kilka encji mi zniknęło w Home Assistant

jotka

hejka
działało poprawnie przez wiele miesięcy (lat?) a ostatnio zniknęły mi niektóre encje, w tym najważniejsze dla mnie: total_forward_active_energy i total_forward_active_energy

widać, że supla produkuje topiki poprawnie:

Image

natomiast HA nie wykrywa wszystkich encji:

Image

Nie bardzo wiem co się stało i jak to przedebugować. Jest to o tyle upierdliwe, że nie mogę zliczyć bilansu energetycznego domu bo nie znam energii zwróconej i skonsumowanej...
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To jest związane z aktualizacją HA do najnowszej wersji, która zmienia to w jaki sposób HA nazywa encje.
viewtopic.php?t=13630
SUPLA.... Nareszcie w domu.
jotka

dla kogoś, kto będzie miał ten problem.

Ogarnąłem to przez definiowanie własnych sensorów i ich customizację o device_class, state_class i unit_of_measurement.
Sensory podpięte bezpośrednio pod topic, bo za cholerę nie wiem, dlaczego HA ich nie znajduje.

Code: Select all

homeassistant:
  customize:
      sensor.total_reverse_active_energy:
        state_class: "total_increasing"
        device_class: "energy"
        unit_of_measurement: "kWh"
      sensor.total_forward_active_energy:
        state_class: "total_increasing"
        device_class: "energy"
        unit_of_measurement: "kWh"

mqtt:
  sensor:
    - name: "total_reverse_active_energy"
      state_topic: "supla/devices/zamel-mew-01-3a25da/channels/0/state/total_reverse_active_energy"
    - name: "total_forward_active_energy"
      state_topic: "supla/devices/zamel-mew-01-3a25da/channels/0/state/total_forward_active_energy"

woloch

No i u mnie też ostatnio dzieje się dziwna sytuacja z encjami w HA mam moduł esp12f x4 relays no i tylko 3 przekaźniki są niedostępne w home Assistant. Wystarczy, że zaloguje się na supła.org i na tylko jednym kanale który jest niewidoczny z tych trzech zrobię jaką kolwiek zmianę wymagającą zapisu to nagle w hass pojawią się wszystkie nieaktywne encje i tak do następnego dnia. Myślałem, że to problem po stronie hass, ale jednak chyba mqtt z supli.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zacznij od połączenia się mqtt explorerem. Jeśli tam jest wszystko widoczne to pozostaje Ci szukać po swojej stronie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL MEW-01”