ESP32-C6-DevKitC-1U-N8 jako wzmacniacz w mesh?

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Sun Mar 29, 2026 1:00 pm
Jaroni wrote: Sun Mar 29, 2026 12:56 pm W sumie wychodzi na to, co twierdzi @vajera, sieć Zigbee Supla dociera się chyba z czasem działania. Przed chwilą podłączyłem zasilanie na pierwszej bramce na parterze i patrzę, efekt jest taki, że ja w ogóle nie potrzebuję w dużym domu wzmacniacza, jakiegokolwiek extendera, ani nawet drugiej bramki. Moja bramka Z2S na parterze sieje wystarczający zasięg po całym domu, cztery kondygnacje, piwnica, parter, piętro i poddasze. Drugi czujnik dymu na poddaszu ma nagle 28% siły sygnału radia, oddalony dwa piętra od bramki i zamknięte drzwi. Piwnicę ta bramka też mi ogarnie z powodzeniem, dla tych jeszcze dwóch, trzech czujników, które mam zaplanowane. Na pierwszym piętrze nie mam póki co żadnego urządzenia Zigbee i chyba nie potrzebuję. Może moje dwa routery Fritzbox w mesh robią tu dobrą robotę.
To chyba nowy rekord pokrycia sygnału ZigBee 😉
Chyba tak :)
Ja w podobnej konfiguracji nie mogę zejść poniżej 8 bramek, aby mieć pełne pokrycie.
Kolega @Jaroni nie wziął jeszcze pod uwagę liczby podłączonych pod bramkę urządzeń.
Wystarczą dwie, trzy głowice, to tego nadrzędny termostat i może się pięknie "zatkać".
Wtedy nie ma innego wyjścia, musi być kolejna bramka.
Ale tylko przy czujnikach ruchu, otwarcia i termometrach można się tak bawić ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Zibi_007 wrote: Sun Mar 29, 2026 1:10 pm Ja w podobnej konfiguracji nie mogę zejść poniżej 8 bramek, aby mieć pełne pokrycie.
"Bramek" czy ewentualnie "routerów", "wzmacniaczy" lub "extenderów by Zibi"?
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Jaroni wrote: Sun Mar 29, 2026 12:56 pm W sumie wychodzi na to, co twierdzi @vajera, sieć Zigbee Supla dociera się chyba z czasem działania. Przed chwilą podłączyłem zasilanie na pierwszej bramce na parterze i patrzę, efekt jest taki, że ja w ogóle nie potrzebuję w dużym domu wzmacniacza, jakiegokolwiek extendera, ani nawet drugiej bramki. Moja bramka Z2S na parterze sieje wystarczający zasięg po całym domu, cztery kondygnacje, piwnica, parter, piętro i poddasze. Drugi czujnik dymu na poddaszu ma nagle 28% siły sygnału radia, oddalony dwa piętra od bramki i zamknięte drzwi. Piwnicę ta bramka też mi ogarnie z powodzeniem, dla tych jeszcze dwóch, trzech czujników, które mam zaplanowane. Na pierwszym piętrze nie mam póki co żadnego urządzenia Zigbee i chyba nie potrzebuję. Może moje dwa routery Fritzbox w mesh robią tu dobrą robotę.
Po prostu ta bramka na Twoim FW jest ulokowana w idealnym, centralnym miejscu na parterze (będzie w obudowie). Obsługuje póki co ten widoczny na zdjęciu pierwszy czujnik dymu parter, ten widoczny koło monitora czujnik temperatury i wilgotności parter, znane nam już dwa czujniki Aqara skrzynki pocztowej, oddalone 3,5 metra, tuż za drzwiami wejściowymi i od strony garderoby, no i teraz ten drugi czujnik dymu poddasze. Klatka schodowa jest otwarta aż do poddasza.

IMG_20260329_150154.jpg

IMG_20260329_151808.jpg

IMG_20260329_151836.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Jaroni on Sun Mar 29, 2026 1:58 pm, edited 2 times in total.
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Zibi_007 wrote: Sun Mar 29, 2026 1:10 pm
Chyba tak :)
Ja w podobnej konfiguracji nie mogę zejść poniżej 8 bramek, aby mieć pełne pokrycie.
Kolega @Jaroni nie wziął jeszcze pod uwagę liczby podłączonych pod bramkę urządzeń.
Wystarczą dwie, trzy głowice, to tego nadrzędny termostat i może się pięknie "zatkać".
Wtedy nie ma innego wyjścia, musi być kolejna bramka.
Ale tylko przy czujnikach ruchu, otwarcia i termometrach można się tak bawić ;-)
Planuję zamontować jeszcze jeden czujnik temperatury i wilgotności w pralni, też otwarte zejście z parteru do piwnicy i tam na dole w korytarzu do piwnic w skrzynce rozdzielczej elektrycznej ten mój upodobany Zigbee Inteligentny Wyłącznik Automatyczny 63A, którym będę mógł zdalnie wyłączać ten mój router (IP-Client) na parterze i te urządzenia wraz z bramką, czyli razem docelowo zamierzam mieć sparowane z tą bramką siedem-osiem urządzeń końcowych. Tak urządzona sieć Zigbee raczej się nie zatka. Mam kocioł gazowy kondensacyjny Viessmanna najnowszej generacji i obsługuję go z aplikacji albo poprzez Vitotrol 200-E w kuchni, termostaty ręcznie powyłączane albo poskręcane jak należy, krzywa grzewcza ustawiona jak trzeba i modyfikowana po testach. Bez sensu jak dla mnie jest mocowanie czujników na głowicach termostatycznych, szkoda życia. A tak w ogóle, to mam teraz w razie czego w zapasie jedną bramkę ;)

IMG_20260329_154804.jpg

IMG_20260329_154821.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Jaroni on Sun Mar 29, 2026 2:14 pm, edited 1 time in total.
Zibi_007

Robinson74 wrote: Sun Mar 29, 2026 1:23 pm
Zibi_007 wrote: Sun Mar 29, 2026 1:10 pm Ja w podobnej konfiguracji nie mogę zejść poniżej 8 bramek, aby mieć pełne pokrycie.
"Bramek" czy ewentualnie "routerów", "wzmacniaczy" lub "extenderów by Zibi"?
Bramek.
Mam sporo urządzeń końcowych Zigbee, a przy 14 głowicach i kilku termostatach nadrzędnych inaczej niż przez dodanie kolejnych bramek tego nie zrobisz...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robinson74

OK. Dzięki.
A jak można określić, które urządzenia są zasobożerne a które nie?
Na razie zakładam, że będę miał 10 czujników zalania, 2 czujniki wibracji, 6 gniazdek z pomiarem, 2 syreny, 1 przekaźnik do zamykania siłownika zaworu wody i 3 przełączniki SONOFF ZBMINIR2.
Myślicie, że jedna bramka to obsłuży?
Zibi_007

Robinson74 wrote: Sun Mar 29, 2026 2:26 pm OK. Dzięki.
Na razie zakładam, że będę miał 10 czujników zalania, 2 czujniki wibracji, 6 gniazdek z pomiarem, 2 syreny, 1 przekaźnik do zamykania siłownika zaworu wody i 3 przełączniki SONOFF ZBMINIR2.
Można - po ilości danych, które wysyła do bramki.
Z tych, które podałeś, to tylko gniazda mogą generować większy ruch, ale akurat w ich przypadku można zazwyczaj ustawić raportowanie (będzie aktualizować odczyty rzadziej ale nie obciąży tak sieci).
Ale tak czy inaczej, ponad 20 urządzeń na bramce to już dużo. Co nie znaczy, że nie pójdzie. Na początku może dostawać chwilowej "czkawki", z czasem powinno się ułożyć/dostroić. Było jut tutaj wielokrotnie. Zigbee potrzebuje trochę czasu aby ustabilizować swoją sieć.
Robinson74

Zibi_007 wrote: Sun Mar 29, 2026 1:59 pm Mam sporo urządzeń końcowych Zigbee, a przy 14 głowicach i kilku termostatach nadrzędnych inaczej niż przez dodanie kolejnych bramek tego nie zrobisz...
Rozumiem.
A czy ta druga bramka "widzi" pierwszą?
Może źle to rozumiem, ale czy obecność dwóch bramek nadal tworzy JEDNĄ WSPÓLNĄ SIEĆ ZIGBEE?
Czy są to dwie niezależne bramki w systemie? Każda ma tylko swoje urządzenia?
Zibi_007

Robinson74 wrote: Sun Mar 29, 2026 5:00 pm
Zibi_007 wrote: Sun Mar 29, 2026 1:59 pm Mam sporo urządzeń końcowych Zigbee, a przy 14 głowicach i kilku termostatach nadrzędnych inaczej niż przez dodanie kolejnych bramek tego nie zrobisz...
Rozumiem.
A czy ta druga bramka "widzi" pierwszą?
Może źle to rozumiem, ale czy obecność dwóch bramek nadal tworzy JEDNĄ WSPÓLNĄ SIEĆ ZIGBEE?
Czy są to dwie niezależne bramki w systemie? Każda ma tylko swoje urządzenia?
Dwie, trzy, cztery bramki w systemie, ile chcesz. Każda ma swoje urządzenia, ale to nie ma znaczenia, bo one i tak lądują w cloud.
Komunikacja między nimi może być jak najbardziej. I to bez dostępu do internetu. Wystarczy działająca sieć domowa. To wszystko dzięki koledze @vajera i jego reakcjom lokalnym. Można cuda robić.
Zysk z posiadania kilku bramek jest taki, że nie obciążamy jednej, tylko rozkładamy urządzenia na kilka. Nie "dławią" się tak, a Zigbee ma swoje ograniczenia w przesyłaniu danych (komunikatów) i przy dużej liczbie urządzeń często to widać.
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

Robinson74 wrote: Sun Mar 29, 2026 2:26 pm OK. Dzięki.
Myślę, że przy obecnym poziomie optymalizacji pamięci RAM, bramka powinna poradzić sobie z taką ilością urządzeń.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”