Chińskie wynalazki

Instal

robertklepacki94 wrote: Sat Mar 28, 2026 11:02 am Szkoda słów :?
A no szkoda, ale wszyscy próbują wytłumaczyć, że 2+2=4 , a autor pisze o potencjometrach wyrównawczych i wewnętrznych piorunochronach.
Z ciekawości wpisałem w google frazę: Czy RCD chroni przed burzą? AI odpowiedziało, że nie.
Nadmieniam iż to polskie google i polskie AI.Całkiem możliwe, że niemieckie twierdzi inaczej. No ale ja nie znam tego języka. Może @zibi i vajera spróbują to sprawdzić. Oni znają różne "narzecza"
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Panowie, temat dotyczy chińskich wynalazków. Kończyny już tego zbyt długiego offtopa.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

djalex wrote: Sat Mar 28, 2026 11:13 am Skoro kolega @Jaroni tak wierzy w religie AI i w swoją niemiecką technologie i instalację wg jej założeń to dajcie mu spokój. Do tej pory być może okoliczności powodowały że wszystko szło wg złożeń. Życzyć tylko by było tak nadal. No chyba że zdarzy się taka sytuacja, która zmusi do zrewidowania myślenia. Tylko to może okazać się kosztowne. Podobno człek się czy na błędach i na "topniejącym" portfelu.
A wy możecie instalować po kilka różnicówek na bóg wie ilu obiegach i po kilka ograniczników przepięć i liczyć, że to wasze domostwa zabezpieczy jak należy i nie będzie kosztowne, a ja się zdałem przed budową domu na rady niemieckich fachowców i ich metody zabezpieczeń domu przed szkodami burzowymi i przepięciami i pozostanę przy swojej jednej, trójfazowej różnicówce zamontowanej tuż za głównym licznikiem elektrycznym i dobrym uziemieniu całego domu, które to zabezpieczenie mnie uchroniło przez ponad 30 lat przed nie jedną burzą i jak nawet w trakcie burzy siedziałem przed kompem, to jak piorun trzasnął gdzieś w pobliżu, a być może nawet w mój maszt antenowy, to mi różnicówka wyłączyła zawczasu kompa i całe zasilanie w domu. Przeżyłem podczas zamieszkiwania w Niemczech, jak wspominałem, swego czasu w latach 1989-2003 w swoim starym mieszkaniu socjalnym wiele szkód burzowych na sprzęcie i instalacji podczas burz, gdzie nie miałem wówczas tam takiego zabezpieczenia. Doświadczenie mam, 14 lat w Niemczech vs. 32 lata w Polsce.
@klew przepraszam.
Instal

klew wrote: Sat Mar 28, 2026 11:53 am Panowie, temat dotyczy chińskich wynalazków. Kończyny już tego zbyt długiego offtopa.
No i pozamiatał
Jaroni

Pokazał mi się dzisiaj na ali w polecanych taki Czujnik ruchu PIR ZigBee 3.0 GIRIER, inteligentny detektor ruchu 2w1 z czujnikiem światła. Co o tym powiecie, przydatne to jest w ogóle do inteligentnego domu? Na Allegro wcześniej zauważyłem taki Czujnik obecności AI Aqara Presence Sensor FP300 Zigbee, ale na ali go nie mogę znaleźć, u Chińczyka jak szukam takiego, to najczęściej wyskakuje mi inny Aqara Czujnik obecności człowieka FP1 Detektor Inteligentny czujnik obecności człowieka ZigBee 3.0, na Allegro jest taki dużo tańszy.

Jaki tego typu czujnik obecności człowieka według was jest najlepszy, najbardziej funkcjonalny, sensowny i opłacalny?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Mon Apr 06, 2026 10:55 am Pokazał mi się dzisiaj na ali w polecanych taki Czujnik ruchu PIR ZigBee 3.0 GIRIER, inteligentny detektor ruchu 2w1 z czujnikiem światła. Co o tym powiecie, przydatne to jest w ogóle do inteligentnego domu? Na Allegro wcześniej zauważyłem taki Czujnik obecności AI Aqara Presence Sensor FP300 Zigbee, ale na ali go nie mogę znaleźć, u Chińczyka jak szukam takiego, to najczęściej wyskakuje mi inny Aqara Czujnik obecności człowieka FP1 Detektor Inteligentny czujnik obecności człowieka ZigBee 3.0.

Jaki tego typu czujnik obecności człowieka według was jest najlepszy, najbardziej funkcjonalny, sensowny i opłacalny?
Ten GIRIER to tylko czujnik PIR, tak przynajmniej wynika z opisu. Te dwa kolejne mają radar mikrofalowy, więc w teorii wykrywają obecność tak długo, jak ona rzeczywiście ma miejsce.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni

vajera wrote: Mon Apr 06, 2026 11:05 am
Jaroni wrote: Mon Apr 06, 2026 10:55 am Pokazał mi się dzisiaj na ali w polecanych taki Czujnik ruchu PIR ZigBee 3.0 GIRIER, inteligentny detektor ruchu 2w1 z czujnikiem światła. Co o tym powiecie, przydatne to jest w ogóle do inteligentnego domu? Na Allegro wcześniej zauważyłem taki Czujnik obecności AI Aqara Presence Sensor FP300 Zigbee, ale na ali go nie mogę znaleźć, u Chińczyka jak szukam takiego, to najczęściej wyskakuje mi inny Aqara Czujnik obecności człowieka FP1 Detektor Inteligentny czujnik obecności człowieka ZigBee 3.0.

Ten GIRIER to tylko czujnik PIR, tak przynajmniej wynika z opisu. Te dwa kolejne mają radar mikrofalowy, więc w teorii wykrywają obecność tak długo, jak ona rzeczywiście ma miejsce.
GIRIER, jak rozumiem, włączy światło i wyłączy po krótkim czasie, jak człowiek się nie porusza? Można tam chyba czas ustawić. Masz wszystkie w zasobach?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Mon Apr 06, 2026 11:40 am

GIRIER, jak rozumiem, włączy światło i wyłączy po krótkim czasie, jak człowiek się nie porusza? Można tam chyba czas ustawić. Masz wszystkie w zasobach?
Czujników ruchu w bazie jest sporo (w tym podobne do tych z linków), ale nigdy nie wiadomo co i z jakim identyfikatorem przyjdzie z Chin.
To też nie jest problem, bo spiszesz identyfikator i @vajera go doda w najbliższej wersji. To jest ostatnie czym się musisz przejmować.

Mając doświadczenie z różnymi osobiście nie kupiłbym w tej chwili nic innego jak mikrofalowe. Choć w domu mam i takie i takie.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Jaroni wrote: Mon Apr 06, 2026 11:40 am

I jeszcze jedno.
Zamieszczasz linki afiliacyjne.
Nie mam z tym problemu i jeśli sobie na tym zarabiasz, to dobrze (nawet bardzo, bo zawsze parę groszy wpadnie).
I jeśli miałbym kupić, to kliknął bym nawet z niego :)

Pamiętaj tylko, że takie linki powinny być odpowiednio oznaczone.
Odbiorca Twojej treści ma prawo wiedzieć, że w danym miejscu działa mechanizm afiliacyjny...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
KrzysztofS
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Ja bezpośrednio pod linkiem wpisuję: Materiał reklamowy.
Na Facebooku i tym podobnych to działa, nikt się nie czepia i wszyscy zadowoleni :)

Return to “Ogólna dyskusja”