djalex wrote: Sat Mar 28, 2026 11:13 am
Skoro kolega @Jaroni tak wierzy w religie AI i w swoją niemiecką technologie i instalację wg jej założeń to dajcie mu spokój. Do tej pory być może okoliczności powodowały że wszystko szło wg złożeń. Życzyć tylko by było tak nadal. No chyba że zdarzy się taka sytuacja, która zmusi do zrewidowania myślenia. Tylko to może okazać się kosztowne. Podobno człek się czy na błędach i na "topniejącym" portfelu.
A wy możecie instalować po kilka różnicówek na bóg wie ilu obiegach i po kilka ograniczników przepięć i liczyć, że to wasze domostwa zabezpieczy jak należy i nie będzie kosztowne, a ja się zdałem przed budową domu na rady niemieckich fachowców i ich metody zabezpieczeń domu przed szkodami burzowymi i przepięciami i pozostanę przy swojej jednej, trójfazowej różnicówce zamontowanej tuż za głównym licznikiem elektrycznym i dobrym uziemieniu całego domu, które to zabezpieczenie mnie uchroniło przez ponad 30 lat przed nie jedną burzą i jak nawet w trakcie burzy siedziałem przed kompem, to jak piorun trzasnął gdzieś w pobliżu, a być może nawet w mój maszt antenowy, to mi różnicówka wyłączyła zawczasu kompa i całe zasilanie w domu. Przeżyłem podczas zamieszkiwania w Niemczech, jak wspominałem, swego czasu w latach 1989-2003 w swoim starym mieszkaniu socjalnym wiele szkód burzowych na sprzęcie i instalacji podczas burz, gdzie nie miałem wówczas tam takiego zabezpieczenia. Doświadczenie mam, 14 lat w Niemczech vs. 32 lata w Polsce.
@klew przepraszam.