slawek wrote: Thu Mar 26, 2026 8:51 pm
"...przy kablu zasilającym dom jest 5 przewód ochronny PE i jeśli dom jest dobrze wyzerowany, czyt. uziemiony, to jak zewrzesz zero robocze (N) z zerem ochronnym (PE)..."
Strasznie mieszasz pojęcia...
Przegląd od AI
"Zerowanie ochronne to metoda ochrony przeciwporażeniowej w starszych instalacjach (układ TN), polegająca na połączeniu metalowej obudowy urządzenia z przewodem neutralnym (zerowym). W razie awarii izolacji tworzy zwarcie, wymuszając szybkie zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego i odcięcie zasilania. Obecnie zakazane w nowych instalacjach na rzecz uziemienia.
(...)
Legalność: Instalacje z zerowaniem wykonane przed 1995 r. są legalne (prawo nie działa wstecz), ale nowe instalacje muszą być wykonywane z oddzielnymi przewodami N i PE.".
Koniec cytatu.
I ja mam właśnie zrobioną instalację z oddzielnymi przewodami N i PE i każde moje gniazdko w domu jest z uziemieniem, mam wszystkie gniazdka Schuko
https://onelectro.pl/gniazda-elektryczn ... 1p73jmaOIw, co widać na którymś zdjęciu w skrzynce.
slawek wrote: Thu Mar 26, 2026 7:47 pm
Niekoniecznie z dalekiego wschodu - "te typy tak mają" - po prostu mają ograniczoną liczbę zadziałań niezależnie od producenta (oczywiście różne typy mają różnie, ale zasada obowiązuje, mój szkoleniowiec od uprawnień SEP twierdzi, że po 70-80 zadziałaniach powinno się wymienić, podobno uczestniczył w badaniach w LEGRANDZIE i stąd ma takie wnioski, a moja prawie 40-letnia praktyka zdaje się to potwierdzać, chociaż nie ma reguły co do ilości zadziałań).
Kilkanaście postów wcześniej widać też na jednym moim zdjęciu moją różnicówkę. Kupiłem ją w Niemczech, jeszcze jak budowałem dom w 1994 roku i mam od początku, jest niezawodna. Ma przycisk testowy, ale oprócz tego często testuję, czy instalacja jest sprawna, właśnie jak zewrę ze sobą przewody N i PE w jakimkolwiek gniazdku Schuko i tu nie ma zwarcia, jak w przypadku N i L, ale jest na przewodzie N zmiana potencjału i dlatego różnicówka to wyczuwa i wywala. Także jak dla pokazu lub zabawy zewrę przewód N z gniazdka z jakąś metalową opaską drzwi w piwnicy w miejscu, gdzie odprysła farba, różnicówka wywala i to jest test na jej sprawne działanie. A propos popalonych urządzeń, jak swego czasu mieszkałem w Niemczech w starym, socjalnym mieszkaniu, to kilka razy burza wyrządziła mi szkody na sprzęcie, który był wyłączony, tylko podłączony do gniazdek, miałem popalone telewizory, telefon z odrzuconą słuchawką i dziurę w ścianie z odsłoniętym przewodem, bo tam nie było takiego zabezpieczenia jak ja mam w domu w Polsce. I jak napisałem, w trakcie burzy nie wyłączam telewizora, komputera, różnicówka wywala zasilanie w całym domu, jak tylko w pobliżu jest wyładowanie atmosferyczne. I śpię spokojnie ze swoją instalacją, na tej mojej jednej, starej, trójfazowej różnicówce.
IMG_20260327_035008.jpg
Tak na szybko z tłumacza google:
Wyrównanie potencjałów i ochrona
„Szyna wyrównawcza jest niezbędnym elementem wyrównania potencjałów. Zapewnia ona, że wszystkie części przewodzące mają ten sam potencjał elektryczny. Minimalizuje to ryzyko wystąpienia różnic napięć i chroni przed porażeniem prądem elektrycznym”.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.