Chińskie wynalazki

slawek

Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 10:14 am Hm, najlepiej, jak by była różnicówka Zigbee. Na tym drugim zdjęciu widać stary, ponad 30 letni automat schodowy ZaMel i działa. Mółgłbym światło na klatce schodowej wyłączać włączać tym wyłącznikiem Zigbee, albo kotłownię, garaż, ect. ale z podłączeniem neutralnego do wejścia i wyjścia to nie widzę możliwości, może wychodzić tylko z tej samej wspólnej szyny i wracać na tę samą szynę.
Tu masz jednofazową, z nastawnym prądem upływu, z nastawnym prądem max, z licznikiem, z nastawnym napięciem max, z pomiarem temperatury - Zigbee obsługiwane już przez Z2S
https://pl.aliexpress.com/item/10050084 ... pt=glo2pol
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

slawek wrote: Thu Mar 26, 2026 1:09 pm
Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 10:14 am Hm, najlepiej, jak by była różnicówka Zigbee. Na tym drugim zdjęciu widać stary, ponad 30 letni automat schodowy ZaMel i działa. Mółgłbym światło na klatce schodowej wyłączać włączać tym wyłącznikiem Zigbee, albo kotłownię, garaż, ect. ale z podłączeniem neutralnego do wejścia i wyjścia to nie widzę możliwości, może wychodzić tylko z tej samej wspólnej szyny i wracać na tę samą szynę.
Tu masz jednofazową, z nastawnym prądem upływu, z nastawnym prądem max, z licznikiem, z nastawnym napięciem max, z pomiarem temperatury - Zigbee obsługiwane już przez Z2S
https://pl.aliexpress.com/item/10050084 ... pt=glo2pol
No ale co miałbym z tym zrobić trzyfazowy zamienić na trzy jednofazowe? Moja różnicówka jest niezawodna, jedna na cały dom, wywala jak tylko piorun trzaśnie w pobliżu albo gdzieś zero ochronne zewrze się z zerem roboczym. Nigdy przy burzy nie wyłączam urządzeń.
slawek

Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 3:50 pm Moja różnicówka jest niezawodna, jedna na cały dom...
To życzę powodzenia w szukaniu w przypadku jakiejś awarii któregoś z urządzeń/obwodów ;)

P.S. Przy różnicówkach nie ma czegoś takiego jak "zero ochronne"
Instal

No ale co miałbym z tym zrobić trzyfazowy zamienić na trzy jednofazowe? Moja różnicówka jest niezawodna, jedna na cały dom, wywala jak tylko piorun trzaśnie w pobliżu albo gdzieś zero ochronne zewrze się z zerem roboczym. Nigdy przy burzy nie wyłączam urządzeń.
A co "różnicówka" ma wspólnego z wyładowaniami atmosferycznymi?.Do tego typu eliminacji zagrożeń służą ograniczniki przepięć i to odpowiednio dobrane do instalacji.Jeszcze chyba nie uświadczyłeś szkód jakie potrafi zrobić piorun , czego oczywiście Ci nie życzę.Ostatnio u klienta widziałem jak po uderzeniu pioruna w trafostację oprócz "popalenia urządzeń", częściowo powyrywało przewody z pod tynku.Nie pomogły i ograniczniki.
slawek

Instal wrote: Thu Mar 26, 2026 5:19 pm A co "różnicówka" ma wspólnego z wyładowaniami atmosferycznymi?.Do tego typu eliminacji zagrożeń służą ograniczniki przepięć i to odpowiednio dobrane do instalacji.Jeszcze chyba nie uświadczyłeś szkód jakie potrafi zrobić piorun , czego oczywiście Ci nie życzę.Ostatnio u klienta widziałem jak po uderzeniu pioruna w trafostację oprócz "popalenia urządzeń", częściowo powyrywało przewody z pod tynku.Nie pomogły i ograniczniki.
Jak jest jedna na cały dom i zadziałała już kilkadziesiąt razy, to potrafi wywalić od "patrzenia na nią", nie tylko od pioruna...
Instal

slawek wrote: Thu Mar 26, 2026 5:26 pm
Instal wrote: Thu Mar 26, 2026 5:19 pm A co "różnicówka" ma wspólnego z wyładowaniami atmosferycznymi?.Do tego typu eliminacji zagrożeń służą ograniczniki przepięć i to odpowiednio dobrane do instalacji.Jeszcze chyba nie uświadczyłeś szkód jakie potrafi zrobić piorun , czego oczywiście Ci nie życzę.Ostatnio u klienta widziałem jak po uderzeniu pioruna w trafostację oprócz "popalenia urządzeń", częściowo powyrywało przewody z pod tynku.Nie pomogły i ograniczniki.
Jak jest jedna na cały dom i zadziałała już kilkadziesiąt razy, to potrafi wywalić od "patrzenia na nią", nie tylko od pioruna...
Jeżeli to różnicówka od producenta z dalekiego wschodu to pewnie tak może być. Klient miał LEGRANDA , "nie patrzył często na nią" , ale jego żona całkiem możliwe ;)
slawek

Niekoniecznie z dalekiego wschodu - "te typy tak mają" - po prostu mają ograniczoną liczbę zadziałań niezależnie od producenta (oczywiście różne typy mają różnie, ale zasada obowiązuje, mój szkoleniowiec od uprawnień SEP twierdzi, że po 70-80 zadziałaniach powinno się wymienić, podobno uczestniczył w badaniach w LEGRANDZIE i stąd ma takie wnioski, a moja prawie 40-letnia praktyka zdaje się to potwierdzać, chociaż nie ma reguły co do ilości zadziałań).
Jaroni

slawek wrote: Thu Mar 26, 2026 4:49 pm
Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 3:50 pm Moja różnicówka jest niezawodna, jedna na cały dom...
To życzę powodzenia w szukaniu w przypadku jakiejś awarii któregoś z urządzeń/obwodów ;)

P.S. Przy różnicówkach nie ma czegoś takiego jak "zero ochronne"
Przy różnicówkach nie ma, ale już przy kablu zasilającym dom jest 5 przewód ochronny PE i jeśli dom jest dobrze wyzerowany, czyt. uziemiony, to jak zewrzesz zero robocze (N) z zerem ochronnym (PE), to różnicówka wywala. Ja mam zastosowany w domu tzw. potencjometr wyrównawczy, po niemiecku "Potentialausgleichsschiene" https://www.zaehlerschrank24.de/potenti ... 20301.html i budując dom w 1994 roku trzymałem się standardów niemieckich. Wszystkie rury metalowe, gazowa, co, cwu, cyrkulacji, maszt antenowy, opaski metalowych drzwi, a także szyna w skrzynce PE jest u mnie wyzerowana, czyli uziemione sztycą wbitą poniżej fundamentów. Dodatkowy piorunochron oprócz przyłączeniowego PE. Takie zabezpieczenie powoduje, że w domu nie ma wyładowań elektrostatycznych, jak dotykasz metalowych drzwi itp. i jak piorun wali, to różnicówka wywala, zanim mi się cokolwiek spali.

IMG_20260326_211104.jpg

IMG_20260326_211109.jpg

IMG_20260326_211306.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

"...przy kablu zasilającym dom jest 5 przewód ochronny PE i jeśli dom jest dobrze wyzerowany, czyt. uziemiony, to jak zewrzesz zero robocze (N) z zerem ochronnym (PE)..."
Strasznie mieszasz pojęcia...
Jaroni

slawek wrote: Thu Mar 26, 2026 8:51 pm "...przy kablu zasilającym dom jest 5 przewód ochronny PE i jeśli dom jest dobrze wyzerowany, czyt. uziemiony, to jak zewrzesz zero robocze (N) z zerem ochronnym (PE)..."
Strasznie mieszasz pojęcia...
Przegląd od AI
"Zerowanie ochronne to metoda ochrony przeciwporażeniowej w starszych instalacjach (układ TN), polegająca na połączeniu metalowej obudowy urządzenia z przewodem neutralnym (zerowym). W razie awarii izolacji tworzy zwarcie, wymuszając szybkie zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego i odcięcie zasilania. Obecnie zakazane w nowych instalacjach na rzecz uziemienia.
(...)
Legalność: Instalacje z zerowaniem wykonane przed 1995 r. są legalne (prawo nie działa wstecz), ale nowe instalacje muszą być wykonywane z oddzielnymi przewodami N i PE.".
Koniec cytatu.
I ja mam właśnie zrobioną instalację z oddzielnymi przewodami N i PE i każde moje gniazdko w domu jest z uziemieniem, mam wszystkie gniazdka Schuko https://onelectro.pl/gniazda-elektryczn ... 1p73jmaOIw, co widać na którymś zdjęciu w skrzynce.
slawek wrote: Thu Mar 26, 2026 7:47 pm Niekoniecznie z dalekiego wschodu - "te typy tak mają" - po prostu mają ograniczoną liczbę zadziałań niezależnie od producenta (oczywiście różne typy mają różnie, ale zasada obowiązuje, mój szkoleniowiec od uprawnień SEP twierdzi, że po 70-80 zadziałaniach powinno się wymienić, podobno uczestniczył w badaniach w LEGRANDZIE i stąd ma takie wnioski, a moja prawie 40-letnia praktyka zdaje się to potwierdzać, chociaż nie ma reguły co do ilości zadziałań).
Kilkanaście postów wcześniej widać też na jednym moim zdjęciu moją różnicówkę. Kupiłem ją w Niemczech, jeszcze jak budowałem dom w 1994 roku i mam od początku, jest niezawodna. Ma przycisk testowy, ale oprócz tego często testuję, czy instalacja jest sprawna, właśnie jak zewrę ze sobą przewody N i PE w jakimkolwiek gniazdku Schuko i tu nie ma zwarcia, jak w przypadku N i L, ale jest na przewodzie N zmiana potencjału i dlatego różnicówka to wyczuwa i wywala. Także jak dla pokazu lub zabawy zewrę przewód N z gniazdka z jakąś metalową opaską drzwi w piwnicy w miejscu, gdzie odprysła farba, różnicówka wywala i to jest test na jej sprawne działanie. A propos popalonych urządzeń, jak swego czasu mieszkałem w Niemczech w starym, socjalnym mieszkaniu, to kilka razy burza wyrządziła mi szkody na sprzęcie, który był wyłączony, tylko podłączony do gniazdek, miałem popalone telewizory, telefon z odrzuconą słuchawką i dziurę w ścianie z odsłoniętym przewodem, bo tam nie było takiego zabezpieczenia jak ja mam w domu w Polsce. I jak napisałem, w trakcie burzy nie wyłączam telewizora, komputera, różnicówka wywala zasilanie w całym domu, jak tylko w pobliżu jest wyładowanie atmosferyczne. I śpię spokojnie ze swoją instalacją, na tej mojej jednej, starej, trójfazowej różnicówce.

IMG_20260327_035008.jpg

Tak na szybko z tłumacza google:

Wyrównanie potencjałów i ochrona

„Szyna wyrównawcza jest niezbędnym elementem wyrównania potencjałów. Zapewnia ona, że ​​wszystkie części przewodzące mają ten sam potencjał elektryczny. Minimalizuje to ryzyko wystąpienia różnic napięć i chroni przed porażeniem prądem elektrycznym”.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Jaroni on Fri Mar 27, 2026 4:28 pm, edited 2 times in total.

Return to “Ogólna dyskusja”