Powiadomienia na prywatnych serwerach bez dostępu z Internetu
Moderator: fracz
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Temat jest technicznie możliwy, ale to nie jest prosta zmiana i wymaga więcej pracy.robi05 wrote: Mon Mar 30, 2026 8:08 am Witam serdecznie czy byłaby szansa w najbliższej aktualizacji docker dodać możliwość powiadomień na nierejestrowanych informacjach? Mam dostęp po VPN
Także w najbliższym czasie raczej nie będzie dodane.
Dodałem issue z opisem:
https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/1040
Rejstracja instancji nadal byłaby konieczna, ale bez konieczności dostępu do prywatnego serwera z Internetu. Mogłyby być dostępne takie funkcje jak: powiadomienia push oraz kanały wirtualne. Zewnętrzne integracje z Oauth by nie działały.
Jeśli komuś też zależy na takiej funkcji, to zachęcam do pisania np. tutaj, albo like'owana issue na githubie i/lub komentowaniu tam.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Nadal będzie wymagany kontakt z Twojej instancji na zewnątrz (nie tylko na czas rejestracji).
Aktualnie tak - w sumie to jest rozwiązanie. Jeśli udostępnisz instancję na czas rejestracji, a potem schowasz, to powinno to zadziałać.
Aktualnie tak - w sumie to jest rozwiązanie. Jeśli udostępnisz instancję na czas rejestracji, a potem schowasz, to powinno to zadziałać.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Jest dodane issue, ale to grubszy temat. Na pewno nie w najbliższym czasie i tylko jeśli będzie spore zainteresowanie tym tematem.robi05 wrote: Mon Mar 30, 2026 1:46 pm Tylko chcąc to zrobić muszę mieć jakąś domenę lub w jakiś innym sposób, a tak jak Klew wyżej pisał jest możliwość? Z ograniczoną rejestracją?![]()
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Simono
- Been thanked: 6 times
Też jestem zainteresowany.
Czy jeśli pożyczę sobie kartę z internetem przez sieć komórkowa z publicznym adresem a nie mam domeny to da radę zarejstrować swoją lokalną instancję? Czy trzeba jakieś porty na firewallu otworzyć?
Czy jeśli pożyczę sobie kartę z internetem przez sieć komórkowa z publicznym adresem a nie mam domeny to da radę zarejstrować swoją lokalną instancję? Czy trzeba jakieś porty na firewallu otworzyć?
-
edm
- Been thanked: 2 times
Trochę nie rozumiem tych kombinacji. Może mam za małą wyobraźnie, wiedzę.
Dla mnie posiadanie prywatnego serwera bez dostępu do internetu, dostępu z zewnątrz do niego mija się z celem.
Po co taka funkcjonalność, żeby tylko lokalnie działał ?. Chętnie poznam Wasze zdanie i zastosowania.
Też nie mam publicznego IP, ale po to są VPN-y, cloudflare itd.
Dla mnie posiadanie prywatnego serwera bez dostępu do internetu, dostępu z zewnątrz do niego mija się z celem.
Po co taka funkcjonalność, żeby tylko lokalnie działał ?. Chętnie poznam Wasze zdanie i zastosowania.
Też nie mam publicznego IP, ale po to są VPN-y, cloudflare itd.
Nie testowałem. Ale teoretycznie posiadając publiczny adres IP (nie posiadając domeny) powinno się dać zarejestrować swoją lokalną instalację. Chyba że główny serwer supla nazwijmy go "matka" oczekuje na domenę a nie na adres IP. No i pozostaje jeszcze temat certyfikatów SSL, a w tym przypadku ich brak. Oczywiście przekierowania na firewall wymagane. Domena czy IP musi wprost prowadzić do serwera supla. Ok, pożyczysz kartę sim z internetem i publicznym IP. Zarejestrujesz w taki czy inny sposób, oddasz kartę sim. I co dalej, co zyskasz?.Simono wrote: Thu Apr 09, 2026 5:18 am Też jestem zainteresowany.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023