtarzane, że urządzenia bateryjne nie odświeżają tych parametrów częściej niż co około 12 godzin. Więc albo czekasz kilkanaście godzin, albo wymuszasz zadziałanie czujnika. Wtedy bateryjne urządzenie powinno (a to też zależy jak Chińczyk napisał soft) wysłać sygnał o alarmie oraz pozostałe parametry do bramki.
Najłatwiej jest to wymusić w czujkach Aqara w skrzynce na listy :) Działają teraz bezbłędnie. Czujnik dymu też raz wymusiłem, jak spalałem pod nim rolkę od papieru toaletowego :) Przycisk testowy alarmu nie wymusza powiadomień i tym samym nie wiadomo, czy wymusza zadziałanie.
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Zibi_007 wrote: Thu Mar 26, 2026 11:37 am Tutaj też jest dobrze opisane: https://www.oscium.com/training/zigbee- ... existence/
Ja też rozważam zmianę kanałów wi-fi i ZigBee.

U mnie może będzie tak, od najniższej do najwyższej kondygnacji:

AP piwnica - kanał 1
router garaż - kanał 6
AP parter - kanał 1
AP poddasze - kanał 6
ZigBee - kanał 24

Z tym że kiedyś była tu mowa o tym, że bramka niechce zmieniać kanału. mimo że niby przyjmował rozkaz zmiany to i tak działała na 11. Czy nie ma tego problemu obecnie?
vajera

Robinson74 wrote: Thu Mar 26, 2026 11:22 am
Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 7:24 amWygląda tak, jakby urządzenia korzystały z tego sygnału, który pierwszy złapią i nie synchronizują się z nowym routerem.
A czy jest jakiś sposób weryfikacji, czy urządzenie końcowe jest w danej chwili połączone z bramką czy z jakimś konkretnym routerem?
Można do tego celu wykorzystać polecenie nwk-scan z konsoli, które pokaże tylko urządzenia końcowe bezpośrednio połączone z bramką. Z kolei to samo polecenie, ale z parametrem short_addr pokaże urządzenia podłączone do routera o adresie short_addr.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”