Chyba takvajera wrote: Sun Mar 29, 2026 1:00 pmTo chyba nowy rekord pokrycia sygnału ZigBeeJaroni wrote: Sun Mar 29, 2026 12:56 pm W sumie wychodzi na to, co twierdzi @vajera, sieć Zigbee Supla dociera się chyba z czasem działania. Przed chwilą podłączyłem zasilanie na pierwszej bramce na parterze i patrzę, efekt jest taki, że ja w ogóle nie potrzebuję w dużym domu wzmacniacza, jakiegokolwiek extendera, ani nawet drugiej bramki. Moja bramka Z2S na parterze sieje wystarczający zasięg po całym domu, cztery kondygnacje, piwnica, parter, piętro i poddasze. Drugi czujnik dymu na poddaszu ma nagle 28% siły sygnału radia, oddalony dwa piętra od bramki i zamknięte drzwi. Piwnicę ta bramka też mi ogarnie z powodzeniem, dla tych jeszcze dwóch, trzech czujników, które mam zaplanowane. Na pierwszym piętrze nie mam póki co żadnego urządzenia Zigbee i chyba nie potrzebuję. Może moje dwa routery Fritzbox w mesh robią tu dobrą robotę.![]()
Ja w podobnej konfiguracji nie mogę zejść poniżej 8 bramek, aby mieć pełne pokrycie.
Kolega @Jaroni nie wziął jeszcze pod uwagę liczby podłączonych pod bramkę urządzeń.
Wystarczą dwie, trzy głowice, to tego nadrzędny termostat i może się pięknie "zatkać".
Wtedy nie ma innego wyjścia, musi być kolejna bramka.
Ale tylko przy czujnikach ruchu, otwarcia i termometrach można się tak bawić